Σάββατο 21 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ποιητική «μνήμη» της Ιστορίας

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον «902 Αριστερά FM» θα μεταδοθεί η εκπομπή «Από τη σμίλη στον Γουτεμβέργιο». Επιμέλεια - παρουσίαση: Αννεκε Ιωαννάτου. Τα μαθηματικά συνιστούν μια γιγαντιαία περιπέτεια στον κόσμο των ιδεών. Η προσπάθεια να συμπυκνωθεί η ιστορία τους σ' ένα βιβλίο 300 σελίδων απαιτεί, γι' αυτό, πολλή πειθαρχία εκ μέρους του συγγραφέα. Πιστεύουμε, ότι το πέτυχε θαυμάσια ο Dirk J. Struik στο βιβλίο του «Συνοπτική Ιστορία των Μαθηματικών» (εκδόσεις «Ζαχαρόπουλος»), το οποίο θα παρουσιάσει η εκπομπή. Δεν είναι καινούριο το βιβλίο, αλλά αξίζει να επιστήσουμε την προσοχή των αναγνωστών σ'αυτή την αξιόλογη προσφορά. Από τα πρώτα μαθηματικά σκιρτήματα της ανθρωπότητας, μέσω της Αρχαίας Ανατολής, της Αρχαίας Ελλάδας και αργότερα της Δυτικής Ευρώπης ο συγγραφέας θα φτάσει μέχρι και το 19ο αιώνα σε μια συναρπαστική διαλεκτική εξιστόρηση των μαθηματικών δρώμενων.

Αύριο Κυριακή ο ποιητής και στιχουργός Ανδρέας Νεοφυτίδης είναι ο προσκεκλημένος της εκπομπής «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης και θα μεταδοθεί στις 11.00 από τον «902 Αριστερά στα FM».

«Κυπρουτοπία» - διαβάζεται και ως «Κύπρου - Τοπία» - είναι ο τίτλος της τελευταίας ποιητικής συλλογής, του εκ Λεμεσού ορμώμενου και κατοικούντος στην Αθήνα ποιητή Α. Νεοφυτίδη, μέσα από τα ολιγόστιχα ποιήματα της οποίας επιχειρεί να ενεργοποιήσει την Ιστορία ως υποκείμενο της ποιητικής γραφής.

Εχοντας ως βασική του θέση ότι το έργο «προηγείται» του δημιουργού του, ο ποιητής αναστοχάζεται συγκεκριμένες τοποθεσίες του «χρυσοπράσινου φύλλου», τις οποίες αντιλαμβάνεται όχι ως «ένα μέρος», αλλά ως τόπους κοινής διαβίωσης και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Στην εκπομπή επίσης, θα πραγματοποιηθεί αναφορά και στις υπόλοιπες ποιητικές συλλογές του Ανδρέα Νεοφυτίδη «Μνήμη μέσα στο Μέλλον, 1979» και «Ηχος Απόλυτος, 1986»), ενώ θα ακουστούν και μελοποιημένοι στίχοι του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ