Παρασκευή 30 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της αντιλαϊκής πολιτικής

Από τη διαδήλωση στη Μασσαλία

Associated Press

Από τη διαδήλωση στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και των οκτώ συνδικάτων και συμμετείχαν στη χτεσινή 24ωρη πανεθνική απεργία αλλά και στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις. Υπολογίζεται ότι στους δρόμους της Γαλλίας βρέθηκαν χτες περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμό που η αστυνομία χαρακτηρίζει υπερβολικό.

Αιχμή των συνθημάτων των διαδηλωτώνη οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Νικολά Σαρκοζί, τα «μέτρα» που έχει ανακοινώσει για την «αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής οικονομίας»,μέτρα που προβλέπουν «πάγωμα» των μισθών, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, λιγότερες θέσεις εργασίας, περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση, αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου.«Δε φταίνε οι εργαζόμενοι για την κρίση, αλλά την πληρώνουν» υπογράμμιζε ο επικεφαλής της CGT, του συνδικάτου που πρόσκειται στο γαλλικό ΚΚ, Μπερνάρ Τιμπό, που προειδοποίησε με νέες κινητοποιήσεις. Πολλά από τα συνθήματα των διαδηλωτών επικεντρώθηκαν στα εκατομμύρια που δόθηκαν στις τράπεζες τη στιγμή που η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν έχει χρήματα για μισθούς και για θέσεις εργασίας.

Ο Πρόεδρος Σαρκοζί απέφυγε να κάνει χτες δηλώσεις. Εντούτοις, ο υπουργός Οικονομικών Ερίκ Βερτ, κατηγόρησε τα συνδικάτα και τους διαδηλωτές ότι προκάλεσαν προβλήματα στους πολίτες και ότι παρέλυσαν τη χώρα, ενώ «μπορούν να βρουν άλλους τρόπους να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους».

Το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία κυμάνθηκε, ανάλογα με τον κλάδο, από 30% - 70%, με το δημόσιο τομέα να συμμετέχει μαζικότερα. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, τραπεζικοί, ταχυδρομικοί, δικαστικοί, νοσηλευτικό προσωπικό, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, εργαζόμενοι σε αυτοκινητοβιομηχανίες, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις τηλεπικοινωνίες, στο κρατικό ραδιόφωνο και στην τηλεόραση αλλά και στις εναέριες μεταφορές.

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Τουλούζη, Μπορντό, Μασσαλία, Λυόν, Ρεν, Σάιντ-Ντενί, Σάιντ-Πιέρ, Κλερμόν-Φεράν και σε τουλάχιστον άλλες 200 πόλεις. Η μεγαλύτερη σε όγκο συγκέντρωση έγινε στο Παρίσι, το μεσημέρι, όπου φέρεται να συμμετείχαν μέχρι και 300.000 άνθρωποι. Κατά τη διάρκεια της πορείας, από την πλατεία Βαστίλλης στην πλατεία Οπερά, σημειώθηκαν επεισόδια στις παρυφές της πορείας μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων, τα οποία, όμως, απομονώθηκαν και δεν επηρέασαν τον κύριο όγκο των διαδηλωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ