Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα «άλλοθι» του κεφαλαίου

Μικρό, δασωμένο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου Δελφών
Μικρό, δασωμένο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου Δελφών
Πρόκληση ενάντια στους εργαζόμενους και την πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί η αποδοχή «χορηγιών» του κεφαλαίου για την «προστασία» της τελευταίας, καθώς το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν ευθύνονται για την απάνθρωπη εκμετάλλευση των εργατών, την καταστροφή του περιβάλλοντος και της κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο του αντιδραστικού νόμου περί «πολιτιστικών χορηγιών» - που διευκολύνει την εισβολή του κεφαλαίου στον πολιτισμό - το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε μελέτη για την αντιπυρική προστασία του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, η οποία είναι «χορηγία» της «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ», του πρώην προέδρου του ΣΕΒ και επικεφαλής της Λυρικής Σκηνής, Οδ. Κυριακόπουλου!

Στην προκειμένη περίπτωση, το αστικό κράτος, μέσω του ΥΠΠΟ, αποκαλύπτει τον ταξικό χαρακτήρα του ως εξής: 1) «Κλείνει» τα μάτια στην τεράστια περιβαλλοντική, αλλά και ευρύτερα πολιτιστική, καταστροφή που προξενεί ο τρόπος εκμετάλλευσης του βωξίτη στα βουνά της Φωκίδας (και από την εν λόγω εταιρεία). 2) «Αθωώνει» το κεφάλαιο συνολικά αλλά και τη συγκεκριμένη εταιρεία - μέσω της αποδοχής της «χορηγίας» - για το πλήθος των απολύσεων, αλλά και των εργατικών «ατυχημάτων» που έχουν συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν. 3) Στέλνει σαφές μήνυμα ότι το κράτος - παρότι κάηκε το «σύμπαν» πριν δυο καλοκαίρια, περιμένει τους «χορηγούς» για να δημιουργήσει σύστημα πυροπροστασίας σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας!

Αφού «κατάπιε» τις παραπάνω «καμήλες», το ΚΑΣ περιορίστηκε στη «διύλιση» του «κώνωπα», για το πώς θα καθαριστεί το αλσύλλιο, με τα 6.500 πεύκα, που δημιουργήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο το 1936, το οποίο... εγκαλείται «επιστημονικά» επειδή περικλείει κινδύνους για τις αρχαιότητες και για πυρκαγιές...

Προτάσεις για το Ευπαλίνειο

Το ΚΑΣ ενέκρινε και τις προτάσεις της «Εγνατία Οδός ΑΕ», καθώς και τα χρήματα του ΥΠΕΧΩΔΕ μέσω της εταιρείας, για την εκπόνηση μελετών αναστήλωσης και ανάδειξης του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Το μνημείο, ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας (550 π.Χ.) παραμένει κλειστό εδώ και 4 χρόνια (σ.σ. το Πυθαγόρειο είναι ενταγμένο στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ) επειδή καταρρέει, ενώ το ΥΠΠΟ περίμενε, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το «συγκλονιστικό» ποσό των 250.000 ευρώ για τις μελέτες προστασίας...

Τέλος, εγκρίθηκε και η μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης των σωζόμενων μεσαίων τόξων της στοάς του Ευμένους, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ