Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Εναλλακτικό σχέδιο το... «λουκέτο»

Συνεδριάζει αύριο η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. Τη δημοσιοποίηση της αποτίμησης ζητάει το ΠΑΣΟΚ, την... αναστολή της ιδιωτικοποίησης προτείνει ο ΣΥΝ

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τι μέλλει γενέσθαι με το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ). Οι «σύμβουλοι» της κυβέρνησης εξετάζουν τις λιγοστές - και κατά τους ειδικούς αφερέγγυες - προσφορές που κατατέθηκαν για τις τρεις εταιρείες του ομίλου (Πτητικό έργο, Τεχνική Βάση και επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών). Με βάση την εισήγηση που θα υποβάλουν, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ) θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους «επενδυτές» και τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους ή αν θα κηρύξει άγονο το διαγωνισμό και θα θέσει σε εφαρμογή το «εναλλακτικό σχέδιο» που έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκκαθάριση του ομίλου ΟΑ και την απόλυση των 8.000 εργαζομένων έως το τέλος του ερχόμενου Απρίλη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος απέφυγε να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης, παραπέμποντας στην αυριανή συνεδρίαση της ΔΕΑ. «Σαφής εικόνα δεν μπορεί να υπάρχει μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. Τότε θα έχουμε περισσότερα στοιχεία», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος. Απαντώντας σε ερώτηση αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός σε περίπτωση που είναι χαμηλό το ύψος των προσφορών, ανέφερε ότι δε γνωρίζει το ύψος της αποτίμησης που έχουν κάνει «ανεξάρτητοι αποτιμητές» για να καταλήξει: «αυτό που ενδιαφέρει είναι να γίνει υγιής, σωστή αποκρατικοποίηση». Ο Ευ. Αντώναρος δεν παρέλειψε να επικαλεστεί και τον «επίτροπο παρακολούθησης» της Κομισιόν που επιτηρεί τις διαδικασίες του διαγωνισμού, λέγοντας ότι «έτσι εξασφαλίζεται μεγαλύτερος βαθμός διαφάνειας».

Οσον αφορά στο διαγωνισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, για το πτητικό έργο φέρονται να έχουν καταθέσει προσφορές δύο σχήματα, για την επίγεια εξυπηρέτηση τέσσερα, ενώ για την τεχνική βάση υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «τεραστίου μεγέθους εκκολαπτόμενο σκάνδαλο» και δίνει στην κυβέρνηση προθεσμία 24 ωρών για να δημοσιοποιήσει την επίσημη αποτίμηση της εταιρείας και των προς πώληση στοιχείων της. Εκ μέρους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, παρακάμπτοντας, στην ουσία, το θέμα της ιδιωτικοποίησης αυτό καθεαυτό, ζητά την αναστολή της ιδιωτικοποίησης, με το αιτιολογικό ότι στον προϋπολογισμό του 2009 δεν αναγράφεται τίποτα για τα κονδύλια αποζημίωσης των εργαζομένων.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις εξελίξεις στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης, το σχέδιο Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης προβλέπει την οριστική διάλυση του ομίλου ΟΑ, είτε με ιδιωτικοποίηση είτε με «λουκέτο» και την απόλυση των 8.000 εργαζομένων σ' αυτόν, έως τα τέλη του ερχόμενου Απρίλη. Το σχέδιο αυτό εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα των ισχυρών στον κλάδο των αερομεταφορών και αποβλέπει στην επικράτηση 3-4 αεροπορικών κολοσσών, με ορισμένες εταιρείες - δορυφόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ