Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνάντηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας από την Ελλάδα, συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη της Γερμανικής Δημοκρατίας, όπου και ανέπτυξε τα αιτήματα σχετικά με την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, τις γερμανικές επανορθώσεις, τις αποζημιώσεις προς του Ελληνες που επλήγησαν από τους Ναζί, καθώς και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών. Επίσης, παρέδωσαν σχετικό υπόμνημα, το οποίο ο Γερμανός πρέσβης δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει προς το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Στο υπόμνημα, αναφέρονται αναλυτικά οι οφειλές της Γερμανίας, προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, οι οποίες είναι οι εξής:

  • 3,5 δισ. δολάρια, το αναγκαστικό δάνειο που σύναψε το Γ' Ράιχ με την Ελλάδα, στις 14/3/1942.
  • 7,1 δισ. δολάρια, για τις επιτάξεις, αρπαγές και καταστροφές που προξένησαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στον υλικό και τεχνικό πλούτο της χώρας.
  • Αποζημιώσεις προς του Ελληνες πολίτες για την αφαίρεση ή καταστροφή της περιουσίας τους και την αφαίρεση της ανεκτίμητης ανθρώπινης ζωής. Σε 84 ανέρχονται τα ολοκαυτώματα των μαρτυρικών πόλεων, σε εκατοντάδες οι εκατόμβες των θυσιών στα σκοπευτήρια του θανάτου.
  • Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που άρπαξαν από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ