Παρασκευή 16 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ευχολόγια» για την αρχαιοκαπηλία

«Αναμασημένα» ευχολόγια για την «πάταξη» της αρχαιοκαπηλίας περιλάμβανε ο χαιρετισμός του υπουργού Πολιτισμού, Αντ. Σαμαρά, στο σεμινάριο που διοργάνωσε χθες (στο Μουσείο Μπενάκη) το ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Ιταλικής Αστυνομίας, με θέμα «Επιμόρφωση για μεθόδους αναζήτησης, εντοπισμού και καταγραφής παρανόμως διακινηθέντων πολιτιστικών αγαθών».

Επικεντρώνοντας στη χρήση του διαδικτύου από το διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, ο υπουργός κάλεσε σε... «ηλεκτρονικό πόλεμο», λέγοντας ότι «χρειάζεται η τοπική αναβάθμιση της δίωξης σε κάθε χώρα (...) ευέλικτη δικονομία, αποτελεσματική δικαστική εξουσία, αποφασιστική και αποτελεσματική ειδική αστυνομία». Εξήρε το ιταλικό σώμα δίωξης της αρχαιοκαπηλίας «που φτάνει τα 300 άτομα, με εκπαίδευση, μέσα, εμπειρία και επιχειρησιακή ετοιμότητα», σημειώνοντας ότι «πολλά μπορούμε να διδαχθούμε απ' αυτούς», αφού «έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο για να αναβαθμίσουμε το ελληνικό σώμα δίωξης της αρχαιοκαπηλίας».

Ωστόσο, το μόνο που «βρήκε» να πει από πλευράς ΥΠΠΟ για το θέμα είναι η ίδρυση της νέας, αρμόδιας, Διεύθυνσης στο υπουργείο, αποφεύγοντας, βεβαίως, να αναφέρει το μείζον ζήτημα της ελλιπούς φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, παρότι είναι άμεση αρμοδιότητά του! Η «αποψίλωση» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από έμπειρο προσωπικό όλων των κλάδων «χτυπά» και τον ευαίσθητο τομέα της φύλαξης.

Τον περασμένο Ιούνη, οι αρχαιοφύλακες ανέφεραν ότι οι κενές οργανικές θέσεις του κλάδου τους ανέρχονται στις 1.200, αλλά ακόμη κι αν αυτές καλυφθούν, η ουσιαστική φύλαξη με τις υπάρχουσες συνθήκες απαιτεί 3.800 αρχαιοφύλακες, από 1.850 που υπηρετούν σήμερα. Να σημειωθεί ότι το ΥΠΠΟ δεν «απορροφά» ούτε καν τους απόφοιτους του ΙΕΚ, που το ίδιο το κράτος έφτιαξε για τις ειδικότητες φύλαξης αρχαιοτήτων!

Τα τεράστια αυτά κενά «καλύπτονται» - μόνο κατά ένα ελάχιστο μέρος τους - από εποχικούς εργαζόμενους που προσλαμβάνονται μέσω διαφόρων προγραμμάτων ανασφάλιστης εργασίας. Εργαζόμενοι, οι οποίοι, αφού «στύβονται» στις περιόδους τουριστικής αιχμής, μετά «πετιούνται»... Χαρακτηριστικά της «ευαισθησίας» του κράτους για τη φύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι τα στοιχεία της έρευνας που έκαναν οι ίδιοι οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ, το 2008, σε δείγμα 818 εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων, από τα οποία προέκυπτε ότι το 52,6% (430 εργαζόμενοι) των απολυμένων συμβασιούχων είναι αρχαιοφύλακες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ