Κυριακή 8 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΜΠΑΜΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Προειδοποίηση για το ενδεχόμενο η κατάσταση με την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ να γίνει μη αναστρέψιμη, αλλά και έκκληση για γρήγορη έγκριση του πακέτου ανάκαμψης απευθύνει ο Μπάρακ Ομπάμα, με άρθρο του στην «Washington Post». Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η οικονομία μας θα χάσει επιπλέον πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η ανεργία θα φθάσει το 10%. Η χώρα μας θα βυθιστεί πιο βαθιά στην κρίση και μια δεδομένη στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε».

ΗΠΑ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Μειωμένες κατά 3,9% εμφανίστηκαν οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ, για πέμπτο κατά σειρά μήνα, το Δεκέμβρη, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μικρότερη μείωσή τους, κατά 3,3%. Οι νέες παραγγελίες για διαρκή αγαθά υποχώρησαν κατά 3%, ενώ οι παραγγελίες για μη διαρκή αγαθά υποχώρησαν κατά 4,8%.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΠΙΤΟΚΙΑ Για «σημαντική και συγχρονισμένη ύφεση» στην παγκόσμια οικονομία, υποχώρηση των πιέσεων πληρωμών και «περιορισμό» της προσφοράς πιστώσεων έκανε λόγο η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Βρετανίας. Επισήμανε, επίσης, ότι η μείωση των επιτοκίων στη Βρετανία κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από τον Οκτώβρη, η σημαντική υποτίμηση της στερλίνας και η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έχουν προσφέρει ένα «ουσιαστικό κίνητρο» στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας για το 2009.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ