Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
52η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗΣ
Αχνές ελπίδες της ελληνικής λογοτεχνίας

Τμήμα του ελληνικού (εθνικού) περιπτέρου στην 52η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Φραγκφούρτης
Τμήμα του ελληνικού (εθνικού) περιπτέρου στην 52η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Φραγκφούρτης
Με εκδήλωση - παρουσίαση (21/10 στο θεατράκι του ελληνικού περιπτέρου) στην 52η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης των συγγραφέων Δημήτρη Νόλλα, Ερσης Σωτηροπούλου και Ζιράννας Ζατέλη και με συνάντηση των δώδεκα συνολικά συγγραφέων που είχε προσκαλέσει στην έκθεσή του το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με Γερμανούς εκδότες (προχτές, Κυριακή πρωί, σε ξενοδοχείο της Φραγκφούρτης), έληξε η φετινή προσπάθεια προβολής του ελληνικού λογοτεχνικού βιβλίου. Θυμίζουμε ότι οι προσκεκλημένοι συγγραφείς ήταν οι: Πέτρος Μάρκαρης, Θανάσης Βαλτινός, Ευγένιος Τριβιζάς, Δημήτρης Νόλλας, Ερση Σωτηροπούλου, Ζιράννα Ζατέλη, Απόστολος Βιστωνίτης, Σωτήρης Δημητρίου, Κώστας Μουρσελάς, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Μαρία Σκιαδαρέση, Μάνος Κοντολέων.

Στη συνάντηση είχαν προσκληθεί είκοσι οκτώ Γερμανοί εκδότες και μεταφραστές (μερικοί έχουν μεταφράσει κάποιους Ελληνες συγγραφείς). Τη συνάντηση άνοιξε με σύντομη ομιλία του ο διευθυντής του ΕΚΕΒΙ Χρήστος Λάζος, ευχόμενος την προώθηση και στήριξη από τους Ελληνες και Γερμανούς εκδότες, συγγραφείς και μεταφραστές του ελληνικού βιβλίου, σημειώνοντας την παρουσία του ελληνικού βιβλίου και σε άλλες διεθνείς εκθέσεις (προσεχώς Λονδίνο, Σικάγο, Μπολόνια κ.α).

Την προσπάθεια πρώτης γνωριμίας, αλλά και θερμότερης προσέγγισης των Γερμανών προς το ελληνικό βιβλίο, ενίσχυσε με δικό του τρόπο το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού (Παράρτημα Βερολίνου). Το ΕΙΠ τύπωσε δυο καταλόγους, έναν με 59 Ελληνες συγγραφείς που έχουν κατά καιρούς μεταφραστεί και δημοσιευτεί έργα τους στη Γερμανία και έναν άλλο με 66 Γερμανούς συγγραφείς που έχουν γράψει βιβλία τα οποία αφορούν στην Ελλάδα. Οι κατάλογοι αυτοί, που είναι εμπλουτισμένοι με βιοεργογραφικά στοιχεία των Ελλήνων και Γερμανών, στάλθηκαν σε Ελληνες και Γερμανούς (συγγραφείς, μεταφραστές, φορείς) με την παράκληση για συμπλήρωση - μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα - στοιχείων και ενδεχομένως άλλων συγγραφέων που έχουν εκδοθεί στη Γερμανία ή έχουν γράψει βιβλία για την Ελλάδα. Σκοπός της παράκλησης αυτής είναι η κατά το δυνατόν πληρέστερη παρουσίαση στην έκθεση του 2001 (χρονιά που τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελλάδα) της μέχρι τώρα σχέσης των ελληνικών γραμμάτων με τα γερμανικά και η ανάπτυξή της.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτη πληροφορία εργαζόμενης στο ΕΚΕΒΙ, από τους είκοσι οκτώ προσκεκλημένους, στη συνάντηση παρέστησαν είκοσι έξι. Το σίγουρο είναι ότι στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οκτώ γερμανικοί εκδοτικοί οίκοι («μεγάλοι» χαρακτηρίστηκαν), από τους οποίους οι πέντε έχουν εκδώσει βιβλία Ελλήνων λογοτεχνών.

Πρόκειται για τους οίκους: «Suhrkamp» (έχει εκδώσει βιβλία της Ι. Καρυστιάνη και Ρ. Γαλανάκη), «Rotbuch» (A. Μιχαλοπούλου), «Dielmann» (Δ. Κούρτοβικ), «Dumont» (Γ. Γιατρομανωλάκης), «Beltz» (ελληνικά παιδικά βιβλία) και τους «DTV», «Fischer», «C.H. Beck», οι οποίοι δεν έχουν εκδώσει ελληνικό βιβλίο, εξέφρασαν όμως ενδιαφέρον για να εκδώσουν στο μέλλον.

Συμβόλαια και έκφραση ενδιαφέροντος

Στη διάρκεια της έκθεσης αρκετοί Ελληνες εκδότες (και από όσους είχαν δικό τους περίπτερο, αλλά και άλλοι που δεν είχαν οικονομική δυνατότητα για να ενοικιάσουν περίπτερο) είχαν επαφές με ξένους εκδοτικούς οίκους. Οι επαφές αποσκοπούσαν κυρίως στο να αγοράσουν τα δικαιώματα ξένων βιβλίων, αλλά και για να συστήσουν ή για να υπογράψουν συμβόλαια για την έκδοση βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων. Ενδεικτικά, τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, που πρέπει να ενταθεί και συνεχιστεί και ενόψει και μετά την έκθεση του 2001, είναι τα εξής:

Τα βιβλία των εκδόσεων Καστανιώτη, που προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον Ιταλών, Γάλλων, Γερμανών, Ολλανδών, Ισπανών, Αγγλων, Τούρκων, Βουλγάρων, Ισραηλινών εκδοτών είναι: Τα μυθιστορήματα του Παύλου Μάτεσι «Η μητέρα του σκύλου» (έχει εκδοθεί ήδη σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες) και «Πάντα καλά». Τα μυθιστορήματα της Ιωάννας Καρυστιάνη «Μικρά Αγγλία» (έχει ήδη εκδοθεί σε μερικές χώρες) και «Κουστούμι στο χώμα». Η «Τυφλόμυγα» της Ευγενίας Φακίνου (έχει ήδη πουλήσει 25.000 αντίτυπα στα ιταλικά). Του Δημήτρη Νόλλα «Φωτεινή μαγική». Τα μυθιστορήματα της Λένας Διβάνη «Εργαζόμενο αγόρι», Αμάντας Μιχαλοπούλου ««Γιάντες» και «Οσες φορές αντέξεις», Λένου Χρηστίδη «Ψυχ», Ελένης Σαραντίτη «Ο κάβος του Αγίου Αγγέλου», Βασίλη Γκουρογιάννη «Θίασος Αθηναίων», Λίας Βιτάλη «Το παραμύθι του μεγάλου φόβου», Φωτεινής Τσαλίκογλου «Εγώ, η Μάρθα Φρόυντ», Γιώργου Μπράμου «Μαύρα μάτια», Κατερίνας Ζαρόκωστα «Ενα κομματάκι ουρανός», Αντώνη Σουρούνη «Γκας ο γκάνγκστερ», Μισέλ Φάις «Απ' το ίδιο ποτήρι», την ποιητική συλλογή του Χριστόφορου Λιοντάκη «Με το φως» και το καινούριο βιβλίο της Ζιράννας Ζατέλη (μετά την επιτυχία που είχαν προηγούμενά της στο εξωτερικό).

Τα βιβλία των εκδόσεων Πατάκη που προκάλεσαν το ενδιαφέρον ξένων εκδοτών είναι: «Οταν ο ήλιος» της Ζωρζ Σαρρή (υπογράφτηκε συμβόλαιο με Γάλλους και Ελβετούς), «Το εργοστάσιο των μολυβιών» της Σώτης Τριανταφύλλου (υπογράφτηκε συμβόλαιο), «Ο ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου, «Κάτω από την καρδιά της» του Βασίλη Μπόκορη, «Το χαμόγελο της Εκάτης» της Λίτσας Ψαραύτη, «Ατροπος ή η ζωή της Βενετίας Δαπόντε» της Μαρίας Σκιαδαρέση, «Η φλέβα του λαιμού» του Σωτήρη Δημητρίου, «Η συνείδηση της αιωνιότητας» του Αλέξανδρου Ασωνίτη, «Ο αιώνας που ξύπνησε ο πηλός» του Παντελή Καλιότσου, «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα» της Μάιρας Παπαθανασοπούλου και παιδικά βιβλία των Βαγγέλη Ηλιόπουλου, Δανάης Τσουκαλά, Μάνου Κοντολέων, Φίλιππα Μανδηλαρά, Λίτσας Ψαραύτη.

Από τον «Κέδρο» πουλήθηκαν σε ξένους εκδότες τα δικαιώματα των βιβλίων: «Η αναζήτηση» (θα εκδοθεί σε πολλές χώρες) και «Ανατροπή» του Νίκου Θέμελη, «Ο δρόμος για το νότο» της Γιοβάννας , «Κλειστόν λόγω μελαγχολίας» και «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» του Κώστα Μουρσελά, «Τα τζιτζίκια» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου, «Σαν μυθιστόρημα» του Γιάννη Κιουρτσάκη, «Δεν ήξερες, δε ρώταγες» του Αρη Σφακιανάκη, «Αστραδένη» της Ευγενίας Φακίνου, «Με κύμινο και αγάπη» της Λένας Μερίκα. Ενδιαφέρον εκφράστηκε για το «Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές» της Ερσης Σωτηροπούλου.

Από τα «Ελληνικά Γράμματα» πουλήθηκαν σε Ιάπωνες τα δικαιώματα του βιβλίου «Το ωραιότερο δώρο του κόσμου» του Νικόλα Ανδρικόπουλου και έξι βιβλίων ψυχολογίας Ελλήνων συγγραφέων. Επίσης υπογράφτηκε συμφωνία για πώληση, σε διεθνές επίπεδο, των δικαιωμάτων δύο παιδικών σειρών (με ήρωα τον Ροζ Πάνθηρα στη μία και τον Γούντυ τον Τρυποκάρυδο στην άλλη), τις οποίες επιμελείται ομάδα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και εικονογράφων. Οι σειρές θα κυκλοφορήσουν τον ερχόμενο Γενάρη, ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Καλές προοπτικές στη Γερμανία, αλλά και γενικότερα στο εξωτερικό φάνηκε να έχει η συγγραφική δουλιά του Ευγένιου Τριβιζά. Αρκετά από τα 100 μέχρι τώρα βιβλία του (το τελευταίο τιτλοφορείται «Η τελευταία μαύρη γάτα») έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην Αγγλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ