Κυριακή 8 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αγοράστε αμερικανικά»

Η διεθνής καπιταλιστική κρίση, καθώς βαθαίνει, υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να ανατρέξουν σε παλιές «συνταγές» που είχαν καταδικαστεί από τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού. Οπως αυτή που ανέσυρε, πρόσφατα, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η οποία στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας κάλεσε τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους Αμερικανούς πολίτες να αγοράζουν αμερικανικά προϊόντα. «Αγοράστε αμερικανικά», ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα της απόφασης της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ζήτησαν να περιληφθεί στο «πακέτο Ομπάμα» μια διάταξη που προβλέπει τη χρησιμοποίηση μόνο αμερικανικού σιδήρου και χάλυβα στα προγραμματιζόμενα δημόσια έργα.

Το «πακέτο Ομπάμα», ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοινώθηκε από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ για την «ανόρθωση της οικονομίας».

Το σύνθημα «αγοράστε αμερικανικά», μια κλασική κρατικομονοπωλιακή «συνταγή», ήταν φυσικό να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Καναδά και της Ιαπωνίας, που θα έχαναν ένα σημαντικό μέρος των εξαγωγών τους. Οι αντιδράσεις με τη σειρά τους οδήγησαν την αμερικανική κυβέρνηση σε μια μικρή αναδίπλωση. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι επιβεβλημένο οι αμερικανικές επιχειρήσεις να στηρίξουν την αμερικανική παραγωγή.

Μένει να δούμε αν η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης στο χώρο του εμπορίου θα εκτονωθεί ή θα οξυνθεί. Προς το παρόν διαφαίνεται κάποιος συμβιβασμός, όμως μοιραία και εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης που θα περάσει στη σφαίρα της διανομής θα πάρει αργότερα μεγάλες διαστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ