Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΛΕΪ - «ΦΑΪΝΑΛ 8» ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Πρωταγωνιστής η βία

Τέσσερις τραυματίες από σοβαρά επεισόδια μεταξύ χούλιγκαν στην Πάτρα, τα οποία οδήγησαν σε αναβολή του τελικού

Οι χούλιγκαν ήταν αυτοί που πρωταγωνίστησαν στην Πάτρα

ICON

Οι χούλιγκαν ήταν αυτοί που πρωταγωνίστησαν στην Πάτρα
Ο φετινός τελικός Κυπέλλου στο βόλεϊ μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, που θα έκρινε τον τροπαιούχο για φέτος ποτέ δεν έγινε.... Η διοργάνωση του «Φάιναλ-8» στην Πάτρα ποτίστηκε με αίμα, αφού για άλλη μια φορά ο ελληνικός αθλητισμός είχε ραντεβού με τη βία. Τα επεισόδια μεταξύ οπαδών των δυο ομάδων είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό 4 ατόμων (δυο σοβαρά) στις οδομαχίες του Σαββατόβραδου στους δρόμους της πόλης, και τα αντίστοιχα που έγιναν την επόμενη μέρα στις εξέδρες του «Δ. Τόφαλος» την αναβολή του τελικού.

Και μπορεί η ΕΟΠΕ με χτεσινή της απόφαση να πρωτοτύπησε, αποφασίζοντας τη διεξαγωγή του τελικού στην Αθήνα (σε μέρος και ημέρα που θα οριστεί αργότερα) παρουσία μαθητών και αθλητών από τις ακαδημίες των δυο συλλόγων, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να σβήσει τα όσα έγιναν για άλλη μια φορά.. Αντίθετα, απλά κρατάει τα προσχήματα για την επιβαλλόμενη για διαφόρους λόγους (τηλεοπτικό συμβόλαιο, διαφημίσεις, χορηγίες, θέση για παρουσία στην κερδοφόρα διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ) ενός τέτοιου παιχνιδιού.

Η γνωστή... επικίνδυνη παράσταση

Το «ραντεβού» των δυο αιωνίων Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού μετά από 19 χρόνια σε τελικό Κυπέλλου (πήραν την πρόκριση επικρατώντας του Ηρακλή με 3-2 και της ΕΑΠ με 3-1, αντίστοιχα) ήταν η αφορμή... Και το έργο ξαναπαίχτηκε όπως και σε άλλες περιπτώσεις με τους ίδιους πρωταγωνιστές και τα ίδια αποτελέσματα. Οπαδοί των δυο ομάδων για δυο ημέρες μετέτρεψαν την αχαϊκή πρωτεύουσα σε πεδίο μάχης. Η πρώτη κόντρα με συνολικό απολογισμό τέσσερις τραυματίες έγινε το Σαββατόβραδο, μετά την ολοκλήρωση των προημιτελικών, στους δρόμους της πόλης. Η... ρεβάνς δόθηκε στις εξέδρες του σταδίου «Δ. Τόφαλος» λίγο πριν την έναρξη του παιχνιδιού, ύστερα από βίαιη είσοδο οπαδών του Ολυμπιακού, που εκμεταλλευόμενοι και την ολιγωρία της αστυνομίας (που πιάστηκε στον ύπνο και μετά έκανε χρήση χημικών) βρήκαν πρόσφορο έδαφος εντός του γηπέδου να κάνουν ό,τι θέλουν (ακόμα και πλιάτσικο στην εξέδρα των δημοσιογράφων). Μάλιστα στο επίκεντρο αυτών των συγκρούσεων βρέθηκαν και όσοι ουδέτεροι πήγαν να δουν το παιχνίδι, ακόμα και μικρά παιδιά.

Ανενόχλητοι οι ηθικοί αυτουργοί

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που αγώνας βόλεϊ στιγματίζεται από επεισόδια, καθώς κανείς δεν ξεχνάει πριν δυο χρόνια στην αντίστοιχη διοργάνωση των γυναικών τα γεγονότα στην οδό Λαυρίου, πάλι μεταξύ των δυο συγκεκριμένων αποχρώσεων οπαδών, όπου είχαν στοιχίσει τη ζωή σε ένα άτομο (Μ. Φιλόππουλος). Ομως, είτε στο βόλεϊ, είτε λίγο πριν στο πόλο, είτε στο ποδόσφαιρο, είτε στο μπάσκετ η ουσία δεν αλλάζει... Χτες για παράδειγμα ανάλογα επεισόδια συνέβησαν στο ημίχρονο του αγώνα για τη Β' Εθνική μεταξύ Ολυμπιακού Βόλου - Ατρόμητου. Ο επαγγελματικός αθλητισμός άρρηκτα συνδεδεμένος με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που έχουν στόχο το κέρδος, είναι αυτός που παράγει και συντηρεί τη βία μέσω του ιδιαίτερα χρήσιμου φανατισμού των οπαδών.

Τα... ψεύτικα λόγια

Οι «κοκορομαχίες» των αντιπάλων διοικήσεων Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού μέσω ανακοινώσεών τους για το ποιος φταίει ή σε ποιον θα πρέπει να απονεμηθεί το Κύπελλο, δείχνει ξεκάθαρα το τι είναι εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο. Οτι ακόμα και την ώρα που παίζονται ανθρώπινες ζωές κορόνα - γράμματα, εκείνο που μετράει είναι η προάσπιση συμφερόντων (με τα ανάλογα κέρδη βέβαια) και μόνο αυτή. Η ένσταση του Παναθηναϊκού την ώρα των επεισοδίων, που έκανε λόγο για αποκλειστικές ευθύνες του Ολυμπιακού και ζητούσε να του κατακυρωθεί το παιχνίδι υπέρ και από την άλλη η ανακοίνωση του Ολυμπιακού που αναφέρει ευθύνες της ΕΟΠΕ και της Αστυνομίας ενώ ειρωνεύεται και τη θέση του Παναθηναϊκού να μην αγωνιστεί, δείχνουν την πραγματικότητα για το ποια είναι τελικά η... ταμπακιέρα.

Και αυτή η πραγματικότητα διαψεύδει πλήρως όλες τις μεγαλοστομίες των αρμοδίων για την αντιμετώπιση της βίας μέσω των περίφημων συσκέψεων ή των ανακοινώσεων με υπερήφανο ύφος καινούριων κατασταλτικών μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ