Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
24ωρο
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΑΠΕΤΑΝ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
ΚΑΠΕΤΑΝ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
ΦΩΤΟ

«Φουρτούνιασε ο Παρνασσός

και μούγκρισε η Γκιώνα

σαν άκουσαν το Διαμαντή

να τους αποχαιρετάει

Βουνά μου, ψηλά βουνά μου

ραχούλες και Βρυσούλες

και σεις σπηλιές, δρακοσπηλιές

καταλύματα των ανταρτών

γιατρεύοντάς τους τις πληγές

και όλες τις λαβωματιές

Γιατρέψατε και μένανε

που τώρα βόλι θανατερό

με βρήκε στην καρδιά μου»

(Αποχαιρετιστήριο του ΑΕΤΟΥ της Ρούμελης του ΔΙΑΜΑΝΤΗ του Μεράρχου της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Το όνομά του ο λαός μας θα το κρατήσει αθάνατο)

Η ΕΥΘΥΜΙΑ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ (φωτο) γεννήθηκε το 1926 (μαχήτρια του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ) και η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ, παντρεμένη τον ΠΑΣΧΑΛΗ ΑΜΟΥΤΖΑ, έπεσαν και οι τρεις πολεμώντας τον μοναρχοφασιστικό καθεστώς από τις γραμμές του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του καπετάν ΔΙΑΜΑΝΤΗ αλλά και στη μνήμη των τριών, ο αδελφός τους από το χωριό Σιτοχώρι Διδυμότειχου, δίνει 200 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

Η ΚΟ Λογοτεχνών, στη μνήμη της συντρόφισσας ΛΕΛΑΣ ΠΕΤΑΛΑ, αντί για στεφάνι, προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη του σ. ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΧΤΣΟΓΛΟΥ οι εργαζόμενοι στη «Σύγχρονη Εποχή» προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 200 ευρώ για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη του παλαίμαχου κομμουνιστή ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΧΤΣΟΓΛΟΥ προσφέρω 50 ευρώ. Υπήρξε παράδειγμα προσφοράς κομμουνιστή επιστήμονα στη δράση του ΚΚΕ και γενικότερα στην ταξική πάλη. Πρόσφερε τις νομικές υπηρεσίες του στο εκδοτικό «Σύγχρονη Εποχή» επί 20 χρόνια (1974 - 1994), στο εκδοτικό της ΕΔΑ στην προδικτατορική περίοδο και, συχνά, υπερασπίστηκε διωκόμενους κομμουνιστές και αγωνιστές στα αστικά δικαστήρια.

Θερμά συλλυπητήρια στην κόρη, στο γαμπρό και στην εγγονή του.

Ελένη Μπέλλου

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΛΛΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΛΛΑΣ
***

φωτο

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ από τους Δραμεσιούς Ιωαννίνων προσφέρει στη μνήμη του αντιστασιακού - πολιτικού πρόσφυγα, οπαδού του Κόμματος ως το τέλος της ζωής του, πατέρα του Χρήστου Δημητριάδη, 200 ευρώ για το αρχείο του ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

***

Η Αγγελική Χονδρογιάννη προσφέρει 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ταύρου, στη μνήμη των θείων της ΘΡΑΣΟΥ και ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ για την πρόσφορα τους στην Εθνική Αντίσταση.

***

Ο Σταύρος Αυγουστής προσφέρει 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ταύρου, για τον αδελφό του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΗ και τον ανιψιό του ΑΝΔΡΕΑ ΑΥΓΟΥΣΤΗ για την ανέγερση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη της συντρόφισσας ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗ που στάθηκε πιστή στις αρχές της και περήφανη για το δρόμο που διάλεξε.

Τα παιδιά της και ο σύντροφός της προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Ταύρου, 100 ευρώ για την ανέγερση του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ.

***

φωτο

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο συν. ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΛΛΑΣ, πιστός στις αρχές του και την ιδεολογία του. Το παιδί του και ένας σύντροφος προσφέρουν 100 ευρώ για την ανέγερση του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη της λατρεμένης αδελφής μου ΕΥΜΟΡΦΙΑΣ ΚΟΥΒΑΡΙΩΤΟΥ που τόσο γρήγορα έφυγε από τη ζωή, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ. Δεν πέρασε ούτε θα περάσει ο πόνος για το χαμό του αγαπημένου μου άνδρα ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ και στα 5 χρόνια ήρθε ο θάνατος της αδελφής μου.

Η σύζυγος και αδελφή Πετρούλα Νικολοπούλου

***

φωτο

Πριν ένα χρόνο, στις 30.1.2008, μετά από σκληρό αγώνα πολλών ετών με την επάρατο νόσο, πέθανε και κηδεύτηκε στην ιστορική πόλη της Γερμανίας Γκελενχάουζεν, η μεγάλη φιλέλλην και γνωστή αγωνίστρια εναντίον της δικτατορίας στην Ελλάδα (1967 -1974) ΕΛΙΣΑΒΕΤ Χ’ΪΤΖ - Ζωγράφου. Το 1972, η Ελισάβετ Χάιτζ -Ζωγράφου, με αφορμή τα απάνθρωπα βασανιστήρια του αγωνιστή της Αντίστασης από τη χούντα Αλέξανδρου Ζωγράφου στο 9/52 Λόχο της ΕΣΑ Πειραιώς και άλλων 17 αγωνιστών στο «Νταχάου» της Κέρκυρας, ξεσήκωσε όλες τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης εναντίον της Δικτατορίας στην Ελλάδα, με το γνωστό αποτέλεσμα, τη σύγκρουση των υπουργών της Δικτατορίας Αγγελου Τσουκαλά(Δικαιοσύνης) και Βύρωνα Σταματόπουλου (Τύπου) με το προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Πιέτρο Νένι και Μπρούνο Πίτερμαν!

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Ο ΑΛΕΚΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ήταν δημοσιογράφος - συγγραφέας για τον οποίο με τη δεύτερη πειθαρχική του μεταγωγή από τις φυλακές Κορυδαλλού στο «Νταχάου] της Κέρκυρας, ξεσηκώθηκαν μαζί με τη Σοσιαλιστική Διεθνή και όλες οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης καθώς και οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων Σεραφείμ και Κερκύρας Πολύκαρπος κλπ.

***

φωτο

Στις 18.10.08 Πέθανε στο Πλόβντιβ Βουλγαρίας ο κομμουνιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΚΩΣΤΑΣ ΝΟΒΑΤΣΗΣ από το χωριό Μεσοποταμιά Καστοριάς. Ως μαχητής του ΔΣΕ και απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών πήρε μέρος σε πολλές μάχες στο Γράμμο και Βίτσι. Σε μια από αυτές τραυματίστηκε βαριά. Μετά την ήττα του ΔΣΕ έζησε μαζί με την οικογένειά του ως πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία και από το 1962 στη Βουλγαρία. Μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στις κομμουνιστικές αξίες. Στις καρδιές μας πάντα θα λάμπει μια σπιθίτσα από σένα.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30 ευρώ στο ΚΚΕ για τα 90 χρόνια του.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

***

Στη μνήμη των αγωνιστών ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΡΙΑΜΗ (ΧΑΡΗ) και ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, συντρόφισσα προσφέρει 100 ευρώ ως Οικονομική Ενίσχυση μέσω ΚΟΒ Ευαγγελισμού.

***

***

Στη μνήμη των παλαίμαχων αγαπητών συντρόφων ΠΑΝΤΕΛΗ ΛΙΟΤΣΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ και ΝΩΝΤΑ ΣΚΑΛΤΣΑ, καταθέτουμε στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αμπελοκήπων - Τουρκοβουνιών, το ποσό των 100 ευρώ.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΧΑΪΤΖ -ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΧΑΪΤΖ -ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Κούλα και Κώστας Μαραγκουδάκης

***

Στη μνήμη του αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΤΑΚΗ) ΔΑΡΑ, η οικογένεια της Αγάπης Μπουντούκη, αντί για στεφάνι, προσφέρει 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση και η Ευθυμία Κανδρή προσφέρει 30 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Αγ. Βαρβάρας, αντί για στεφάνι.

***

Στη μνήμη των θείων μου, αδελφών της μάνας μου από το Περιβόλι Δομοκού, ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚ. ΤΑΣΟΥΛΗ που σκοτώθηκε τις τελευταίες μέρες της Κατοχής, ΤΑΣΟΥ ΝΙΚ. ΤΑΣΟΥΛΗ, που σκοτώθηκε στον Αγιώργη Τυμφρηστού για να μην περάσει ο Εθνικός Στρατός και για να καταλάβει ο ΔΣΕ το Καρπενήσι. Επίσης, στη μνήμη του ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΙΚ. ΤΑΣΟΥΛΗ, που σφάχτηκε από Μάυδες στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις το 1949 και του ΗΛΙΑ ΝΙΚ. ΤΑΣΟΥΛΗ, που ήταν ο μόνος που πέθανε από φυσιολογικά αίτια, ο Αντώνης Κούτρας, προσφέρει 100 ευρώ για την Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κυψέλης.

***

Στη μνήμη του ΘΕΟΦΑΝΗ ΑΒΑΡΑΚΗ και προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, προσφέρω στο Κόμμα της Εργατικής Τάξης, 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Φάρου Νέας Σμύρνης

Θεοδοσία Αβαράκη.


ΕΥΘΥΜΙΑ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ
ΕΥΘΥΜΙΑ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ

ΝΟΒΑΤΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΝΟΒΑΤΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ