Κυριακή 22 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Ατυπη ήταν η Σύνοδος Κορυφής που έγινε στις 13-14 Οκτώβρη στο Μπιαρίτς της Γαλλίας, που είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό, γιατί οι συζητήσεις που γίνονταν για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη συναντούσαν πολλές και μεγάλες αντιθέσεις, που όχι μόνο δε γεφυρώθηκαν αλλά φάνηκαν πιο έντονα, μέχρι σημείου να θεωρείται παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας (σελίδα 5).

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο παρουσίασε την προηγούμενη Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και όπως κάθε τέτοιο νομοσχέδιο, έτσι και αυτό με τις αλλαγές που επιφέρει, αντιμετωπίζεται από τη σκοπιά, ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν (σελίδα 14).

Δεχρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να βρει γιατί κάθε χρόνο ακόμη και η παραμικρή βροχή μάς πνίγει, αφού οι αιτίες της... κακοδαιμονίας αυτής βρίσκονται στις πολιτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων, γεγονός που δε χωρά καμία αμφισβήτηση (σελίδες 16-17).

Σοβαρή παράμετρος της αντιαγροτικής πολιτικής είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης να εξαφανίσει το συνεταιριστικό κίνημα και να μετατρέψει όσους συνεταιρισμούς απομείνουν σε μετοχικές εταιρίες, όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι μεγαλοαγρότες και οι εμποροβιομήχανοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες, όσο υπάρξουν, θα περιοριστούν σε ρόλο κομπάρσου. (σελίδες 18-19).

«Θέλουμε ισότητα στην πράξη!» ακούστηκε στη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης για την κατοχύρωση της ισότητας γυναικών - ανδρών στο Σύνταγμα. Ενα σύνθημα που φανερώνει τη γενικότερη λαχτάρα του ακροατηρίου, που άκουγε επί τρεις σχεδόν ώρες τους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων να διαγκωνίζονται σε... μεγάλα λόγια σαν υπέρμαχοι της - τυπικής - ισότητας στο Σύνταγμα (σελίδα 20).

Ακατονόμαστο και ακατάσχετο σε διαστροφή λίβελο της Εθνικής και στα νησιά μας Αντίστασης και της ειλικρινούς αντιφασιστικής ενότητας των Ιταλών αντιφασιστών με το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, αποτελεί το βιβλίο με τίτλο «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» και η μεταφορά του σε κινηματογραφική ταινία, διακηρύσσουν οι Κεφαλονίτες και Θιακοί αντιστασιακοί (σελίδα 21).

Χειμαρρώδης η συζήτηση μαθητών με το «Ρ», για τις συνέπειες της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης», τα όνειρα και τα ιδανικά της νεολαίας, τις ψευτοαλλαγές που έκανε το υπουργείο Παιδείας το καλοκαίρι (σελίδες 24-25).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ