Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τη «Βιομηχανία Λιπασμάτων»

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Παρέμβαση για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα έκανε το ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Ζιώγα, προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται:

«Είναι γνωστό ότι η συμφωνία για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ.) της δίνει το δικαίωμα να κατασκευάσει, λειτουργήσει και εκμεταλλευτεί σταθμό υγροποιημένου αερίου.

Αλλωστε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, σε πρόσφατη συνέντευξή του (εφημερίδα "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ", 2/2/09), δήλωσε ότι για το σκοπό αυτό η εταιρεία ξεκίνησε την εκπόνηση των αναγκαίων προκαταρκτικών μελετών. Μάλιστα, αναφέρει ότι ο σταθμός αυτός μπορεί να λειτουργήσει ως κέντρο τροφοδοσίας με φυσικό αέριο και για τις γειτονικές χώρες. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες και για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτά τα σχέδια δικαιολογούν την ανησυχία των εργαζομένων, του λαού της Καβάλας, για αλλαγή του επιχειρησιακού σκοπού της Β.Φ.Λ. και της έκτασης που είναι εγκαταστημένη. Εκταση στρατηγικής σημασίας.

Αλλαγή του στρατηγικού σχεδιασμού για τη Β.Φ.Λ. σημαίνει κλείσιμο των μονάδων παραγωγής λιπασμάτων, εκατοντάδες απολύσεις, αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στο νομό Καβάλας και αύξηση των εισαγόμενων λιπασμάτων.

Επειδή το ελληνικό δημόσιο κατέχει μεγάλο μέρος των μετοχών της Β.Φ.Λ. μέσω της ΔΕΠΑ και άλλων μετόχων και σ' αυτό ανήκει η συγκεκριμένη έκταση που είναι εγκαταστημένη η Β.Φ.Λ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Αν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου και κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση της Β.Φ.Λ.
  • Αν θα παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να αποτραπεί το τυχόν κλείσιμο της Β.Φ.Λ. και να αναλάβει τις ευθύνες για τη λειτουργία του, την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση φτηνών και καλής ποιότητας λιπασμάτων προς όφελος των αγροτών, των εργαζομένων, όλης της περιοχής».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ