Κυριακή 25 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Στρατηγικά θέματα

(Α΄ μέρος)

Το σημερινό σημείωμα προέρχεται από το βιβλίο του παλιού Πρωταθλητή Ελλάδας και δημοσιογράφου Τριαντάφυλλου Σιαπέρα, «Το σκάκι 2 - Θεωρία και πρακτική» και απευθύνεται σε ισχυρούς σκακιστές.

Στη σελίδα 142 (συνολικά το βιβλίο έχει 346 σελίδες) παρουσιάζει στρατηγικές ιδέες και θέματα, στοιχεία τα οποία αποτελούν τη βάση στο «παιχνίδι θέσεων».

Η γνώση των στρατηγικών στοιχείων θα επιτρέψει στο σκακιστή να ανακαλύπτει πιο εύκολα, επάνω στη σκακιέρα, τις διάφορες στρατηγικές δυνατότητες και να καταστρώνει πιο σωστά τα σχέδιά του.

Μερικά από τα στρατηγικά θέματα είναι τα εξής: 1. Ανοικτή κάθετη γραμμή, 2. Ισχυρά τετράγωνα, 3. Προφυλακή, 4. Σχέση μεταξύ παιχνιδιού στο κέντρο και στις πτέρυγες, 5. Απομονωμένο πιόνι, 6. Το πλεονέκτημα των δύο αξιωματικών, 7. Υπεροχή στα πιόνια.

Υπάρχουν κι άλλες βασικές ιδέες στρατηγικής - υπογραμμίζει ο συγγραφέας - όπως είναι «καλός» και «κακός» αξιωματικός, η εκμετάλλευση του κέντρου, το μπλοκάρισμα, η αλλαγή των κομματιών κ.ά.

Σαν «ιδέες» τώρα για το πρώτο στρατηγικό θέμα: Τοποθετήστε (ή φροντίστε να μπορούν πιο εύκολα να τοποθετηθούν) «προκαταβολικά» τους πύργους στην κάθετο στήλη που πρόκειται να ανοίξετε. Φροντίστε να διατηρηθεί η κυριαρχία σας στην ανοιχτή στήλη, με το δίπλωμα των πύργων σας πριν προλάβει να κάνει το ίδιο ο αντίπαλός σας. Φροντίστε, επίσης, να αξιοποιήσετε την ανοιχτή κάθετη στήλη, με την εισβολή του πύργου σας στο στρατόπεδο του αντιπάλου με την κατάληψη της 7ης-8ης ή 2ης-1ης (αν παίζετε με τα μαύρα) γραμμής. Στο διάγραμμα παρατηρούμε μία απόλυτη κυριαρχία του λευκού στη στήλη «δ». (Συνεχίζεται)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ