Κυριακή 22 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Στην κλίνη του κεφαλαιοκρατικού Προκρούστη

Ολοι μιλούν για την επερχόμενη κρίση σαν να πρόκειται για την έλευση της «Δευτέρας Παρουσίας» που σκορπά ανησυχία, φόβο και τρόμο. Είναι έκδηλη η προσπάθεια της πολιτικής πτέρυγας του ελληνικού καπιταλισμού, να πετύχει την ολική παράλυση του εργατολαϊκού κινήματος, με το «σοκ» μιας επικείμενης καταστροφής. Η διεθνής καπιταλιστική κρίση γίνεται εθνική τρεμούλα κι η εσωτερική καπιταλιστική υπερεκμετάλλευση μεταφέρεται στη διεθνή κρίση. Στο παρασκήνιο κρύβεται η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων για περαιτέρω επεκτατικούς «διεισδυτικούς» σκοπούς, ακόμη και πέρα από τα Βαλκάνια.

Η εργατική τάξη και τα ευρύτερα στρώματα εργαζομένων της πόλης και του χωριού μπαίνουν στην κλίνη του κεφαλαιοκρατικού Προκρούστη. Η ελληνική αστική τάξη δείχνει διά των πολιτικών κυβερνητικών της εκπροσώπων, να κατακτά έναν οικονομικό παράδεισο σε εκτεταμένα γεωγραφικά όρια που ούτε τολμούσε να ονειρευτεί. Τώρα, πίσω από προσχηματικά κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, κρύβεται η εκδηλωμένη της θέληση να συντρίψει οποιαδήποτε λαϊκή αντίδραση που θα θέσει σε κίνδυνο τα δικά της «κεκτημένα». Περισσότερο, αναζητά τρόπους που θα συνεχίζουν την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, τώρα που οι ευκαιρίες «διεισδύσεων» δείχνουν να αυξάνουν κι οι ήδη υπάρχουσες δείχνουν να κινδυνεύουν στη βαλκανική χαβούζα.

Οι υποκριτικές επικλήσεις για παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα, μένουν στα αζήτητα μιας «πράσινης» οικονομικής θολούρας. Οπου μερικώς συμβαίνουν, γίνονται με προϋπόθεση τη σκανδαλώδη οικονομική στήριξη του αστικού κράτους από τη δημοσιονομική απομύζηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων με πρώτους και κύριους τους εργατο-υπάλληλους.

Σ' αυτή τη ζοφερή εικόνα εξακολουθούν οι θλιβεροί θιασώτες της εκσυγχρονιστικής αριστεροθολούρας, να επιμένουν στην κρατικοποίηση τραπεζών. Επιμένουν δηλαδή το χρηματιστικό κεφάλαιο να αφαιρέσει μέρος της δύναμής του που είναι οι τράπεζες και να το προσφέρει στο μικροαστικό κεφάλαιο. Να αρνηθεί δηλαδή αυτό ακριβώς που είναι: η οικονομική έκφραση του ιμπεριαλισμού στην εποχή της καπιταλιστικής παρακμής. Να αρνηθεί δηλαδή το γενεσιουργό λειτουργικό του ρόλο, της επεκτατικής κατάκτησης αγορών και στρατηγικών περιοχών.

Ας γίνει αντιληπτό ότι η ιδιαιτερότητα του ελληνικού καπιταλισμού είναι κάτι ανάλογο που συμβαίνει σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη που έχουν ανάλογες ιδιαιτερότητες. Κάθε εθνική αστική τάξη είναι δεμένη στο συλλογικό υπερεθνικό καπιταλιστικό όργανο που εκφράζεται θεσμικά, οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά (ΝΑΤΟ, ΕΕ, συγκυριακές πολυεθνικές συμπράξεις).

Στην εποχή μας της παγκοσμιοποιημένης Νέας Τάξης και της πολυπολιτισμικής αθλιότητας, οι εθνικές ιδιαιτερότητες τείνουν να εξαφανιστούν τουλάχιστον δυνητικά. Παραμένουν μόνο οι ζωτικές ανάγκες ομαλής προσαρμογής. Οσο πιο αδύναμη είναι η αστική τάξη μιας χώρας τόσο περισσότερο η προσαρμογή μεταβάλλεται σε ανοιχτή υποταγή. Επιγραμματικά, λειτουργεί μια αναπόδραστη νομοτέλεια που ενσωματώνει τις ιδιαιτερότητες στη συλλογική λειτουργία των υπερεθνικών οργάνων με τη μορφή προσαρμογών και υποταγών. Η αυθαίρετη αποκοπή πλευρών από τη συνολική λειτουργία του διεθνούς κεφαλαίου κι η απαίτηση να στραφούν εναντίον της, μόνο στα κεφάλια ανθρώπων του πιο άκρατου πολιτικού υποκειμενισμού μπορεί να βρίσκεται. Ακόμη κι αν η ναυαρχίδα του καπιταλισμού που είναι το χρηματιστικό κεφάλαιο κρίνει ότι επιβάλλεται να προβεί σε ανάλογες ενέργειες, θα τις κάνει χωρίς υποδείξεις θεραπαινίδων και κατά τρόπο που να ωφελούνται ή τουλάχιστον να μη θίγονται τα συνολικά συμφέροντα του συστήματος.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ