Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ραδιοφωνικό ... Σαββατοκύριακο

Σήμερα στις 12.00 θα μεταδοθεί η εκπομπή του «902 Αριστερά στα FM» «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο». Η διαδρομή στον κόσμο των βιβλίων θα οδηγήσει στον πολύπαθο χώρο των Βαλκανίων και συγκεκριμένα στη Βοσνία, σε μία μικρή πόλη κοντά στο Σαράγεβο, το Βίσιενγκραντ. Η Αννεκε Ιωαννάτου θα παρουσιάσει το βιβλίο του Βόσνιου Ιβο Αντριτς (1892-1975) με τίτλο «Το γεφύρι του Δρίνου» (εκδόσεις «Καστανιώτης»). Η ιστορία ξεκινάει στα μέσα του 16ου αιώνα επί οθωμανικής αυτοκρατορίας και τελειώνει το 1914, στο ξεκίνημα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρακολουθούμε την αλλαγή στη ζωή των κατοίκων από γενιά σε γενιά, στο φόντο των ιστορικών γεγονότων. Ο αναγνώστης εισάγεται ρεαλιστικά στην καθημερινή ζωή τεσσάρων αιώνων και παρόλο που δεν μπαίνει ο συγγραφέας στις βαθύτερες αιτίες των συμβάντων, δε λείπουν και οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις γύρω από τη δημιουργία ανεξάρτητων κρατών και το εθνικό ζήτημα. Επιμέλεια -παρουσίαση: Αννεκε Ιωαννάτου.

Η εκπομπή του «902 Αριστερά στα FM» «Ποιητική Αδεία» συνεχίζει αυτή την Κυριακή στις 11.00 το ραδιοφωνικό «οδοιπορικό» στην ιστορία, τις θρησκείες και τους αγώνες των λαών της «Μέσης Ανατολής». Στο δεύτερο μέρος αυτού του οδοιπορικού, θα επιχειρηθεί μια προσέγγιση στους λαούς της Συρίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης.

Το βαθύ μεθυστικό άρωμα της ιστορίας πανάρχαιων λαών με τις μετακινήσεις τους, τους θεούς τους, τους πολιτισμούς τους, τα υπέροχα μνημεία τους, τις συγχωνεύσεις τους, τις αντιθέσεις τους, «ανακατεύεται» με το εξίσου βαρύ άρωμα του «ελαίου της πέτρας» στις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι από εκεί και μετά που οι βαμμένοι με το αίμα των λαών της περιοχής ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί θα επιβάλουν και τον νεολογισμό «Μέση Ανατολή», ο οποίος συνιστά περισσότερο μια γεωπολιτική, παρά αυστηρά γεωγραφική έννοια.

Ταυτόχρονα, η «ειδική μεταχείριση» της περιοχής αυτής από τις εταιρείες πετρελαίου δείχνει την τεράστια σημασία που αποκτά το καθήκον ανάπτυξης αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού αγώνα από τους λαούς ενός τεράστιου γεωγραφικού χώρου που ουσιαστικά συνιστά το γεωπολιτικό κέντρο της υδρογείου. Επιμέλεια - παρουσίαση: Γιώργος Μηλιώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ