Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΑΜΟΥ - ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ
Υπέρ των ... «πολιτιστικών ευεργετών» ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

Υπέρ της παράδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εταιρείες, μέσω διαφόρων «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», τάχθηκε η διοίκηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου - Ικαρίας - Φούρνων, η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου και φυσικά οι πολιτικές δυνάμεις που τα στηρίζουν, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Μόνον η ΝΑΣ ανέδειξε τον αντιδραστικό και επικίνδυνο χαρακτήρα που κρύβεται πίσω από τα «ωραία λόγια».

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του ΝΣ στις 17/12, ο νομάρχης, Μ. Κάρλας, ζήτησε από το Σώμα να υπερψηφίσει τη συμμετοχή, ως τακτικού μέλους, της νομαρχίας, στο «πολιτιστικό» σωματείο «Διάζωμα». Θυμίζουμε ότι το «Διάζωμα» ιδρύθηκε την περασμένη άνοιξη και υιοθετεί την πολιτική και πρακτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για την παρέμβαση της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» στον «πυρήνα» της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αιχμή του σωματείου είναι η «αξιοποίηση» των αρχαίων θεάτρων, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των «ΜΚΟ», επιχειρήσεων κ.ά., καθώς και η δημιουργία «συμπράξεων, κοινοπραξιών» που «αναλαμβάνουν τη μελέτη, την εκτέλεση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση έργων», που άπτονται των παραπάνω σκοπών. Ουσιαστικά, δηλαδή, στοχεύει στη δημιουργία μιας ιδιωτικής «αρχαιολογικής υπηρεσίας» με «χορηγίες», αλλά και για νέο χαράτσι των δήμων σε βάρος των εργαζομένων, μέσω της «υιοθέτησης» του δημοτικού... «πολιτιστικού τέλους» (σ.σ. ο πρώτος εισηγητής - εφαρμοστής αυτού του χαρατσιού υπήρξε ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Σταύρος Μπένος).

Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ -ΣΥΝ) υπερασπίστηκαν τα παραπάνω, αναμασώντας τη ρητορική περί «απουσίας» του κράτους. Φυσικά, υπέρ των «χορηγών», «ευεργετών» κλπ., τάχθηκαν και οι σύμβουλοι της ΝΔ.

Οι μόνοι που υπερασπίστηκαν την πολιτιστική κληρονομιά ως λαϊκή περιουσία ήταν οι σύμβουλοι της ΝΑΣ, Δημήτρης Μυραντζώτης, Μάριος Τσαντίρης και Γιώργος Τσακαλίας. Αποκάλυψαν ότι τα περί «απουσίας» του κράτους δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη εισβολή του κεφαλαίου και ότι η ΤΑ δεν πρέπει με τις αποφάσεις της να ενισχύει την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατήγγειλαν τη λογική νέων χαρατσιών, με πρόσχημα τον πολιτισμό, και σημείωσαν ότι ο επικεφαλής του «Διαζώματος», Σταύρος Μπένος υπήρξε και υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να δείξει τότε τέτοια «ευαισθησία» έναντι των μνημείων και του «απόντος» κράτους. Οι σύμβουλοι της ΝΑΣ υπογράμμισαν ότι ο αρχαιολογικός πλούτος ανήκει στο λαό και η διαχείριση και αξιοποίησή του είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Βέβαια, υπέρ της συμμετοχής της Νομαρχίας στο «Διάζωμα» τάχθηκαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), κατά οι σύμβουλοι της ΝΑΣ, κατά δύο από τους τρεις της παράταξης που υποστηρίζει η ΝΔ (λόγω του «πολιτιστικού τέλους») και ο τρίτος, επίσης, αλλά «για προσωπικούς λόγους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ