Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΗΠΑ
«Προσέγγιση» από τη συνάντηση Ασαντ - Κέρι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δυνατότητες «πραγματικής συνεργασίας» μεταξύ ΗΠΑ - Συρίας εκτίμησε ότι υπάρχουν ο Αμερικανός Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Τζον Κέρι, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, μετά από συνάντησή του με τον Σύρο Πρόεδρο. Ο Κέρι συναντήθηκε με τον Μπάσαρ αλ Ασαντ στο πλαίσιο περιοδείας αντιπροσωπείας, της οποίας είναι επικεφαλής, στην περιοχή.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής υποστήριξε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η συριακή ηγεσία έδειξε προθυμία να συμβάλει στις προσπάθειες παλαιστινιακής ενότητας, «βήμα, όπως είπε, εξαιρετικά σημαντικό για την όλη ειρηνευτική διαδικασία». Τόνισε ότι «υπάρχουν, φυσικά, διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον και Δαμασκού», αλλά δήλωσε «πολύ ενθαρρημένος μετά τη ζεστή και ειλικρινή συζήτηση» που είχε με τον Ασαντ, καταλήγοντας ότι με τη νέα αμερικανική προεδρία υπάρχουν πιθανότητες «νέας προσέγγισης».

Λίγες μέρες νωρίτερα, ανάλογου περιεχομένου δηλώσεις, δηλαδή περί «δυνατοτήτων συνεργασίας», είχαν γίνει και από τον Σύρο Πρόεδρο. Ως συνέχεια, προφανώς, των επαφών αυτών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων βδομάδων θα προσκληθεί για επαφές ο Σύρος πρέσβης στην Ουάσιγκτον. Υπενθυμίζεται ότι Αμερικανός πρέσβης είχε αποχωρήσει το 2005 από τη Δαμασκό, όταν θεωρούνταν ότι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία Χαρίρι στο Λίβανο.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση Κέρι - Ασαντ, η σύμβουλος του Σύρου Προέδρου, Μπουτέινα Σάμπαχ, μίλησε για «δημιουργική συνάντηση», επαναλαμβάνοντας την καλή θέληση της Δαμασκού και συμπληρώνοντας ότι «υποστηρίζει την αντίσταση ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, η οποία δε θα είναι αναγκαία όταν η κατοχή τερματιστεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ