Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
Συνέχιση καλλιέργειας αυταπατών

Πώς είδαν ορισμένα πρωτοσέλιδα την ορκωμοσία του Ομπάμα

Η ορκωμοσία και η ομιλία του νέου Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, έχει περίοπτη θέση στα διεθνή ΜΜΕ όπως και στον εγχώριο Τύπο. Αυτό που κυρίως ξεχωρίζει είναι η προσπάθεια να συνεχιστεί η καλλιέργεια αυταπατών σε όλο τον κόσμο για τη «νέα εποχή ελπίδας», τη «νέα σελίδα» που δήθεν ανοίγει από τη νέα ηγεσία. Το «χαμηλό προφίλ» και η δήθεν «διάθεση συνεργασίας», η «αυτοσυγκράτηση» και η «σωφροσύνη», η «εξωστρέφεια» και η «επικοινωνία» υπερπροβάλλονται ως τα ατού του νέου ηγέτη. Ωστόσο, ο ίδιος φρόντισε με τα λεγόμενά του να ξεκαθαρίσει ότι η ιμπεριαλιστική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει, όσο και αν στην τακτική πιθανά να υπάρχουν μόνο κάποιες διαφοροποιήσεις. Ο Ομπάμα, παιδί του συστήματος, υπερασπίστηκε τον καπιταλισμό και ταυτόχρονα δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον λεγόμενο αντιτρομοκρατικό πόλεμο στο όνομα «της ελευθερίας που πρέπει να μεταβιβαστεί στις επόμενες γενεές», ενισχύοντας, για παράδειγμα, την επέμβαση στο Αφγανιστάν.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που οι αστικές εφημερίδες πρόβαλαν με πρωτοσέλιδα την ομιλία του Ομπάμα. Αναφέρουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Η «Καθημερινή» με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Προσδοκία νέας εποχής, οι ΗΠΑ με τον Ομπάμα αλλάζουν σελίδα» και με τρεις σελίδες προσπαθεί να πείσει ότι η αλλαγή ήρθε. Σημειώνει όμως σε πρωτοσέλιδο άρθρο ότι οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες και «το αν θα πετύχει ή όχι θα εξαρτηθεί από πάμπολλους παράγοντες»... «Πάντως κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν προσπάθησε να διαλέξει τους καλύτερους γύρω του, ότι δεν είπε στον κόσμο την αλήθεια και πως δεν είχε σχέδιο».

Η εφημερίδα «Το Βήμα» έχει πρώτο τίτλο στο ίδιο πνεύμα «Η Αμερική αλλάζει, ο κόσμος ελπίζει. Υποσχέθηκε οικονομική, κοινωνική και διεθνή ανατροπή» και αφιερώνει 3 σελίδες, όπου τον χαρακτηρίζει «Πρόεδρο των μεγάλων προσδοκιών», ενώ μιλάει για «κυβέρνηση έμπειρων με πυξίδα τον ρεαλισμό».

«Χόλιγουντ με δόση ελπίδας» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ελευθεροτυπίας», που δημοσιεύει όλη την ομιλία του Ομπάμα και συνολικά με 4 σελίδες δεν κρύβει τη συμπάθειά της στον νέο Πρόεδρο, που θεωρεί ότι «κλείνει δύο αιώνες αγώνων κατά των φυλετικών διακρίσεων» και ότι «ξόρκισε τη σκλαβιά».

Τα «Νέα» στο πρωτοσέλιδο χρησιμοποιούν τον τίτλο «Η ελπίδα θα νικήσει τον φόβο», ενώ σε 3 σελίδες μιλάει για «νέα σελίδα με τον Ομπάμα» και χρησιμοποιεί τίτλο από την ομιλία του, «Ωρα να ξαναδημιουργήσουμε την Αμερική», ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στο χρώμα του δέρματος του Ομπάμα.

Το «Εθνος» με πρωτοσέλιδο θέμα «Υπόσχεση για αλλαγή σελίδας» επίσης προβάλλει τις προσδοκίες που υπάρχουν και σημειώνει ότι «η νέα εποχή υπευθυνότητας και ελπίδας φαίνεται ότι έφτασε στην Αμερική» με τον νέο ηγέτη, ο οποίος «υποσχέθηκε αλληλεγγύη και ενίσχυση σε κράτη που υποφέρουν».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» επίσης στο πρωτοσέλιδό του κάνει λόγο για «νέα σελίδα στον Λευκό Οίκο» με «εξορκισμό Ομπάμα στην 8ετία Μπους» και σε 4 σελίδες παρουσιάζει με αισιόδοξους τόνους τις υποσχέσεις του νέου Προέδρου και «βλέπει» ότι «έδωσε το στίγμα της απόρριψης του άκρατου φιλελευθερισμού και της επιστροφής στον παραδοσιακό καπιταλισμό».

Τέλος, είναι χαρακτηριστικός και ο τίτλος της «Αυγής», που «κρυφοπανηγυρίζει» σημειώνοντας στο θέμα της πρώτης σελίδας ότι είναι «το αμερικάνικο όνειρο στην εξουσία» ενώ χαρακτηριστικά συμπληρώνει, σπέρνοντας τις αυταπάτες που θέλει: «Με δεσμεύσεις για καλύτερες ημέρες προσεχώς στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ο Μπάρακ Ομπάμα ορκίστηκε χθες ενώπιον του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου και δυο εκατομμυρίων ανθρώπων ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Υστερα από οκτώ σκοτεινά χρόνια πολέμων και οικονομικής κατρακύλας ο πρώτος Αφροαμερικάνος πρόεδρος κάλεσε τους συμπατριώτες του να εργαστούν για την "επαναδημιουργία της Αμερικής" στέλνοντας παράλληλα στον κόσμο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να "ηγηθούν και πάλι" στο διεθνές στερέωμα»...

Είναι φανερό ότι η κοινή οπτική αυτού του δείγματος των δημοσιευμάτων προσπαθεί να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις. Ωστόσο, ο Ομπάμα και το επιτελείο του, πέρα από το ωραίο περιτύλιγμα με το οποίο πλασάρονται, στο περιεχόμενό τους έχουν την ίδια ιμπεριαλιστική πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου και μόνο. Το βεβαιώνουν, εκτός των άλλων, και τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην ομάδα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον υπουργό Αμυνας του Μπους, Ρόμπερτ Γκέιτς, που συνεχίζει στο πόστο του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ