Κυριακή 22 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Τα αποκαλυπτήρια της νέας δομής του ΝΑΤΟ

Η άσκηση του ΝΑΤΟ «Destined Glory» στο Αιγαίο και την Τουρκία ήταν τα «αποκαλυπτήρια» της νέας δομής της Συμμαχίας και των επιπτώσεών της στην άσκηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η επαναφορά του θέματος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου από την Τουρκία, οδήγησε στην εξαίρεση των αεροδιαδρόμων της Λήμνου και της Ικαρίας από τα σχέδια πτήσης των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών. Η δήλωση του ΝΑΤΟικού διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων δικαίωσε τις τουρκικές θέσεις και αποδείχτηκε ότι ο επιχειρησιακός έλεγχος στο Αιγαίο έχει εκχωρηθεί ουσιαστικά στις ΗΠΑ, για να τον αναθέτουν, με τη σειρά τους, στην Τουρκία.

Η προσπάθεια «συμβιβασμού» οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση από την ελληνική κυβέρνηση, αφού δέχτηκε να πετούν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη ως ΝΑΤΟικά και μόνο, στους συγκεκριμένους αεροδιαδρόμους. Ηταν μια ομολογία για την περιορισμένη εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Στη συνέχεια, την Τετάρτη, η αναχαίτιση των τριών ελληνικών αεροσκαφών από τα τουρκικά απέδειξε ότι η υποτέλεια έχει ως αντίτιμο την ακόμη μεγαλύτερη πίεση εκ μέρους του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας.

Οι σημαντικότατες αυτές εξελίξεις θα πρέπει να συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο που κατασκευάζεται για την έναρξη των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ηδη, πριν αρχίσει η συζήτηση, η ελληνική κυβέρνηση ενέγραψε μια πρώτη και μεγάλη αρνητική υποθήκη της εθνικής ανεξαρτησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ