Κυριακή 11 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΠΙΤΟΚΙΑ Σε μείωση του βασικού επιτοκίου της προχώρησε την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας, μειώνοντας το κόστος δανεισμού από το 2% στο 1,5%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην ιστορία της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας, η οποία ιδρύθηκε 315 χρόνια πριν, το 1694. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες να αποτραπεί η επιδείνωση της ύφεσης της οικονομίας της χώρας εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Στα πιο υψηλά επίπεδα των 12 τελευταίων ετών έφτασε η ανεργία στην Ισπανία το 2008, αγγίζοντας τα 3 εκατ. άτομα, στοιχεία που υποδεικνύουν επιδείνωση της οικονομικής κάμψης. Ιδιαίτερα έχει πληγεί ο κατασκευαστικός κλάδος που τα προηγούμενα χρόνια παρουσίαζε εκπληκτική ανάπτυξη. Μέσα στο 2008, η ανεργία στην Ισπανία διογκώθηκε κατά 1 εκατ. άτομα ή 47%. Το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 13,4% για το μήνα Νοέμβρη, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Κλείσιμο του κύριου εργοστασίου της στην Ιρλανδία ανακοίνωσε η μεγάλη αμερικανική εταιρεία «Dell», κίνηση που θα οδηγήσει στην απώλεια 1.900 θέσεων εργασίας. Η παραγωγή της «Dell» θα μεταφερθεί στην Πολωνία. Το εργοστάσιό της στο Λίμερικ είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του το 1990 και αποτελούσε το «διαμάντι» της πρώην εύρωστης οικονομίας της Ιρλανδίας, με προσωπικό 4.500 υπαλλήλων. Αποτελεί δε τον μεγαλύτερο εξαγωγέα της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 5% του ΑΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ