Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέοι διαπραγματευτές και αλληλοκατηγορίες

Η παλαιστινιακή αντίσταση στην κατοχή συνεχίζεται και στη Δυτική Οχθη
Η παλαιστινιακή αντίσταση στην κατοχή συνεχίζεται και στη Δυτική Οχθη
ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ορίστηκαν χτες από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, οι δύο νέοι διαπραγματευτές που θα εκπροσωπήσουν το Ισραήλ, στο Κάιρο, στις συνομιλίες για τη Γάζα, μετά και την απομάκρυνση του Αμός Γκιλάντ, τη Δευτέρα, αποτέλεσμα της κριτικής που άσκησε δημόσια στις θέσεις Ολμέρτ. Τη θέση του βασικού διαπραγματευτή κατέχουν πλέον ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Σιν Μπετ, Γιουβάλ Ντισκίν και ο στενός συνεργάτης του Ε. Ολμέρτ, Σάλομ Τουρτζεμάντ, δίνοντας το μήνυμα του αυστηρού ελέγχου και της απαγόρευσης διατύπωσης αντιρρήσεων προς την κυβέρνηση. Η κίνηση της αντικατάστασης προκάλεσε την αντίδραση και της «Χαμάς», που τη χαρακτήρισε ως «απόδειξη ότι η ισραηλινή κυβέρνηση της σιωνιστικής κατοχής δεν προτίθεται να συνεργαστεί για μία συμφωνία που να βασίζεται στην ηρεμία».

Ανταλλαγή κατηγοριών

Την ίδια στιγμή, «Χαμάς» και «Φατάχ» ανταλλάσσουν κατηγορίες περί κατασκοπίας για λογαριασμό των ισραηλινών, και προσπαθειών εκτροχιασμού των ειρηνευτικών συνομιλιών... Συγκεκριμένα, η «Χαμάς» κατηγορεί τη «Φατάχ» ότι τροφοδοτούσε με πληροφορίες το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου, δίνοντάς του τη δυνατότητα να προκαλέσει μαζικές καταστροφές και να χτυπήσει με ακρίβεια στόχους της οργάνωσης, υποδεικνύοντας μέσω διαδικτυακών χαρτών τα σημεία στην Παλαιστινιακή αρχή, η οποία με τη σειρά της τα διοχέτευε στις ισραηλινές δυνάμεις. Σύμφωνα δε με τις αιτιάσεις της «Χαμάς», με αυτό τον τρόπο ο ισραηλινός στρατός ήταν σε θέση να εντοπίζει χώρους λατρείας, ιδρύματα, τούνελ και εργαστήρια.

Η «Φατάχ» από την πλευρά της αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας ότι η «Χαμάς» μέσω προπαγάνδας, υπονομεύει τις συνομιλίες ειρήνευσης στο Κάιρο.

«Βοήθεια» made in USA

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν «βοήθεια» της τάξης των 900 εκατομμυρίων δολαρίων, για την ανοικοδόμηση της Γάζας, μετά την ισραηλινή εισβολή. Τα χρήματα που έχουν ως προαναγγελθέν στόχο την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής, θα δοθούν μέσω των Ηνωμένων Εθνών και άλλων οργανισμών αρωγής που δρουν στην περιοχή, προκειμένου να μη διατεθούν μέσω της «Χαμάς» που κυριαρχεί στη Λωρίδα της Γάζας. Μία χρηματική βοήθεια που φυσικά σκοπεύει στον ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο της περιοχής από τις ΗΠΑ...

Το θέμα της ανοικοδόμησης της Γάζας και της εκμετάλλευσης της κατάστασης του Παλαιστινιακού λαού μετά την ισραηλινή εισβολή και τον πόλεμο που ακολούθησε απασχόλησε και τη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Οι 27 παρέμειναν πιστοί στην υποκρισία που διακρίνει τις δηλώσεις τους από την αρχή του πολέμου, υποστηρίζοντας δήθεν ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα σχέδια ανοικοδόμησης της Γάζας και να επανέλθει η ζωή στην περιοχή στους πρότερους «φυσιολογικούς» ρυθμούς της, εμμένοντας στην ανθρωπιστική βοήθεια και στηρίζοντας την αιγυπτιακή πρωτοβουλία διαμεσολάβησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ