Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Κυβερνητική ... πολυφωνία

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την «πρωτιά» στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ για το μήνα Γενάρη. Η τηλεοπτική «άνοδος» της κυβέρνησης από τους υπεύθυνους των καναλιών δε σημαίνει ότι τη μερίδα του λέοντος στα κεντρικά δελτία ειδήσεων δεν έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα με την επικράτηση και πάλι του δικομματισμού.

Ολοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί το διάστημα αυτό πρόβαλαν περισσότερο από όλα τα κόμματα τη ΝΔ φτάνοντας στον ANTENNA το 63,6%, στο ALTER 61,6% και στον ALPHA 61%. Xαμηλά εξακολουθούν να είναι στους περισσότερους σταθμούς τα ποσοστά προβολής του ΚΚΕ και ιδιαίτερα στο ALTER με μόλις 2,0% και στον ΑΝΤΕΝΝΑ 4,1%. Σε μερικούς επίσης σταθμούς, όπως για παράδειγμα στον ANTENNA τα ποσοστά του ΣΥΝ (6,4%) είναι μεγαλύτερα από του ΚΚΕ. Από τις μετρήσεις, αξιοσημείωτη είναι η «προτίμηση» που έχουν οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών στον ΛΑ.Ο.Σ., αφού σχεδόν σε όλα τα κανάλια, εκτός από το MEGA (2,0%), έχει υψηλά ποσοστά σε σχέση με την κοινοβουλευτική του δύναμη. Στον ALPHA, για παράδειγμα, το ποσοστό του ΛΑ.Ο.Σ. είναι 10,7%, στη ΝΕΤ 6,6% και στο ALTER 6,4%.

Oι μετρήσεις ξεκίνησαν από το Γενάρη, όπως ήδη είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, από τον επικοινωνιολόγο Ιωάννη Τσίρπα. Πιο ολοκληρωμένη εικόνα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, θα υπάρχει κάθε τρίμηνο, αφού οι μετρήσεις θα είναι «πολυεπίπεδες» και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα ποιοτικά στοιχεία, καθώς και τις εμφανίσεις πολιτικών προσώπων στα πάνελ και τα παράθυρα.

Στη χτεσινή συνεδρίασή του, το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 15.000 ευρώ στο MEGA για την εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» που μεταδόθηκε στις 15/12/2008. Είχαν ειπωθεί υβριστικοί χαρακτηρισμοί, όπως «άθλιος ρασοφόρος», σε βάρος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, ο οποίος ζήτησε τη ροή προγράμματος της εν λόγω εκπομπής και το κανάλι δεν του την έδωσε.

Στο επίκεντρο όμως της χτεσινής Ολομέλειας ήταν και η εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ «Η στιγμή της αλήθειας» με την Ευγενία Μανωλίδου. Είχαν κληθεί σε ακρόαση εκπρόσωποι του σταθμού και παρευρέθηκαν ο γενικός διευθυντής τηλεόρασης Σπ. Χαραμής, ο Γιάννης Λάτσιος και ο δικηγόρος του σταθμού Κ. Ξυδιάς. Οι υπεύθυνοι του ΑΝΤΕΝΝΑ, όπως είπε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι ήδη η εκπομπή έχει κατεβάσει τους τόνους και πως στο εξωτερικό προβάλλεται χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας για ανταλλαγή απόψεων, χτες το ΕΣΡ συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΣΚΑΪ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας, που είναι υπεύθυνος για τα ΜΜΕ, και ήδη έχει αναλάβει τα καθήκοντά του, ακόμα δεν έχει ζητήσει συνάντηση με το ΕΣΡ και δεν έχει έρθει σε επαφή με τον Ιωάννη Λασκαρίδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ