Κυριακή 15 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΥΦΑΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
φωτ. 2

Στη μνήμη του συνεπέστατου αγωνιστή της Δημοκρατίας ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ, προσφέρω 25 ευρώ στο δοξασμένο ΚΚΕ. Επίσης, στη μνήμη του μεγάλου στρατηλάτη και αρχιτέκτονα στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ, που συνέτριψε το φασισμό, προσφέρω 25 ευρώ στο ΚΚΕ, που αγωνίζεται για τα δίκαια των εργαζομένων και την εδραίωση της ειρήνης των λαών.

Ιωάννης Τιφτικίδης, Δραπετσώνα

***

Φωτ.

Ο ΒΕΝΕΤΣΑΝΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, που πέθανε πριν 6 χρόνια, στη ζωή του αγωνιζόταν για να δει καλύτερες μέρες ο λαός. Τους αγώνες του αυτούς τους πλήρωσε ακριβά με πολύχρονες φυλακίσεις και εξορίες στο Μακρονήσι, στα Γιούρα, στον Αϊ-Στράτη. Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ βασανίστηκε άγρια στα κρατητήρια της Ασφάλειας, καταδικάστηκε σε θάνατο με απόφαση έκτακτου Στρατοδικείου και τον Ιούνη του 1948 εκτελέστηκε.

Στη μνήμη των συντρόφων μου λαϊκών αγωνιστών, προσφέρουμε 150 ευρώ μέσω ΚΟΒ Σαφράμπολης, προς τιμήν των 90 χρόνων του ΚΚΕ και για τη στέγαση του Αρχείου του Κόμματος μας.

Η συντρόφισσά τους Δέσποινα Βενετσανοπούλου και η ανιψιά του Ορέστη Μακρίδη

***

Φωτ.

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας και αξέχαστου συζύγου, πατέρα και παππού ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΥΦΑΝΤΗ (Ηρακλή), στελέχους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Πολιτικού Επιτρόπου της ηρωικής 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ - με διοικητή τον καπετάν Διαμαντή - και με τον τίτλο του αντισυνταγματάρχη, με απόφαση της προσωρινής κυβέρνησης. Καθώς επίσης, στη μνήμη του αδερφού του ΔΗΜΗΤΡΗ ΥΦΑΝΤΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και εξέχοντα νευρολόγου ψυχιάτρου, προσφέρουμε στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης του 18ου Συνεδρίου, 50 ευρώ στο Κόμμα και 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», που ήταν ο καθημερινός σύντροφός του, μέσω ΚΟΒ Κάτω Χαλανδρίου.

Ιωσήφ Στάλιν
Ιωσήφ Στάλιν
Η σύζυγός του Παρθένα

***

Φωτ.

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΑΝΤΗΡΗ, με καταγωγή από την Ικαρία, σεμνού αγωνιστή της Αριστεράς και οπαδού του ΚΚΕ, προσφέρουμε 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αγίας Παρασκευής.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του Ανθή, Βαρβάρα και Ελένη

***

ΦΩΤ.

Η ΣΤΕΡΙΑΝΝΗ ΣΑΧΙΝΙΔΟΥ, το γένος Κρανιώτη, γεννήθηκε στα Σέρβια Κοζάνης το 1926, από φτωχούς αγρότες γονείς. Στα χρόνια της κατοχής, νεαρή ακόμα, μπήκε το 1943 στην οργάνωση της ΕΠΟΝ. Το 1945 έγινε μέλος του ΚΚΕ και, το Μάρτη 1947, κατατάχτηκε στο Δημοκρατικό Στρατό. Παίρνει μέρος σε πολλές μάχες στο Γράμμο - Βίτσι. Το 1948 τραυματίζεται και στέλνεται στην Κορυτσά για ανάρρωση. Το Μάρτη του 1949 κατατάσσεται στην έκτη σειρά της Σχολής Αξιωματικών στο Λιμό του Βίτσι, όπου παίρνει μέρος σε πολλές μάχες. Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών ήταν ο Νικητίδης Νικόλαος (Κόλιας) από τη Μεγάλη Βρύση. Τον Αύγουστο του 1949 βρέθηκε πολιτική πρόσφυγας στην Αλβανία και μετά στη Σοβιετική Ενωση, στην Τασκένδη. Εκεί γνωρίζεται με το σύντροφο Ανέστη Σαχινίδη και παντρεύονται. Απέκτησαν τρία παιδιά. Το 2008 αρρώστησε βαριά και μετά από πολύμηνη μάχη έχασε τη ζωή της, στις 18/3/2008.

Σε ανάμνησή της, η οικογένειά της προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ο σύντροφος της στη ζωή Ανέστης Σαχινίδης, τα παιδιά της Γεώργιος, Παναγιώτα, Μαρίνα, η νύφη της Ευγενία, ο γαμπρός της Αλέκος και τ' αγαπημένα της εγγόνια Ανδρέας, Ανέστης, Στεργιαννή και Αναστασία

***

ΦΩΤ.

Συμπληρώθηκαν 3 μήνες που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μου σύντροφος στη ζωή και στους αγώνες, πατέρας και παππούς ΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ. Αγωνιστής και μαχητής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, γιος του Γεωργίου και της Ελισάβετ από την Αργυρούπολη της Μ. Ασίας, εγκαταστάθηκε στο χωριό Γερακαριό Κιλκίς. Στα 15 χρόνια του εντάσσεται στις γραμμές της ΕΠΟΝ, στη συνέχεια, το Φλεβάρη 1943, στα μάχιμα τμήματα του ΕΛΑΣ. Ο 15χρονος Λευθέρης υπηρετεί στο 13ο Σύνταγμα, παίρνει μέρος σε όλες τις μάχες, γίνεται ομαδάρχης. Το 1948 τραυματίζεται στη μάχη της Ευκαρπίας. Το 1949 συλλαμβάνεται και κρατείται 6 μήνες υπόδικος επειδή ήταν σύνδεσμος των παράνομων κλιμακίων του ΚΚΕ. Εκτοπίζεται στη Μακρόνησο απ' όπου απολύεται το 1953, χωρίς να κάνει δήλωση μετάνοιας. Οσα, όμως, και αν πέρασε δε μετάνιωσε, έμεινε πιστός και αλύγιστος στις ιδέες του, στους αγώνες του ΚΚΕ. Αφησε την τελευταία του πνοή την 1/12/08.

ΒΕΝΕΤΣΑΝΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΕΝΕΤΣΑΝΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στη μνήμη του η γυναίκα του Ελένη Βασιλειάδη προσφέρει για την ανέγερση του κτιρίου για το Αρχείο του ΚΚΕ 20 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ν.Χαλκηδόνας, στην ΠΕΑΕΑ Ν.Φιλαδέλφειας -Ν. Χαλκηδόνας που ήταν μέλος 50 ευρώ και στο «Ριζοσπάστη» 20 ευρώ. Αιώνια η μνήμη του.

***

Φωτ. 2

Στη μνήμη του συζύγου μου ΙΩΑΝΝΗ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ από το Χειμαδιό Κιλκίς, του γαμπρού μου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ από τη Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς, του αγωνιστή ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ από την Τέρπυλο Κιλκίς και του αγωνιστή ΤΑΚΗ ΑΓΤΖΙΔΗ από το Σταυροχώρι Κιλκίς, που ήταν όλοι υπέρμαχοι του Μαρξισμού - Λενινισμού και αγωνίστηκαν για τα ιδανικά τους μέχρι το τέλος της ζωής τους, προσφέρω στο ΚΚΕ για τη στέγαση του Αρχείου του 30 ευρώ.

Ελένη Ευθυμιάδου

***

Φωτ.

Στις 28 Φλεβάρη, κλείνουν 5 χρόνια που η μητέρα μου ΣΑΒΒΙΔΗ ΣΟΦΙΑ, έφυγε από κοντά μας. Ηταν αγωνίστρια του ΔΣΕ.

Ο γιος της Βασίλης, στη μνήμη της, προσφέρει 50 ευρώ για τη στέγαση του Αρχείου του Κόμματος, μέσω της ΚΟ Ευόσμου της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

***

Φωτ.

Πέρασαν 7,5 μήνες που έπαψε να χτυπά η φλογερή καρδιά του αγαπημένου μας κουνιάδου, αδερφού ΣΩΤΗΡΗ ΜΠΟΥΡΛΗ. Γεννήθηκε το 1936 στο χωριό Βλαχάβα της Καλαμπάκας, από οικογένεια με επαναστατικές ιδέες. Οταν ο Σωτήρης ήταν 11 χρονών, το 1947, συλλαμβάνεται από τους ΜΑΥδες ο πατέρας του, ο Νικόλαος Μπουρλής, για την αντιστασιακή του δράση, και περνάει από στρατοδικείο, το οποίο τον καταδικάζει σε θάνατο. Εκτελείται στις 2 Νοέμβρη 1947, στο Νταμάρι Τρικάλων. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, ΘΩΜΑΣ, μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στις 12/08/1948 στη μάχη των Τρικάλων, κατά την απελευθέρωση της πόλης. Ενώ η αδελφή του Ελένη έκανε πολλά χρόνια στη φυλακή. Λόγω αυτής της οικογενειακής κατάστασης, ο Σωτήρης βρέθηκε, με πολλά άλλα παιδιά του Εμφυλίου (1946 - 1949), στη ΛΔ Πολωνίας όπου μαθαίνει τα πρώτα ελληνικά γράμματα. Το 1954 - 1955 πηγαίνει στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν όπου και αποφοίτησε από την επαγγελματική σχολή της πόλης Τσιρτσίκ.

ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Τον Αύγουστο του 1975 επαναπατρίζεται στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά του και τον αδελφό του, Κώστα Μπουρλή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 5/2/2007 στη Βλαχάβα Καλαμπάκας. Ο Σωτήρης Μπουρλής ζούσε στο Γαλάτσι Αττικής κι εργαζόταν στο Δήμο Αλίμου από όπου συνταξιοδοτήθηκε. Ο Σωτήρης έφυγε από τη ζωή στις 27 Ιούνη του 2008 και κηδεύτηκε δίπλα στον αδελφό του Κώστα στο χωριό τους Βλαχάβα Καλαμπάκας. Πάντα θα τον θυμόμαστε.

Στην άσβεστη μνήμη του, ο γαμπρός του Αθανάσιος Μπουκουβάλας και η αδερφή του Ελένη Μπουκουβάλα (Μπουρλή), καθώς και στη μνήμη του πατέρα του Νικόλαου, Θωμά Μπουρλή, και των αδερφών Θωμά και Κώστα του Νικολάου, προσφέρουμε 25 ευρώ στο περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» και 25 ευρώ στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης».

***

Εφυγε από τη ζωή η ΘΕΟΠΙΣΤΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ. Στέλεχος του Κόμματος με πλούσια δράση στο γυναικείο κίνημα, από τη μεταπολίτευση μέχρι πριν λίγα χρόνια. Το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και στα 18 της έγινε μέλος του ΚΚΕ. Ηταν μαχήτρια του ΔΣΕ και αργότερα πολιτική πρόσφυγας. Στάθηκε πιστή στον σύντροφό της Λάζαρο Σπυρόπουλο, τη δύσκολη περίοδο της φυλακής και εξορίας, της παρανομίας του Κόμματος, όπου δούλευε στον παράνομο μηχανισμό από το 1950 έως τη μεταπολίτευση. Η σ. Θεοπίστη στάθηκε, επίσης, με αποφασιστικότητα στις δύσκολες για το ΚΚΕ περιόδους (το 1968, με την 12η Ολομέλεια και την περίοδο 1989 -'91).

Στη μνήμη της, ο σ. Νίκος Γιαννίδης προσφέρει για το Αρχείο του Κόμματος, μέσω ΚΟ Κολωνού, 100 ευρώ.

***

φωτ.

Στη μνήμη του ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΤΣΑΝΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και εξόριστου σε Ικαρία, Λήμνο και Μακρονήσι, που χάσαμε πρόσφατα, προσφέρουμε για το Σπίτι του Αγωνιστή 300 ευρώ, σαν φόρο τιμής στους αγώνες του.

ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Το 40ήμερο μνημόσυνό του θα τελεστεί την Κυριακή 22/3/09, ώρα 10.30 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγ. Αναργύρων στη Ν. Ιωνία.

Η οικογένειά του

***

φωτ.

Στις 6/2/2009 έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη μας μάνα, γιαγιά, σύζυγος ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Σεμνή, πρόσχαρη, χαμογελαστή, είχε πάντα την αγάπη, την εκτίμηση και το σεβασμό όλων μας. Γεννήθηκε στις 12/7/1929 στο Επταχώρι Καστοριάς από φτωχή αγροτική οικογένεια. Εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και στο ΔΣΕ μαζί με τον αδερφό της ΘΩΜΑ, ο οποίος σκοτώθηκε στο Γράμμο το 1948. Εμεινε πιστή στο Κόμμα της, το ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής της, σταθερή στις αξίες και τα ιδανικά του σοσιαλισμού και πάλεψε για έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ως πολιτικός πρόσφυγας βρέθηκε στη Σοβιετική Ενωση, στην Τασκένδη, όπου παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά - την Κασσιανή, τον Βίκτωρα και τη Βασιλική - και με τον επαναπατρισμό της έζησε το υπόλοιπο της ζωής της στη Λάρισα. Στη μνήμη της, προσφέρουμε 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ο σύζυγός της, τα παιδιά της και τα εγγόνια της

***

φωτ.

Την 1/2/2009 απεβίωσε ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΙΟΣ του Γρηγορίου, αδελφός του Αντώνη Καραμήτσιου, μέλος της πρώτης ανταρτοομάδας του Ολύμπου. Ο σ. Δημήτρης Καραμήτσιος γεννήθηκε το 1926 στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και στο ΚΚΕ, μέλος του οποίου παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και υπέστη διώξεις για τη δράση του. Διατέλεσε αντιπρόεδρος της Κοινότητας Τσαριτσάνης και πάλεψε μέσα από τις γραμμές του Κόμματος για ειρήνη, σοσιαλισμό και κοινωνική δικαιοσύνη.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Ιωάννα, τα παιδιά του Αντώνης και Ευρυδίκη και τα εγγόνια του Πέτρος και Μαριάννα προσφέρουν, μέσω ΚΟ Τσαριτσάνης, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
***

φωτ.

Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΕΡΑΦΙΔΗΣ γεννήθηκε στη Δραπετσώνα από γονείς πρόσφυγες. Οικοδόμος της ζωής και του αγώνα, έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του πιστός και αταλάντευτος αγωνιστής στα κομμουνιστικά ιδεώδη, για τα οποία αφιέρωσε όλη του τη ζωή.

Στη μνήμη του συντρόφου αγωνιστή, οι σφοι Νίκος Καλιγιαννίδης και Σούλα Κωνσταντινίδου προσφέρουν 50 ευρώ στην ΚΝΕ, μέσω ΟΒ Δραπετσώνας.

***

φωτ.

Στη μνήμη του ΠΑΝΤΕΛΗ ΛΙΟΤΣΟΥ, δικηγόρου, εφέδρου ανθυπολοχαγού στο Αλβανικό Μέτωπο, καπετάνιου του ΕΛΑΣ Δ. Στερεάς, Μακρονησιώτη και, μέχρι που έφυγε, αγωνιστή στις γραμμές του ΚΚΕ, προσφέρω 300 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Χρ. Μ.

***

φωτ.

Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Αγ. Αναργύρων προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αγ. Αναργύρων, προς τιμή του εκλεκτού συναγωνιστή μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΑΡΑΖΗ (Τζαμά) που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, αντί για στεφάνι.


Χαρίλαος Φλωράκης
Χαρίλαος Φλωράκης

ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ
ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ

ΤΣΑΝΤΗΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΤΣΑΝΤΗΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Λάζαρος Σεραφίδης
Λάζαρος Σεραφίδης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΑΖΗΣ (Τζαμάς)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΑΖΗΣ (Τζαμάς)

Δημήτρης Καραμήτσιος
Δημήτρης Καραμήτσιος

Στεργιανή Σαχινίδου
Στεργιανή Σαχινίδου

Σπυριδούλα Οικονόμου
Σπυριδούλα Οικονόμου

Λευθέρης Βασιλειάδης
Λευθέρης Βασιλειάδης

Παντελής Λιότσος
Παντελής Λιότσος

Γρηγόρης Κατσάνης
Γρηγόρης Κατσάνης

Σωτήρης Μπουρλής
Σωτήρης Μπουρλής

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ