Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τελευταίος αποχαιρετισμός στην Φρόσω Κοττορού

Η Φρ. Κοττορού
Η Φρ. Κοττορού
Με μεγάλη συγκίνηση και θλίψη πολλοί συγγενείς, φίλοι και σύντροφοί της, αποχαιρετήσανε και συνοδέψανε στην τελευταία της κατοικία της, τη συντρόφισσα ΦΡΟΣΩ ΜΑΧΙΤΣΑ ΚΟΤΤΟΡΟΥ. Η πολιτική κηδεία της Φρόσως έγινε στο 1ο Νεκροταφείο της Αθήνας τη Δευτέρα 9 Φλεβάρη.

Τον ύστατο χαιρετισμό απηύθυναν, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Λεωνίδας Σακκάς, από την ΚΟ Πλάκας - Κουκακίου, εκ μέρους της ΠΕΑΦΕ ο αντιπρόεδρός της Φοίβος Τσέκερης, εκ μέρους της Νεολαίας της ΠΕΑΦΕ η Δέσποινα Παλιά. Η Ειρήνη Μπενάτου διάβασε ένα ποίημα που έγραφε για τη σ. Φρόσω η πρώην μαθήτριά της στη Σόφια, Βασιλική Νεοφύτου. Τέλος, όλοι, μαζί με τη χορωδία της ΠΕΑΦΕ, τραγούδησαν τον ύμνο της ΕΠΟΝ και τον ύμνο του Δημοκρατικού Στρατού τιμώντας όλους τους νεκρούς του αγώνα με ενός λεπτού σιγή.

Η Φρόσω Κοττορού, της οποίας την προσωπικότητα εξήραν οι ομιλητές, έγινε μέλος του ΚΚΕ σε ηλικία 15 χρόνων και παρέμεινε δραστήριο πάντα μέλος του, μέχρι που έφυγε από τη ζωή, δηλαδή επί 69 χρόνια. Από μικρή είδε να κυνηγάνε αμείλικτα τους γονείς της που ήταν και οι δύο κομμουνιστές μέλη του ΚΚΕ, στην πόλη του Κιλκίς όπου ζούσαν με τη Φρόσω και τις δύο μικρότερες αδελφές της.

Η Φρόσω πολέμησε εναντίον των Γερμανών στην Κατοχή και εναντίον του μοναρχοφασισμού στον Εμφύλιο Πόλεμο. Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, έζησε πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου ξανασυνάντησε τους γονείς της και παντρεύτηκε με τον Σπύρο Κοττορό. Αργότερα εγκαθίστανται στη Σόφια όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου και για πολλά χρόνια δίδαξε στα ελληνόπουλα της Σόφιας, παιδιά των πολιτικών προσφύγων, Ιστορία, Λογοτεχνία και την ελληνική γλώσσα. Οπως έλεγε, αυτό δεν το θεωρούσε σαν επάγγελμα αλλά σαν λειτούργημα γιατί μάθαινε τα παιδιά να αγαπάνε την Ελλάδα και να θαυμάζουνε τους Αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού και τους αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Επαναπατρίστηκαν με τον άντρα της και τη μία κόρη της στην Ελλάδα το 1977. Η άλλη κόρη της έμεινε στη Βουλγαρία γιατί είχε παντρευτεί με Βούλγαρο. Εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, στη συνοικία της Πλάκας όπου ανέπτυξε πλούσια πολιτιστική και συνδικαλιστική δραστηριότητα πάντα σαν στέλεχος του ΚΚΕ στο οποίο εντάχθηκε 15 χρονών και σαν μέλος του έζησε όλη της τη ζωή χωρίς ταλαντεύσεις και χωρίς αμφισβητήσεις. Επί 14 χρόνια ήταν αντιπρόεδρος της ΠΕΑΦΕ, μια αληθινή Κομμουνίστρια και ένας πραγματικός άνθρωπος.

  • Στη μνήμη της ΦΡΟΣΩΣ ΚΟΤΤΟΡΟΥ, το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ, προσφέρει 300 ευρώ για την ανέγερση του κτιρίου του Αρχείου του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αλσούπολης - Καλογρέζας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ