Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απολύσεις και διαθεσιμότητες στην Εύβοια

Αντιμέτωποι με απολύσεις, διαθεσιμότητες και την «εκ περιτροπής εργασία», βρίσκονται καθημερινά οι εργαζόμενοι και στην Εύβοια, στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, απορρίπτοντας το ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης και αιτημάτων που κατέθεσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αποφάσισαν την πραγματοποίηση μόνο μιας 3ωρης στάσης εργασίας σε ολόκληρη την περιοχή (πρωί και απόγευμα) στις 25 Φλεβάρη και αποκλεισμό της υψηλής γέφυρας. Με τη στάση τους, οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σιγοντάρουν επί της ουσίας την προσπάθεια της εργοδοσίας την κρίση να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Τα αντεργατικά κρούσματα πληθαίνουν. Με την συμφωνία της πλειοψηφίας του σωματείου, στο «ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ» (θυγατρική της ΖΗΜΕΝΣ) και επικαλούμενη μείωση των παραγγελιών, η εργοδοσία έδωσε υποχρεωτικές άδειες 3 ημερών σε όλο το προσωπικό και 6ήμερες σε δύο τμήματα 105 ατόμων για το μήνα Φλεβάρη, ενώ προχώρησε και σε 60 απολύσεις με τη μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων» εργαζομένων που είχαν προσληφθεί τα τρία τελευταία χρόνια.

Στη «Σωληνουργία Μηχανική» (πρώην Τσαούσογλου) του Εμφιετζόγλου, με τη συμφωνία του σωματείου, το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό και οι 120 περίπου εργαζόμενοι βγήκαν σε υποχρεωτική άδεια το Γενάρη. Στην επιχείρηση «ΒΙΟΜΕΚ» στο Αλιβέρι έγιναν δύο απολύσεις. Σε διάφορες εργολαβίες π.χ. ΜΕΣΚΑ - Ματθαίος έχουν γίνει δεκάδες απολύσεις από το Νοέμβρη και μετά.

Από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, υπολογίζεται ότι 120 περίπου εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους στα Κεραμοποιεία της περιοχής Βασιλικού (Κοντογιάννης, Γαλάνης, Τζαβάρας). Τέλος, η πολυεθνική «LAFARGE» ιδιοκτήτρια του Ομίλου της «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» έχει προχωρήσει σε 70 απολύσεις εργαζομένων και στα δύο εργοστάσιά της (Χαλκίδα και Αλιβέρι) με τη μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ