Παρασκευή 30 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα μελέτη για τη Μητρόπολη

Μια ακόμη μελέτη αποκατάστασης της Μητρόπολης Αθήνας ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Μένει να δούμε αν η Αρχιεπισκοπή θα διασώσει το μνημείο, αφού, σύμφωνα με εισηγήσεις αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, πρόκειται για προτάσεις «οικονομικές».

Θυμίζουμε ότι το μνημείο υπέστη ζημιές από το σεισμό του 1981, οπότε έγιναν οι πρώτες μελέτες. Το 1994 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη. Το 1997 εγκρίθηκε η μελέτη εφαρμογής και μπήκαν οι σκαλωσιές που στέκονται μέχρι σήμερα. Καθώς τίποτα δεν προχώρησε, ο σεισμός του 1999 επιδείνωσε την άσχημη κατάσταση του μνημείου, καθώς άνοιξαν περισσότερο οι παλιές ρωγμές και δημιουργήθηκαν νέες. Οι μελέτες «επικαιροποιήθηκαν», κατατέθηκαν το 2002, αλλά πάλι δεν εφαρμόστηκαν, είτε λόγω «ασαφειών», είτε λόγω κόστους. Η Αρχιεπισκοπή ανέθεσε τη νέα μελέτη το 2008.

Για τα προβλήματα και τους κινδύνους του μνημείου οι επιστημονικές - πολιτικές γνώμες διίστανται. Ολοι, όμως, συμφωνούν... στα προβλήματα: ρηγματώσεις σε θόλους και τοίχους, ρωγμές μέχρι 7 εκ. πάχος, καταστροφή κεραμιδιών και «ελαφρά» μετακίνηση του τρούλου! Οι προτεινόμενες επεμβάσεις περιλαμβάνουν ενισχύσεις των θόλων, επικαλύψεις με αυθεντικά υλικά, στατικές ενισχύσεις με χρήση ελκυστήρων, περιδέσεις, ενέματα, συντηρήσεις τοιχογραφιών και καθαρισμούς όψεων. Η κλίμακα των επεμβάσεων θα απαιτήσει το κλείσιμο του ναού, για όσο χρειαστεί.

Να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από τη συζήτηση στο ΚΑΣ το 2002, οι μεγάλες καθυστερήσεις στη σύνταξη των μελετών οφείλονται στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όχι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, αφού το πρώτο, που είναι υπεύθυνο για το ναό, αντιμετώπισε (σύμφωνα με την τότε εισήγηση στο ΚΑΣ) «οικονομικές δυσχέρειες» στη χρηματοδότηση των μελετών! Μάλιστα, η κατάσταση του ναού ήταν τόσο κρίσιμη, που μια εβδομάδα μετά το σεισμό του 1999, ο πολιτικός μηχανικός και συντάκτης της επικαιροποιημένης μελέτης με έγγραφό του στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, επισήμαινε ότι ο ναός είναι επικίνδυνος για οποιαδήποτε χρήση και ότι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο πρέπει να αποκλείσει τις εισόδους του και να δημιουργήσει περιμετρική ζώνη ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ