Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ALPHA
Εμμένει η ιδιοκτησία στην «εθελούσια έξοδο»

Εμμένει στην απόφασή της η ιδιοκτησία του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA να προχωρήσει στην εκβιαστική «εθελούσια έξοδο», μετά και από συνάντηση που είχε χτες το βράδυ ο διευθύνων σύμβουλος Ρικ Σπίνερ, με εκπροσώπους των σωματείων ΕΣΗΕΑ, ΕΤΕΡ, ΕΤΙΤΑ και ΕΠΗΕΑ. Η συνάντηση έγινε κάτω από την πίεση που άσκησαν οι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού, που πραγματοποίησαν χτες γενική συνέλευση στις εγκαταστάσεις του σταθμού, απαιτώντας κανείς εργαζόμενος να μη χάσει την δουλειά του. Να σημειωθεί ότι σήμερα λήγει το τελεσίγραφο που έδωσε η εργοδοσία προς τους εργαζόμενους για να προχωρήσουν στην «εθελούσια έξοδο».

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της «εθελούσιας εξόδου», που πιεστικά επιχειρεί η ιδιοκτήτρια πολυεθνική εταιρεία RTL, ενώ απαιτώντας την άμεση απόσυρση της «εθελούσιας» καθώς και δεσμεύσεις ότι δε θα απολυθεί κανείς, πραγματοποίησαν αμέσως μετά τη γενική συνέλευση παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου Ρικ Σπίνερ, ο οποίος όμως ...απουσίαζε. Στην συνέχεια, μετά από τις πίεσεις που ασκήθηκαν, η διοίκηση αναγκάστηκε να συναντηθεί με τα μέλη των ΔΣ των σωματείων.

Η «εθελούσια έξοδος», απευθύνεται στους εργαζόμενους που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ η εργοδοσία είναι αυτή που θα καθορίσει το ύψος της αποζημίωσης - ξεχωριστά όμως για κάθε εργαζόμενο - ανάλογα με την ηλικία και την προϋπηρεσία του, καθώς και το αν κάνει δεκτή ή όχι την αίτηση που θα καταθέσει ο εργαζόμενος για συμμετοχή στην «εθελούσια έξοδο».

«Πλήρη σταθερή εργασία για όλους»

Η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η λεγόμενη «εθελούσια έξοδος» είναι στην πραγματικότητα ομαδική απόλυση και γι' αυτό είναι παράνομη από κάθε πλευρά. Σημειώνει ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ οφείλει να οργανώσει την αντίδραση των δημοσιογράφων στα σχέδια της εργοδοσίας για περικοπές προσωπικού, ενώ η αντίδραση θα πρέπει να είναι ενιαία με τους τεχνικούς (ΕΤΙΤΑ, ΕΤΕΡ) και το διοικητικό προσωπικό (ΕΠΗΕΑ).

Υπογραμμίζει δε, ότι η ΕΣΗΕΑ θα έπρεπε να οργανώνει την πάλη καλύτερα από τα κάτω. Να δυναμώνει την καθημερινή παρέμβαση, να έχει έτοιμο σχέδιο δράσης και παρέμβασης. Να απευθύνεται πλατιά στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους νέους με άθλιες μορφές απασχόλησης. Να αγωνίζεται για την υπεράσπιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, και να διεκδικεί αιτήματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να εμποδίζει την καπιταλιστική κρίση να γίνει «νεκροθάφτης» των εργασιακών δικαιωμάτων και εισοδημάτων.

Η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» δηλώνει ότι η προστασία των εργαζομένων από τη λαίλαπα των απολύσεων είναι προτεραιότητα και ο αγώνας σήμερα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα έχει ξεχωριστή και σημαντική σημασία. «Στο κλίμα ανασφάλειας, στον εκφοβισμό των εργαζομένων και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας να απαντήσουμε με ενότητα και αγώνα», τονίζει.

Καλεί δε, σε μαζικό αγωνιστικό ξεσηκωμό, πάλη ενάντια στην ανεργία και τις απολύσεις, προστασία των ανέργων, διεκδικώντας: Πλήρη σταθερή εργασία για όλους. «Οχι» στις απολύσεις. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας 1.120 μέχρι να βρει ο άνεργος δουλειά. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια γι' αυτούς που συμπληρώνουν δύο χρόνια στην ανεργία και έχουν 4.050 ημέρες ασφάλισης. Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ