Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
Συμβασιούχων αγωνιστικά ... «κάλαντα»

Από κινητοποίηση συμβασιούχων του ΥΠΠΟ
Από κινητοποίηση συμβασιούχων του ΥΠΠΟ
Την προπαγανδιστική «σούπα» του υπουργείου Πολιτισμού χάλασαν προχτές, στην Αρχαία Αγορά, οι συμβασιούχοι του υπουργείου. Το ΥΠΠΟ, ενώ ετοιμάζεται να ρίξει στην ανεργία κι άλλους εργαζόμενους, ειδικευμένους στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει και το θράσος να διοργανώνει εκδηλώσεις με τίτλο «Πολιτισμός για όλους»!

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν, ειρωνικά, τις «ευχαριστίες» τους στον υπουργό Πολιτισμού και την κυβέρνηση «για τα πλούσια δώρα τους: Απολύσεις 3.000 συμβασιούχων στο τέλος του έτους, καθυστέρηση στην καταβολή μισθών και δώρου Χριστουγέννων, εργασιακή ανασφάλεια, ανακύκλωση των εργαζομένων».

Τι εννοεί πραγματικά η κυβέρνηση πίσω από τις μεγαλοστομίες περί «πολιτισμού για όλους» το αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι:

  • «Η έλλειψη προσωπικού που προκύπτει πάντα μετά τις απολύσεις δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία μουσείων και χώρων. Πολλά από αυτά θα είναι κλειστά ή θα λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο το νέο έτος.
  • Με τη λήξη πολλών έργων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στο τέλος του 2008, απολύονται περισσότεροι συμβασιούχοι από κάθε άλλη φορά. Πολλά έργα, όμως, μένουν στη μέση. Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο δεν ενδιαφέρεται ούτε για την επαναπρόσληψη των απολυμένων, ούτε για τη συνέχιση των έργων μέσα στο 2009.
  • Πολλές δραστηριότητες που θα άνοιγαν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στους πολίτες - όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, νέες περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και τα απογεύματα - δεν πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού.
  • Οι σωστικές ανασκαφές σε οικόπεδα ιδιωτών, όπου εντοπίζονται αρχαιότητες πραγματοποιούνται με καθυστέρηση χρόνων ή με αναγκαστική δαπάνη του ιδιώτη, επειδή η Αρχαιολογική Υπηρεσία δε διαθέτει αρκετούς αρχαιολόγους, εργάτες ανασκαφών και συντηρητές.
  • Τα ευρήματα των ανασκαφών δε συντηρούνται, λόγω έλλειψης κονδυλίων και προσωπικού και «σαπίζουν» στις αποθήκες των μουσείων. Πολύτιμα ευρήματα καταστρέφονται ή δε γίνονται ποτέ γνωστά στο ευρύ κοινό.
  • Η υποστελέχωση του υπουργείου Πολιτισμού το υποβαθμίζει και αποτελεί πρόσχημα για την παραχώρηση λειτουργιών του σε ιδιώτες ή σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, με διορισμένα από τον υπουργό Διοικητικά Συμβούλια, που λειτουργούν με αδιαφάνεια κατασπαταλώντας δημόσιους πόρους. Πρόσφατο παράδειγμα η ίδρυση του Μουσείου Ακρόπολης ως χωριστού οργανισμού, αποκομμένου από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης με "προίκα" 6 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό για τη διαφήμισή του!».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ως απαραίτητη προϋπόθεση και για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ