Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Σωτήρης Ματσάγγας
Σωτήρης Ματσάγγας
φωτό

Στις 20.3.2008 «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας Μάνα ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΙΟΔΡΑ του Σταύρου. Σεμνή, πρόσχαρη, χαμογελαστή, είχε πάντα την αγάπη, την εκτίμηση και το σεβασμό όλων μας.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά της Κώστας - Ιουλία Τσιόδρα

***

Στη μνήμη του ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μαχητή του ΕΛΑΣ στο 13ο Σύνταγμα, που «έφυγε» από τη ζωή στις 10 Μαρτίου 2005, η σύζυγός του Νίνα πρόσφερε στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

***

Ο σ. ΚΩΣΤΑΣ ΖΩΧΙΟΣ μαζί με άλλους δύο συντρόφους (ξαδέλφια του) έγραψαν ένα πανό για το Δημοκρατικό Στρατό και το κρέμασαν στο Τελωνείο (το 1956). Συνελήφθησαν, πέρασαν από στρατοδικείο και καταδικάστηκαν: Ο Ζωχιός σε θάνατο και εκτελέστηκε και οι άλλοι δύο σε ισόβια.

Στη μνήμη του Κ. Ζωχιού και των άλλων δύο συντρόφων, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αγ. Δημητρίου.

Κώστας Χαψιάς

***

φωτο

Πέρασαν 11 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΤΣΑΓΓΑ, του Αθανασίου. Γεννήθηκε στο Παλιούρι Εβρου το 1927. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Ο πατέρας του ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΤΣΑΓΓΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ, τον είχε, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, σύνδεσμο. Το 1943 οργανώνεται στην ΕΠΟΝ. Μετά τη Βάρκιζα διώχθηκε όλη η οικογένειά του για τη δράση της στην Αντίσταση. Ο πατέρας του έφυγε στο εξωτερικό. Ο αδελφός του σκοτώθηκε σε μάχη στους Μεταξάδες Εβρου, το 1946, και η μητέρα του πιάστηκε και στάλθηκε εξορία στη Λήμνο.

Ο Σωτήρης Ματσάγγας, το 1947, βγήκε στο ΔΣΕ. Το 1948 τραυματίστηκε βαριά στις μάχες του Γράμμου. Νοσηλεύτηκε στη Ρουμανία και, όταν έγινε καλά, επέστρεψε στα τμήματα του ΔΣΕ. Πολέμησε από της γραμμές του και ονομάστηκε ανθυπολοχαγός. Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας, στην Τασκένδη αρχικά, και από το 1958 στην Πολωνία, όπου ζούσε ο πατέρας του. Εκεί δημιούργησε οικογένεια.

Μαριάνθη Τσιόδρα
Μαριάνθη Τσιόδρα
Επαναπατρίστηκε το 1975. Συνέχισε τον αγώνα δίπλα στο ΚΚΕ και ως μέλος της οργάνωσης των Πολιτικών Προσφύγων που επαναπατρίστηκαν. Ηταν πάντα παρών σε όλες τις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις έως το τέλος της ζωής του. Υπήρξε καλός οικογενειάρχης, αγνός και τίμιος αγωνιστής. Πάντα θα τον θυμούμαστε.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μ. Παναγιάς Χαλκιδικής, για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ και προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ