Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ... όπως πέρσι;

Στον «απόηχο» του περσινού «πογκρόμ» εναντίον δεκάδων κομμένων Ελλήνων σκηνοθετών, προγραμματίζεται το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα (13-22/3).

«Χρόνο με το χρόνο οι "συνοδοιπόροι" του φεστιβάλ πληθαίνουν, γεγονός που αποδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ταινίες τεκμηρίωσης και την επιτυχία της διοργάνωσης, που κατάφερε να καθιερωθεί στη συνείδηση επαγγελματιών και κοινού ως μια από τις σημαντικότερες του χώρου», επαίρεται το Φεστιβάλ. Αυτό μένει να αποδειχθεί, αφού στην περσινή κοινή τους ανακοίνωση, 39 κομμένοι σκηνοθέτες διαπίστωναν «υποτίμηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ», καθώς «το Φεστιβάλ υιοθετεί απόλυτα επιθετικό ρόλο απέναντί» του.

Αναμένοντας, λοιπόν, τη φετινή στάση των διοργανωτών έναντι του ελληνικού ντοκιμαντέρ... πάμε στη σύγχρονη παραγωγή ταινιών τεκμηρίωσης της Αφρικής, που είναι το κεντρικό αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ. Ολες οι ταινίες που θα προβληθούν είναι Αφρικανών σκηνοθετών, ως συνέχεια της θεματικής ενότητας του 8ου Φεστιβάλ με τίτλο «Αφρική: Αλυτα ζητήματα». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει και ημερίδα, με συμμετοχή δημιουργών ντοκιμαντέρ και ειδικών. Θα γίνουν επίσης αφιερώματα στους Φώτο Λαμπρινό (σκηνοθέτη - ερευνητή, που από το 1964 μέχρι σήμερα γύρισε δεκάδες ταινίες τεκμηρίωσης) και τον Ελβετό Stefan Schwietert (σημαντικός, διεθνώς, δημιουργός ντοκιμαντέρ για τη μουσική). Θα γίνουν, επίσης, αφιερώματα στο σύγχρονο αυστριακό και μεξικάνικο ντοκιμαντέρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ