Παρασκευή 30 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ενεργός γήρανση

Βρήκανε και τον κατάλληλο τίτλο. Την κατάλληλη φράση, ώστε ν' αντηχεί όμορφα στο αυτί. Ενεργός γήρανσις και ο μπαρμπα-Γιάννης δε θα γυρίσει απόψε στο σπίτι του. Παράπλευρες απώλειες, είπανε. Μια στραβοκοντυλιά, ένα λάθος πάτημα στη σκαλωσιά, στα καταγεγραμμένα, ένα συνηθισμένο περιστατικό, έξω από το περιτύλιγμα και ίσως έξω από την ωραιοποιημένη Ημερίδα που είχε σα θέμα της «Ενεργός Γήρανσις και Δημογραφική Αλλαγή» που έχουν περιληφθεί στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την τρίτη ηλικία, όπου η αγάπη τους για τα «περήφανα γηρατειά» αξιοποιείται με αυτόν τον επαίσχυντο τρόπο.

Ντροπή τους. Η αλήθεια είναι μια σκληρή ανεπίτρεπτη και αδυσώπητη πραγματικότητα...! Ο μπαρμπα-Γιάννης ετών 75 δε γύρισε στο σπίτι του. Η σκαλωσιά δεν άντεξε 75 χρόνια μόχθου για το μεροκάματο, δεν άντεξε τον αγώνα, τον ιδρώτα, την αγωνία και τον πότισε με το αίμα του. Η σκαλωσιά εκδικήθηκε και η Ενεργός Γήρανσις πήγε στράφι, πήγε στο βρόντο. Εκτός εάν ετοιμάζουν ένα θάνατο αξιοπρεπή και μια μεγαλειώδη κηδεία.

Αντί να ικανοποιήσουν τα κουρασμένα και «περήφανα γηρατειά», με μια σύνταξη ανθρώπινη, ικανοποιητική ώστε να μπορεί να ζήσει υποφερτά αυτά τα τελευταία χρόνια της ζωής του - να μην είναι αναγκασμένος να δουλεύει μέχρι αυτή την ηλικία - διοργανώνουν ημερίδες μιας ακόμα εκμετάλλευσης της τρίτης ηλικίας.

Λες και δεν αγωνίστηκε αυτός ο άνθρωπος, λες και δεν πολέμησε, δεν πρόσφερε, δεν ταλαιπωρήθηκε, δεν υπόφερε, δεν ταπεινώθηκε ποτέ στη ζωή του, δεν έδωσε το άπαν των δυνάμεών του για ένα φτωχό μεροκάματο να συντηρήσει γυναίκα, παιδιά, οικογένεια.

Λες και οι συνταξιούχοι δεν ήταν οι χορηγοί του κάθε πλούτου. Η ανάκαμψη της χώρας από τα χέρια τους για να κάθονται τώρα οι βολεμένοι και να προσπαθούν ακόμα να «αξιοποιήσουν» τα «περήφανα γηρατειά».

Ο μπαρμπα-Γιάννης είναι νεκρός. Ενα ακόμα σπίτι έκλεισε. Κι όλα αυτά χάνονται στη σιωπή, όλα αυτά γίνονται εν ψυχρώ, όλα περνάνε στο σκοτάδι και σβήνουν στην αδιαφάνεια. Για το θάνατο του 75χρονου και των άλλων καθημερινών εργοδοτικών εγκλημάτων στους τόπους και τους χώρους δουλειάς, δεν υπάρχει χαραμάδα για την ενημέρωση και τη δημοσιότητα. Τα «ελεύθερα πολυποίκιλα και πλουραλιστικά» προγράμματα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης γι' αυτές τις περιπτώσεις είναι ερμητικά κλειστά...!!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ