Σάββατο 3 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σύσκεψη για τα κοινοτικά προγράμματα

Η πορεία του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) που ολοκληρώθηκε το 2008 καθώς και αυτή του Εθνικού Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, εξετάστηκε σε σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Οικονομίας.

Για το μεν Γ΄ ΚΠΣ, το υπουργείο δεν παρέθεσε στοιχεία, γεγονός που παραπέμπει στην ύπαρξη προβλημάτων. Κάτι που ενισχύεται και από τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, στην οποία επισημαίνεται ότι αυτά θα δοθούν στη δημοσιότητα, όταν ολοκληρωθεί η συλλογή τους... Επισημαίνει, επίσης, ότι για τις πυρόπληκτες περιοχές από τις πυρκαγιές του 2007, έχει δοθεί παράταση στην υλοποίηση των προγραμμάτων, ως το τέλος του 2009, ενώ παράλληλα επικαλούνται προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, να δοθεί εξάμηνη παράταση για όλα τα κοινοτικά προγράμματα, σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2008 - μέσω του οποίου υλοποιούνται και τα κοινοτικά έργα - αναφέρεται ότι οι δαπάνες έφτασαν τα 9,6 δισ. ευρώ, ενώ για το Πρόγραμμα του 2009 προβλέπονται περικοπές δαπανών 800 εκατ. ευρώ, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να διαμορφωθούν στα 8,8 δισ. ευρώ. Περικοπές, οι οποίες εξυπηρετούν τη σκοπιμότητα του περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο «απειλεί» να ξεφύγει από τα επίπεδα αναφοράς του 3% του ΑΕΠ. Οι μειωμένες δαπάνες του ΠΔΕ του 2009, υπήρξαν αντικείμενο διελκυστίνδας, μεταξύ της κυβέρνησης και της - αξιωματικής κυρίως - αντιπολίτευσης, με την τελευταία να κατηγορεί την πρώτη, ότι σε περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι περικοπές του Προγράμματος, θα επιφέρουν αρνητικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση κρισιακών φαινομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ