Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τερμάτισε την, ήδη παραπαίουσα, εκεχειρία η «Χαμάς»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Τον τερματισμό της εκεχειρίας με το Ισραήλ, όσον αφορά στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χτες το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς», υποστηρίζοντας ότι η ισραηλινή πλευρά «δεν έχει σεβαστεί τους όρους της, έχει προχωρήσει σε αυστηρό αποκλεισμό και καταδιώκει στελέχη της οργάνωσης και στη Δ. Οχθη». Από την πλευρά της, η ισραηλινή ηγεσία υποστηρίζει ότι στη συμφωνία εκεχειρίας που είχε επιτευχθεί με τη «Χαμάς», διά μέσου της Αιγύπτου, δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης της.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του τερματισμού της εκεχειρίας, δύο ρουκέτες έπληξαν το νότιο Ισραήλ. Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η Μόσχα, καθώς η ρωσική ηγεσία είναι μία από τις ελάχιστες που συνομιλεί με τη «Χαμάς» και έχει δεχτεί ηγετικά της στελέχη. Η ρωσική ανακοίνωση κάλεσε τη «Χαμάς» να επανεξετάσει την απόφασή της για τερματισμό της εκεχειρίας, υπογραμμίζοντας ότι δε βοηθά στις διαπραγματεύσεις και στις προσπάθειες για ίδρυση ανεξάρτητου κράτους. Στην ανακοίνωση τονίζεται, άλλη μια φορά, ότι πρέπει ν' αρθεί άμεσα ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας.

Διαδηλώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστινίους της Γάζας πραγματοποιήθηκαν χτες στη Βηρυτό και στη Σιδώνα του Λιβάνου από τη «Χεζμπολάχ». Στη Βηρυτό μίλησε ο υπαρχηγός της σιιτικής οργάνωσης Σέικ Ναΐμ Κάσεμ ο οποίος, εκτός των γνωστών κατηγοριών κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, κάλεσε την Αίγυπτο «να τηρήσει μια θαρραλέα στάση και ν' ανοίξει τα σύνορά της με τη Γάζα». Ανάλογες διαδηλώσεις κατά του συνεχιζόμενου αποκλεισμού πραγματοποιήθηκαν στη Δαμασκό από τους εκεί Παλαιστίνιους πρόσφυγες αλλά και στο Μπαχρέιν όπου σημειώθηκαν και συγκρούσεις με τις αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ