Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χρώματα» του χειμώνα

Εργο του Ιωσήφ Χατζηπαυλή
Εργο του Ιωσήφ Χατζηπαυλή
Την καινούρια ζωγραφική του παρουσιάζει από 12/1 στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7), ο Θανάσης Παναγιώτου. Με τίτλο «Πέρα από δω», ο καλλιτέχνης «παρακολουθεί» μία ομάδα παιδιών και αφηγείται σε διαδοχικές σκηνές, με κινηματογραφικό τρόπο, το ονειρικό τους ταξίδι. Καρέ καρέ αποκαλύπτει τους φανταστικούς τους ενδιάμεσους σταθμούς: μία ασφυκτική μεσαιωνική πόλη, ένα αινιγματικό δάσος, κάποιο έρημο κάστρο...

«Αναζητώντας το σύγχρονο - 15 Ελληνες καλλιτέχνες προτείνουν» τιτλοφορείται η ομαδική έκθεση (15/1 - 14/2) στην γκαλερί «Thanassis Frissiras» (Κριεζώτου 7). Θα εκτεθούν δημιουργίες των: Κ. Ασαργιωτάκη, Α. Βερούκα, Α. Γεωργίου, Μ. Καλλιμόπουλου, Τ. Μισούρα, Χρ. Μπότσογλου κ.ά.

Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Ιωσήφ Χατζηπαυλή εγκαινιάζεται (12/1) στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης (Σοφ. Βενιζέλου και Μαρίνου Αντύπα). Ζωγράφος - σκηνογράφος - αγιογράφος, ο Ι. Χατζηπαυλής από το 1956 μαθήτευσε στο εργαστήρι του Γιώργου Βακιρτζή, φιλοτεχνώντας κινηματογραφικές αφίσες. Το 1961 εισήχθη στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο, με δασκάλους τους: Σπύρο Βασιλείου, Γιάννη Τσαρούχη, Γιώργο Πολυκανδριώτη, Α. Τάσσο. Η πολύχρονη καλλιτεχνική του πορεία, εκτός της ζωγραφικής, περιλαμβάνει σκηνικά και κοστούμια πολλών θεατρικών έργων, αγιογράφηση ναών, ενώ από το 1990 φιλοτεχνεί το εξώφυλλο του «Αθηναϊκού Ημερολογίου» του εκδότη Στρατή Φιλιππότη.

Στην γκαλερί «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» (Βαλαωρίτου 9α), από τις 13/1 θα παρουσιαστεί ζωγραφική του Βασίλη Σούλη. Οπως σημειώνει η Ιρις Κρητικού, πρόκειται για σειρά έργων μεγάλων, ως επί το πλείστον, διαστάσεων, όπου κυρίως «απεικονίζονται τα μοναχικά πορτρέτα - αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που απασχολούν σχεδόν εξ ολοκλήρου το οπτικό και το συναισθηματικό πεδίο» του καλλιτέχνη. «Συγγενείς, φίλοι, μικρά παιδιά, απαθανατίζονται σε στάσεις οξύμωρες και αναπάντεχες, δίχως την παραμικρή πρόθεση εξωραϊσμού, αρχικά ως φωτογραφικά και στη συνέχεια ως ζωγραφικά πορτρέτα».

Στην γκαλερί «Σκουφά» (Σκουφά 4, Κολωνάκι), από 15/1 έως 8/2 θα εκτεθούν έργα του ζωγράφου Γιώργου Χαδούλη, με τίτλο «Ιδιωτική θέα». Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την πρόσφατη εικαστική του αναζήτηση, που χαρακτηρίζεται από δυναμισμό, ένταση και χρώμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ