Κυριακή 8 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΡΗΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΡΗΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΦΩΤ.

Για τη μνήμη του γαμπρού και θείου μας, αντί για στεφάνι, προσφέρουμε 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αγ. Κων/νου Ηλιούπολης. Για τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΩΡΑΪΤΗ που έμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία του πνοή, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας.

Γιωργία, Εύη

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη των αδερφών μου ΠΑΥΛΟΥ ΜΠΟΝΙΑ και ΑΡΓΥΡΗ ΜΠΟΝΙΑ, αντιστασιακών, που πολέμησαν τους κατακτητές Γερμανούς και Ιταλούς και Βουλγάρους και έδωσαν τη ζωή τους για καλύτερα ιδανικά καθώς και της γυναίκας μου ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΟΝΙΑ, που πέθανε πρόσφατα, και της μάνας μου ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΜΠΟΝΙΑ, που πέθανε βασανισμένη και ταλαιπωρημένη, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟ Ευρυτανίας, στο Κόμμα που στέκεται όρθιο και άφοβα περπατά στον ντορό των μεγάλων δασκάλων Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Στάλιν.

Θανάσης Μπόνιας, αντιστασιακός

***

ΦΩΤ. 2

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗΣ από το Μυλοχώρι Κιλκίς γεννήθηκε το 1927 από προοδευτικούς αριστερούς γονείς. Μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1948.

Ο αδερφός του ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗΣ γεννήθηκε το 1929. Μαθητής γυμνασίου, μέλος της ΕΠΟΝ στην Κατοχή. Στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία όπου εργάστηκε ως δάσκαλος στα Ελληνόπουλα. Πέθανε από τραύμα που είχε στο κεφάλι από τον Εμφύλιο.

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Στη μνήμη τους ο αδερφός τους Βλαδίμηρος, η γυναίκα του Κατίνα και τα παιδιά τους προσφέρουν 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μυλοχωρίου.

***

ΦΩΤ.

Ο ΗΛΙΑΣ ΜΕΤΕΝΙΔΗΣ του Ιωσήφ γεννήθηκε στη Γάβρα Κιλκίς το 1929. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο. Τραυματίστηκε σε μάχη, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία από όπου επαναπατρίστηκε. Πέθανε το 1997 στο Κιλκίς.

Στη μνήμη του προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ η αδερφή του Κατίνα Φωτιάδου και ο γαμπρός του Βλαδίμηρος Φωτιάδης και η άλλη αδερφή του Ελένη και ο σύζυγός της Αναστάσης Θεοδωρίδης 100 ευρώ, μέσω των ΚΟΒ Μυλοχωρίου και Κεντρικού Κιλκίς.

***

Φωτ. 2

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗΣ γεννήθηκε στο Μυλοχώρι Κιλκίς το 1922 από γονείς κομμουνιστές. Από προπολεμικά ήταν μέλος της ΟΚΝΕ. Σκοτώθηκε το 1941 από νάρκη στο Κεντρικό Κιλκίς, στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει όπλα που εγκατέλειψε ο ελληνικός στρατός στην υποχώρησή του για να χρησιμοποιηθούν στην αντίσταση ενάντια στους κατακτητές.

Ο αδερφός του ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ γεννήθηκε το 1925 στο Μυλοχώρι. Στην Κατοχή ήταν γραμματέας της ΕΠΟΝ στο χωριό του. ΕΛΑΣίτης και ταγματάρχης του ΔΣΕ στον Εμφύλιο. Σκοτώθηκε στο Παγγαίο το 1949.

Στη μνήμη τους ο αδερφός τους Βλαδίμηρος, η γυναίκα του Κατίνα και τα παιδιά τους προσφέρουν 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μυλοχωρίου Κιλκίς.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΥΝΟΤΡΟΥΛΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΥΝΟΤΡΟΥΛΙΑΣ
***

Φωτ.

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ, δάσκαλος, καταγόταν απ' τον Καύκασο. Στην Ελλάδα ήρθε μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και ζούσε στο Μυλοχώρι Κιλκίς. Για τις προοδευτικές ιδέες του δε διορίστηκε ποτέ. Δραστήριος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Το 1947 δολοφονήθηκε από τρομοκράτες στην περιοχή Παλατιανού Κιλκίς.

***

φωτ.

Η ΕΛΠΙΔΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΦΩΤΙΑΔΟΥ γεννήθηκε το 1901. Καταγόταν και αυτή από τον Καύκασο και ζούσε στο Μυλοχώρι. Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, εξορίστηκε το 1946 στη Θάσο. Πέθανε το 1991 στη Σουηδία. Στη μνήμη τους ο γιος τους Βλαδίμηρος, η γυναίκα του Κατίνα και τα παιδιά τους προσφέρουν 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Μυλοχωρίου Κιλκίς.

***

ΦΩΤ.

Συμπληρώθηκαν οχτώ χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος και αλησμόνητος σύζυγός μου ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ του ΜΑΝΩΛΗ. Μέλος της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ. Ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ στην Κατοχή. Στον Εμφύλιο υπηρέτησε ως αξιωματικός του Μηχανικού της 6ης Μεραρχίας - σαμποτέρ και είχε σημαντική δράση.

Στη μνήμη του καθώς επίσης στη μνήμη και του πατέρα του ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ ΜΑΝΩΛΗ, τον οποίο δολοφόνησαν οι Βούλγαροι και του αδελφού του ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ ΔΗΜΗΤΡΗ, μαχητή του ΔΣΕ του τάγματος Σοφιανιού, αρχινοσοκόμου, ο οποίος σκοτώθηκε στο Γράμμο το 1948, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Μυλοχωρίου Κιλκίς, 200 ευρώ.

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΤΑΣΙΑ
ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΤΑΣΙΑ
Μαρία Καραμανώλη

***

ΦΩΤ. 2

Στη μνήμη της αδερφής μου ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, η οποία αντάρτισσα στο ΔΣΕ πιάστηκε αιχμάλωτη το 1948. Καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο, αλλά επειδή ήταν ανήλικη δεν εκτελέστηκε. Πέρασε τέσσερα χρόνια στις φυλακές ανηλίκων Καλλιθέας και πέθανε το 1993.

Επίσης, στη μνήμη: Των γονιών μου ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ και ΟΛΓΑΣ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Του ξαδέλφου μου ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΠΑΥΛΟΥ, που σκοτώθηκε στα Κρούσια στο ΔΣΕ. Και όλων των Μυλοχωριτών που έδωσαν τη ζωή τους για το καλό του λαού, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μυλοχωρίου Κιλκίς, 50 ευρώ.

Μαρία Καραμανώλη

***

ΦΩΤ. 2

Στην Οικονομική Εξόρμηση για την ανέγερση κτιρίου για τη φύλαξη του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ, ο Κωνσταντινίδης Γιώργος, εκπαιδευτικός, προσφέρει 600 ευρώ, στη μνήμη του πατέρα του, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΝΙΚΟΛΑ (Ρήγα), του αδελφού του ΡΗΓΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, των θείων του ΚΟΣΜΑ και ΣΠΥΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, του ΚΟΥΠΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ και της θείας του ΕΛΠΙΔΑΣ (ΦΟΥΛΑ) ΚΟΥΠΙΔΗ, από την ΚΟΒ Χωρυγίου Κιλκίς.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη των γονιών μου ΚΩΣΤΑ και ΖΩΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και των αδελφών μου ΘΑΝΑΣΗ και ΚΛΕΑΝΘΗ, οι οποίοι έμειναν πιστοί και αγωνίστηκαν μέχρι την ύστατη στιγμή της ζωής τους, μέσα από τις γραμμές του Κόμματός μας, του ΚΚΕ, για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, καθώς και για τον αγωνιστή ΣΑΒΒΑ ΣΚΟΥΤΑ και προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος, προσφέρουμε 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Νέας Κρήνης Καλαμαριάς.

Οικογένεια Σταύρου και Ματούλας Παπακωνσταντίνου

***

Στη μνήμη των αγωνιστών ΜΑΓΓΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ και ΜΑΓΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΣ, η οικογένειά τους προσφέρει 200 ευρώ προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου και για τη στέγαση του αρχείου του ΚΚΕ, μέσω των ΚΟ Ευκαρπίας και Νικόπολης.

ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
***

φωτ. 2

Στη μνήμη του πατέρα μου ΑΛΕΞ. ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗ, κομμουνιστή, μαχητή του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Επίσης και της αδερφής μου ΜΑΡΙΑΣ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΟΥ, μαχήτριας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Προσφέρω στο ΚΚΕ 650 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ελευθερίου - Κορδελιού.

Σολομωνίδης Νίκος

***

φωτ. 2

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ γεννήθηκε το 1929 στο Ασημοχώρι Καρδίτσας. Στην Κατοχή ήταν μέλος της ΕΠΟΝ και τον Ιούλιο του 1947 εντάχθηκε στον ΔΣΕ, στο Τάγμα Αγραφιώτη (Ανω Κτημένη). Πήρε μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις που αποσκοπούσαν να διευκολύνουν την «ηρωική» πορεία των άοπλων. Τον Ιούνη του '48 συνόδεψε, ως μέλος ομάδας ασφαλείας, τους Καραγιώργη - Ζαχαριάδη στην πορεία τους προς το Γενικό Αρχηγείο, από Δοκίμι - Ανθοχώρι - Βοβούσα - Σαμαρίνα - Φούρκα - Ζέρμα. Συνελήφθη την 1η Ιούλη '49 στην Απιδιά Καρδίτσας και δικάστηκε σε 13 χρόνια φυλακή. Εμεινε κρατούμενος στις φυλακές των Ζακύνθου, Ακροναυπλίας, Πύργου και Κορίνθου, από όπου αφέθηκε ελεύθερος στις 18 Ιούνη 1952. Εζησε στο Ασημοχώρι Καρδίτσας μέχρι τέλους της ζωής του στις 23 Μάρτη 2004.

Η ΤΑΣΙΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ - ΓΙΑΧΟΥΝΤΗ γεννήθηκε το 1929 στην Ομβριακή Δομοκού και έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Παναγιά Δομοκού. Ηταν μέλος της ΕΠΟΝ το '44 και το φθινόπωρο του 1947 εντάχθηκε στον ΔΣΕ, στο Αρχηγείο Αγράφων. Μέχρι τις 25 Μαρτίου 1948 βρισκόταν στη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ. Κατόπιν εντάχθηκε στο τάγμα του Αγραφιώτη και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις της περιοχής Αγράφων. Τον Μάιο του 1948 εκπαιδεύτηκε στο κρυπτογραφικό τμήμα του ΔΣΕ και έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις στον Σμόλικα, στην Καλαμπάκα, στην Ελασσόνα, στη Φαρκαδόνα και στην Αγιά. Το Δεκέμβρη του 1948 εντάχθηκε στο ιππικό του Γαζή και πήρε μέρος στις μάχες της Καρδίτσας και Σοφάδων. Στις 20 Γενάρη 1949 πήρε μέρος στη μάχη του Καρπενησίου. Τον Ιούλιο του 1949 συλλαμβάνεται στον Θαυμακό Φθιώτιδας και από τις 2/2/1950 μέχρι 20/10/1956 έμεινε κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ. Από το 1963 έζησε στο Ασημοχώρι Καρδίτσας. «Εφυγε» από κοντά μας στις 8/12/2000.

ΤΟΝΙΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΟΝΙΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
***

Φωτ.

Στις 23 Σεπτέμβρη 2006 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Ο Κυριάκος Χατζηγεωργιάδης γεννήθηκε το 1926. Ο πατέρας του, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1930, στην Κατοχή πρωτοστάτησε στη συγκρότηση οργανώσεων του ΕΑΜ στην περιοχή της Εδεσσας. Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ, με τον αδελφό του ΛΑΖΑΡΟ ήταν ΕΠΟΝίτες. Πήραν μέρος σε διάφορες αποστολές και κρατούσαν τη σύνδεση με το Αρχηγείο Βερμίου και Πάικου του ΕΛΑΣ. Το Μάη του 1944 Γερμανοί εκτέλεσαν τον αδελφό του Λάζαρο, 17 χρόνων. Τον Ιούνη του 1944, καταδικάζεται ο πατέρας του σε 8 χρόνια φυλακή και εκτοπίζεται στα Γιούρα. Ο Κυριάκος Χατζηγεωργιάδης καταφεύγει στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες, πρωτοστατεί στην ίδρυση οργανώσεων της ΕΔΑ στους Αμπελόκηπους, όπου ζούσε. Μετά τη μεταπολίτευση, ως μέλος του ΚΚΕ, αναπτύσσει σημαντική δράση, για την οποία τιμήθηκε σε ειδικές εκδηλώσεις.

Στη μνήμη τους, όπως και στη μνήμη των ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΚΩΣΤΑ, αξιωματικού του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το 1949 στη Μάχη στο Ντομπρούζι, ΓΙΑΧΟΥΝΤΗ ΓΙΑΝΝΗ, αξιωματικού του ΔΣΕ που σκοτώθηκε στο Καρπενήσι το 1949, ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, αγωνιστή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, προσφέρουμε 150 ευρώ για το ΚΚΕ.

Καραγκούνης Β. Κώστας, Χατζηγεωργιάδου Κ. Δήμητρα

***

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μου και αξέχαστου συζύγου ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΝΙΚΙΔΗ, στοργικού πατέρα και παππού, που «έφυγε» από κοντά μας πριν 9 χρόνια, μέλους του ΚΚΕ, υπηρέτησε μέχρι τέλους της ζωής του με ανιδιοτέλεια, πίστη και σταθερότητα το τιμημένο ΚΚΕ και τα υψηλά ιδανικά του. Για την ονομαστική του γιορτή και για τα 90 ηρωικά χρόνια του ΚΚΕ προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟ Ηλιούπολης - Ευόσμου, 50 ευρώ.

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Η σύζυγός του Ευθυμία Τονικίδου

***

Φωτ.

Πέρασαν 16 χρόνια που έφυγε από τη ζωή ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΥΝΟΤΡΟΥΛΙΑΣ. Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και αργότερα στο ΚΚΕ. ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή, ήταν από τα πρώτα 7 παλικάρια του Αρη Βελουχιώτη με το ψευδώνυμο Βάσος. Πολέμησε ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους και για τη δράση του αυτή κυνηγήθηκε μετά την Απελευθέρωση. Φυλακίστηκε, εξορίστηκε αλλά δεν κάμφθηκε το φρόνημά του. Και μέχρι το τέλος της ζωής του αγωνίστηκε για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ζ. Πηγής - Φρυγίας, 30 ευρώ.

Η γυναίκα του

***

φωτ.

Συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τότε που «έφυγε» ο αγωνιστής κομμουνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΠΑΚΑΚΗΣ, από τα Πλευριανά του Δήμου Γεροποτάμου Ρεθύμνης. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντίστασης καθώς και του ΚΚΕ στο οποίο έμεινε αφοσιωμένος μέχρι το θάνατό του.

Στη μνήμη του αγωνιστή κομμουνιστή η γυναίκα του Αρετή Παλπακάκη προσφέρει 300 ευρώ στο Κόμμα μέσω της ΝΕ Ρεθύμνου για ενίσχυση της πάλης του.

***

φωτ.

Στις 8 του Μάρτη συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ΜΗΤΣΟΣ ΣΦΥΡΟΥΔΗΣ από την Καβάλα. Από μικρός εντάχτηκε στο κομμουνιστικό κίνημα και ως μέλος του ΚΚΕ μόνο δράση για τα συμφέροντα των εργαζομένων και για μια δικαιότερη κοινωνία έχει να επιδείξει. Για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε την περίοδο '46-'58 στις φυλακές της Πάτρας και αργότερα την περίοδο '67-'71 εξορίστηκε στη Γιάρο. Από το '74 και μετά έδωσε τις μάχες του μέσα από το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας. Από τους πρωτοπόρους διακινητές του «Ριζοσπάστη» και των Οικονομικών Εξορμήσεων του Κόμματος ήταν το φωτεινό παράδειγμα για όλους τους νεότερους. Στη μνήμη του η γυναίκα του Ζηνοβία προσφέρει 100 ευρώ για το αρχείο του Κόμματος μέσω της ΚΟ Καβάλας.

ΠΑΛΠΑΚΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΑΛΠΑΚΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
***

φωτ.

Πέρασαν 3 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΣ. Μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, ως μέλος της ΚΟ του χωριού του ήταν μπροστάρης στους λαϊκούς αγώνες. Οι συγχωριανοί του τον τίμησαν και τον εξέλεξαν πρόεδρο του συνεταιρισμού και πρόεδρο της Κοινότητας Μαχαίρας. Ως το τέλος της ζωής του πάλεψε, ως μέλος του ΚΚΕ, σταθερά για τις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, ενάντια στον οπορτουνισμό.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Πετραλώνων, 90 ευρώ.

Τα παιδιά του: Γιώργος, Ροδέτα, Σπύρος

***

φωτ.

Στη μνήμη του σ. ΒΑΣΙΛΗ ΖΑΦΕΙΡΗ, στελέχους του ΚΚΕ, οι σύντροφοί του από την ΚΟ Ακαδημίας Πλάτωνα -Κολωνού προσφέρουν για την ενίσχυση του Κόμματος 400 ευρώ.

***

Η μητέρα και γιαγιά μας ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΜΑΚΑ, που μας άφησε στις 2.2.2009, ήταν συνεπής οπαδός του ΚΚΕ. Για τη συνέπειά της αυτή πέρασε αρκετές ταλαιπωρίες τόσο στην Κατοχή όσο και, περισσότερο, από το ξενόδουλο καθεστώς του μοναρχοφασισμού, το μεταβαρκιζιανό κράτος. Πιάστηκε από τους Ιταλούς το 1942, αλλά αφέθηκε ελεύθερη ως μωρομάνα. Το 1943 κάηκε το νοικοκυριό της. Ξαναξεκληρίστηκε στα 1949 οπότε βρέθηκαν οικογενειακώς στα στρατόπεδα και τις φυλακές. Γνώρισε το στρατόπεδο Λάρισας, το Τρίκερι, στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων γυναικών, και το κολαστήρι της Μακρονήσου (το Νέο Παρθενώνα του Κανελλόπουλου). Αφέθηκε με τα μέτρα ειρήνευσης σε άθλια κατάσταση για να περάσει από ένα στημένο στρατοδικείο σκοπιμότητας.

Η οικογένεια Ν. Καμάκα στη μνήμη της προσφέρει 100 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ευρυμενών, ο γιος της Νίκος και η συντρόφισσά του Κατερίνα, οι εγγονές της Βάσω και Ειρήνη

***

φωτ.

Την Κυριακή 8 Μάρτη συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΚΑΝΑ. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και ενεργά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπου και αναδείχτηκε μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Διατέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Λιβαδειάς. Εντάχτηκε στις γραμμές του ΚΚΕ το 1974, παρέμεινε πιστός στις αξίες και τα ιδανικά του Κόμματος μέχρι τέλους της ζωής του.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Στη μνήμη του η γυναίκα του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Λιβαδειάς.

***

φωτ.

Πέρασαν 5 μήνες από το θάνατο της λατρευτής μας ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. Από νεαρή ηλικία συμμετείχε στους λαϊκούς αγώνες από τις γραμμές του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης - ΕΑΜ. Μετά την απελευθέρωση υπέστη, από το τότε καθεστώς, απηνείς διωγμούς για τους αγώνες της με αποκορύφωμα τη σύλληψη και παραπομπή της μαζί με άλλους αγωνιστές στη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη. Καταδικάστηκε σε θάνατο. Δεν εκτελέστηκε, αλλά παρέμεινε ως πολιτική κρατούμενη στις φυλακές Αβέρωφ επί 10 χρόνια. Στη χουντική επταετία συνελήφθη και κρατήθηκε στην Ασφάλεια Νέας Σμύρνης. Μέχρι το θάνατό της ήταν πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της, και στη μνήμη του αδελφού της ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη τη μετακατοχική περίοδο. Καθώς, επίσης, στη μνήμη του θείου της ΗΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ, αγωνιστή του ΚΚΕ, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς με τους 200 Κομμουνιστές της Καισαριανής. Προσφέρουμε 500 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Φάρου Νέας Σμύρνης.

Τα ανίψια της

Κώστας Φιλιππίδης

Μαρίκα Τσολακάκη

***

φωτ. 2

Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους στη Χαλκιδική, το Φλεβάρη του 1943, γιατί πολεμούσε για την ελευθερία της πατρίδας.

Ο αδελφός του ΡΗΓΑΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ εκτελέστηκε στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, τον Μάρτη του 1951, γιατί πάλευε για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και της ειρήνης.

Η αδελφή τους Τασούλα προσφέρει στη μνήμη τους 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτ.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, προσφέρουμε στη μνήμη του 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ν. Μπελογιάννη Ασπρων Χωμάτων Νίκαιας, στο ΚΚΕ, το Κόμμα που με συνέπεια στήριξε όλα τα χρόνια του.

ΚΑΡΚΑΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΡΚΑΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της συντρόφισσας ΚΕΛΑΪΔΙΤΗ - ΓΑΡΤΑΓΑΝΗ ΦΑΝΗΣ, ο σύντροφός της στη ζωή και στον αγώνα Δημήτρης και τα παιδιά της προσφέρουν 100 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ για την αποπεράτωση των γραφείων της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου.

***

ΦΩΤ.

Η Κατίνα Δημητρακόγιαννη προσφέρει στο ΚΚΕ 40 ευρώ στη μνήμη του συζύγου της ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης καθώς και του κουνιάδου της, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, αγωνιστή επίσης της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και στη μνήμη των γονιών της. Τον πατέρα της Δημητρακόγιαννη τον εκτέλεσαν στην ξυλοτεχνία του Περιστερίου.

***

ΦΩΤ.

Ο ΝΩΝΤΑΣ ΣΚΑΛΤΣΑΣ εντάχθηκε στις γραμμές του Κόμματος σε μια δύσκολη εποχή για τον ελληνικό λαό και το λαϊκό κίνημα. Υπήρξε στέλεχος του Κόμματος και του ηρωικού ΕΑΜ την περίοδο της Κατοχής, στην περιοχή της Αιγιάλειας. Μετά την απελευθέρωση συνέχισε τη δράση του όπου το 1947 σε στρατοδικείο καταδικάστηκε. Πέρασε οχτώ χρόνια περίπου σε φυλακές και εξορίες, Γιούρα, Αίγινα και αλλού. Πρωτοστάτησε συνδικαλιστικά με την ΕΣΑΚ στο Σωματείο Λογιστών. Σήμερα, Κυριακή, 8/3/2009, κλείνουν 40 μέρες από το «φευγιό» του.

Η αδελφή του και η ανιψιά του, Γιώτα, προσφέρουν στη μνήμη του 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Υμηττού. Επίσης οι σύντροφοί του στην ΚΟΒ Υμηττού προσφέρουν 100 ευρώ και την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν ώσπου ο λαός να διαφεντέψει την τύχη του. Και η μνήμη του θα φωτίζει το δρόμο προς μια άλλη, δίκαιη σοσιαλιστική κοινωνία.

ΓΑΡΤΑΓΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΓΑΡΤΑΓΑΝΗ ΦΑΝΗ
***

Στη μνήμη των μαχητών και μαχητριών του Ιππικού Θεσσαλίας του ΔΣΕ - Ιππικό του Γαζή.

Στις 7 Μάρτη συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη μάχη που έδωσε το Ιππικό Θεσσαλίας του ΔΣΕ υπό τη διοίκηση του Γαζή ενάντια στις υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού που τους εξόπλιζαν οι Αγγλοαμερικανοί ιμπεριαλιστές με τα πιο σύγχρονα όπλα της εποχής. Την αποφράδα εκείνη μέρα στο θεσσαλικό κάμπο, στη μάχη του Ντομπρούζι, στα χωριά Κουτσιάρι (Ιτέα), Σιάμπαλι (Φύλλο), Αλμαντάρ (Αμπελώνας) και Ηλιά του νομού Καρδίτσας, στη σύγκρουση του Ιππικού του Γαζή με τις εχθρικές δυνάμεις, πάνω από τριάντα θύματα Ελληνόπουλα και Ελληνοπούλες, αξιωματικοί και απλοί μαχητές, έδωσαν τη ζωή τους για μια Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, χωρίς βάσεις θανάτου και αφέντη τον ίδιο το λαό.

Πέρασαν 60 χρόνια και δεν μπορέσαμε ακόμα, παρά τις προσπάθειες που κάναμε ως ΠΕΑΕΑ και ως Κόμμα, να στήσουμε μια πλάκα με τα ονόματα των ηρωικών μαχητών - μαχητριών διότι ο Δήμος Φύλλου δε μας το επέτρεψε. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, το 1949, το τότε μισαλλόδοξο καθεστώς δεν επέτρεψε να ταφούν οι νεκροί στο νεκροταφείο γιατί μας θεωρούσαν προδότες, βούλγαρους και συμμορίτες. Ενώ σε όλη την Ελλάδα έχουν στήσει μνημεία συνεργατών των Γερμανών, δοσιλόγων πρώτου βαθμού. Ετσι, 60 χρόνια από τον ηρωικό αγώνα των μαχητών του ΔΣΕ, του Ιππικού του Γαζή, πάνω από 30 νεκροί τους οποίους θάψαμε έξω από το νεκροταφείο μένουν εκεί...

ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στέλνω στο τιμημένο ΚΚΕ, 100 ευρώ, για να γίνουν πράξη οι αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου. Για μια Ελλάδα σοσιαλιστική, κομμουνιστική, χωρίς τα λάθη πριν την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο.

Ο 15χρονος, τότε, συμμαχητής στο Ιππικό του Γαζή, Βασίλειος Κωνστανούλης από την Αστρίτσα Καρδίτσας.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αδερφού μας ΔΕΛΗΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΥ, ομήρου στα στρατόπεδα θανάτου του Χίτλερ που, με την απελευθέρωση και την επιστροφή του στην Ελλάδα, από τους πρώτους εντάσσεται στις ομάδες καταδιωκόμενων. Πιάνεται αιχμάλωτος και δοκιμάζει όλα τα καλά του μοναρχοφασισμού: Στρατοδικείο, φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια και ό,τι άλλο μπορούσαν να κάνουν. Αποφυλακίζεται, παντρεύεται, κάνει οικογένεια και πάλι με τα μούτρα στον αγώνα. Η πολύχρονη φυλάκισή του, η αρρώστια, του κόψανε το νήμα της ζωής.

Στη μνήμη του όλη η οικογένειά μας, που ποτέ δε θα τον ξεχάσουμε όπως δεν ξεχνούμε όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες από το χωριό μας και απ' όλη την Ελλάδα, που έπεσαν στον δίκαιο αγώνα. Επίσης στη μνήμη των γονιών μας, ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ και ΔΕΛΗΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Μακρονησιωτών, πολύ βασανισμένων και από τους κατακτητές και από το μοναρχοφασισμό, προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου.

Δεληδημήτρης Τάσος - Μαρίκα, τα παιδιά Ρούλα, Σοφία, τα εγγόνια Σωτήρης, Εύη - Μαρία από το χωριό Χαραυγή Κοζάνης

***

Ο Τσιούλης Αντώνης, για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, προσφέρει μέσω ΚΟΒ Φιλύρου Θεσσαλονίκης, 25 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Πέρασαν 60 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας αδελφού, ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΜΠΙΔΗ, και 61 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης αδελφής μας ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΡΑΜΠΙΔΗ, που σκοτώθηκαν στο ΔΣΕ. Στη μνήμη τους, στη μνήμη των γονιών μας, των συζύγων μας και όλων των συγγενών, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ωραιοκάστρου, 200 ευρώ, για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ.

ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ ΡΗΓΑΣ
ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ ΡΗΓΑΣ
Οι αδελφές του

***

ΦΩΤ.

Στις 12 Φλεβάρη 2009 «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ. Γεννήθηκε το 1918 στην Τσούκα Φθιώτιδας Λαμίας από οικογένεια αγροτική με τέσσερα παιδιά, όλα αγόρια. Το 1938 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1943, τον Μάιο μήνα ανέβηκε στο βουνό, στο 42ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Λαμίας στο 1ο Τάγμα με διοικητή τον Αρχοντή. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες στη Σπερχειάδα, στην Αρτα, στον Παρνασσό και αλλού.

Η απελευθέρωση τον βρήκε στη Ναυπακτία και μετά από εντολή η 13η Μεραρχία ξεκίνησε για την Αθήνα και πήρε μέρος στα Δεκεμβριανά το 1944. Το 1945 οπισθοχώρησαν στα Λουτρά Υπάτης όπου και παρέδωσαν τα όπλα τους μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας. Το 1945 και μετά έδρασε στην περιοχή η ομάδα του Σούρλα και ζούσανε τις απειλές, τους φόνους, τους βιασμούς και ένα σωρό γεγονότα κι έτσι αναγκάστηκε να ενταχθεί στο ΔΣΕ, το 1947, στο βουνό Πιτσώτα, στο Τάγμα του Κώστα Παλαιολόγου. Από εκεί ξεκίνησε το οδοιπορικό, γυναίκες και άντρες με τα πόδια και χωρίς οπλισμό για το Μαλιμάδι όπου φτάσανε το Μάη του 1948. Μέσα από το 42ο Σύνταγμα έδωσε πολλές μάχες σε Γράμμο, Κάμενικ, Βοϊδομάτη. Τραυματίστηκε δύο φορές και το 1949 μεταφέρθηκε στην Αλβανία και στη συνέχεια στην αναγκαστική προσφυγιά στην Τασκένδη της Σοβιετικής Ενωσης. Εκεί εργάστηκε για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Παντρεύτηκε την Αναστασία Ρέκκα από τη Νάουσα με την οποία έκανε δυο παιδιά, τον Κώστα και την Ευθυμία. Στην Ελλάδα επιστρέφει το 1979 και μένει στη Νάουσα όπου και δραστηριοποιείται ξανά στο ΚΚΕ και στο παράρτημα Εθνικής Αντίστασης και των πολιτικών προσφύγων όπου ήταν από το 1995 μέχρι και το 2001 πρόεδρος του παραρτήματος. Στη μνήμη του, η σύζυγός του Αναστασία και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νάουσας, 40 ευρώ.

ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
***

Στη μνήμη της ΕΥΔΟΞΙΑΣ ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗ, ΕΠΟΝίτισσας και οπαδού του ΚΚΕ, ο γιος της Κωνσταντίνος προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ροδολίβους, για αγορά γραφείων της ΝΕ Ν. Σερρών του ΚΚΕ, 150 ευρώ.


ΔΕΛΗΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΔΕΛΗΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ του Αλέξανδρου
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ του Αλέξανδρου

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Αλεξάνδρου
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Αλεξάνδρου

ΣΦΥΡΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΦΥΡΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ του Αλέξανδρου
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ του Αλέξανδρου

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Αλέξανδρου
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Αλέξανδρου

ΕΛΠΙΔΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ
ΕΛΠΙΔΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ

ΜΕΤΕΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΕΤΕΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΝΙΑ
ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΝΙΑ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΣΚΑΛΤΣΑΣ ΝΩΝΤΑΣ
ΣΚΑΛΤΣΑΣ ΝΩΝΤΑΣ

ΚΑΡΑΜΠΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΑΡΑΜΠΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Αλέξανδρος Σολομωνίδης
Αλέξανδρος Σολομωνίδης

Αριστείδης Παπαϊωάννου
Αριστείδης Παπαϊωάννου

Βασίλης Ζαφείρης
Βασίλης Ζαφείρης

Κώστας Παπακωνσταντίνου
Κώστας Παπακωνσταντίνου

Ολγα Νικολαϊδου
Ολγα Νικολαϊδου

Βαρβάρα Νικολαϊδου
Βαρβάρα Νικολαϊδου

Δημήτρης Μωραϊτης
Δημήτρης Μωραϊτης

Δημήτρης Μακρής
Δημήτρης Μακρής

Μαρία Σολομωνίδου
Μαρία Σολομωνίδου

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ