Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Ξεκινούν επίσημα σήμερα

Ξεκινούν επίσημα σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Φλεβάρη. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση μπροστά στα άδεια ταμεία των καταστημάτων τους, ενώ η δεινή οικονομική κατάσταση των λαϊκών νοικοκυριών δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι οι εκπτώσεις μπορούν να δώσουν κάποια σημαντική ανάσα στην αγορά. Η καθημερινή ακρίβεια, οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις που καταγράφτηκαν και όλη την προηγούμενη χρονιά με την ανοχή και τις ευλογίες της κυβέρνησης στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού», η κλιμάκωση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία, στην Παιδεία όξυναν τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αναγκάζοντας τα νοικοκυριά να περιορίζουν όλο και περισσότερο τα έξοδά τους στα εντελώς απαραίτητα. Οι γιορτές που πέρασαν, άλλωστε, επιβεβαίωσαν στα ταμεία των καταστημάτων του λόγου το αληθές, ενώ τα πολυκαταστήματα δεν έχασαν την ευκαιρία στο όνομα της ενίσχυσης του τζίρου να κλιμακώσουν τον άγριο ανταγωνισμό που ασκούν σε βάρος των μικρών μαγαζιών με τη μέθοδο των «προωθητικών ενεργειών» εφαρμόζοντας στην ουσία καθεστώς πρόωρων εκπτώσεων με στόχο να καρπωθούν και το ελάχιστο εκείνο μέρος των λαϊκών εισοδημάτων που προορίζεται για καταναλωτικές αγορές.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή (ΚΕΠΚΑ) ενόψει της επίσημης έναρξης των εκπτώσεων επισημαίνει την προσοχή των καταναλωτών όσον αφορά στις ενδείξεις της ενιαίας έκπτωσης στις βιτρίνες των καταστημάτων, στα λεγόμενα ποσοστά «κράχτες». Τα υψηλά ποσοστά που αναγράφονται στις βιτρίνες, υπενθυμίζει, δεν αφορούν όλο το εμπόρευμα του καταστήματος, αλλά συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Ακόμη, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν πραγματοποιούμε αγορές με πιστωτική κάρτα ή δόσεις, ώστε να ελέγχουμε κάθε λεπτομέρεια που διέπει τη συναλλαγή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στη γνωστή παραπλανητική λογική ότι για την πτώση του τζίρου των καταστημάτων φταίει το υπαίθριο εμπόριο, επιχειρεί ενόψει των εκπτώσεων την απροκάλυπτη δυσφήμισή του, καλώντας τους καταναλωτές «το κυριότερο, να μην καταφεύγουν στο υπαίθριο εμπόριο το οποίο», όπως ισχυρίζεται, «παρέχει κακής ποιότητας προϊόντα χωρίς καμία διασφάλιση και εγγύηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ