Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Καρυωτάκης: Υπάρχω λες;

Στους ποιητές Κώστα Καρυωτάκη και Μαρία Πολυδούρη είναι αφιερωμένη η νέα σειρά του Τάσου Ψαρρά

Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος και η Μαρία Κίτσου
Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος και η Μαρία Κίτσου
Το μοιραίο έρωτα, την ιστορία αγάπης που έζησαν με πάθος αλλά και πόνο ο ποιητής της «Πρέβεζας», ο μεγάλος διανοητής Κώστας Καρυωτάκης και η λυρική ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη περιγράφει η νέα δραματική σειρά με τίτλο «Καρυωτάκης», που θα αρχίσει να προβάλλεται από σήμερα και κάθε Πέμπτη στις 22.00 από την ΕΤ-1. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία της σειράς υπογράφει ο Τάσος Ψαρράς, ενώ ο Βασίλης Δημητρίου σύνθεσε το τραγούδι των τίτλων, το οποίο είναι σε ποίηση της Μαρίας Πολυδούρη και ερμηνεύει η Μάγδα Πένσου.

Για τη νέα αυτή σειρά μίλησαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι συντελεστές της και η διοίκηση της ΕΡΤ. Ο γενικός διευθυντής Τηλεόρασης Δημήτρης Γόντικας υποστήριξε ότι η σειρά αυτή είναι «ακριβώς το είδος της παραγωγής που οφείλουμε να έχουμε σαν ΕΡΤ». Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου, ο οποίος σημείωσε ότι με αυτή τη σειρά η ΕΡΤ επανέρχεται στις «παλιές καλές ημέρες».

Ο δημιουργός της σειράς Τάσος Ψαρράς μίλησε για τις έρευνες που πραγματοποίησε για περισσότερα από εννιά χρόνια και αφορούσαν τη ζωή και τη δράση του Κώστα Καρυωτάκη, αλλά και τις συνθήκες που οδήγησαν τον ποιητή να αυτοκτονήσει. Στο πλαίσιο της έρευνάς του, ο σκηνοθέτης είχε στην κατοχή του το φάκελο του Κώστα Καρυωτάκη στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και το στρατολογικό του φάκελο, από τους οποίους και άντλησε προσωπικές πληροφορίες για τον ποιητή, όπως, για παράδειγμα, το ύψος του (1,65 μέτρα). Ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε επίσης και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να αναπαραστήσει τα γεγονότα και τις συνθήκες εκείνης της εποχής, τα οποία και περιγράφονται στη νέα σειρά.

Για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους που κλήθηκαν να ερμηνεύσουν μίλησαν στη συνέχεια ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος, στο ρόλο του Κώστα Καρυωτάκη και η Μαρία Κίτσου, στο ρόλο της Μαρίας Πολυδούρη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο σκηνοθέτης, προκύπτει ότι ο Κώστας Καρυωτάκης δεν ήταν ένας πεισιθάνατος ποιητής, καταθλιπτικός, απαισιόδοξος και μόνιμα θλιμμένος. Ηταν ένας πρόσχαρος άνθρωπος, γεμάτος ζωντάνια και χιούμορ, με κοινωνική συνείδηση, συνδικαλιστής και πολιτικός σχολιαστής της εποχής του. Του άρεσαν οι φάρσες και οι σκανδαλιές, ενώ ήταν εκδότης σατιρικού περιοδικού, αλλά και συγγραφέας επιθεώρησης. Υπήρξε αγωνιστής, συγκρούστηκε με οργανωμένα συμφέροντα και με την ίδια την εξουσία.

Παράλληλα, η Μαρία Πολυδούρη ήταν μια λυρική ποιήτρια, μια σημαντική προσωπικότητα, η οποία πάλεψε για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα. Οι δύο αυτοί άνθρωποι θα συναντηθούν στη Νομαρχία Αττικοβοιωτίας τον Απρίλη του 1922, θα συμπορευτούν, θα ζήσουν το μοιραίο έρωτα, αλλά και το τραγικό τέλος που η ζωή τους επιφύλαξε.

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιούνται στην Καλαμάτα, στη Σύρο, στο Γαλαξίδι, στην Πρέβεζα, στην Αθήνα, στο Παρίσι, στο Βουκουρέστι και τη Βουλγαρία, ενώ συμμετέχουν πάνω από 290 ηθοποιοί, από τους οποίους οι 25 είναι δημοφιλείς, 3.000 κομπάρσοι. Το κλίμα της εποχής αποδίδεται με τη χρήση 2.500 κοστουμιών και 22.000 φροντιστηριακών αντικειμένων. Παίζουν επίσης οι: Ηλίας Λογοθέτης, Γιώργος Αρμένης, Μενέλαος Χαζαράκης, Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Εκάβη Ντούμα, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Μαίρη Ιγγλέση, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Μωρογιάννης, Βασίλης Καραμπούλας, Μάνος Βακούσης, Ουρανία Μπασλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ