Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Προανήγγειλε κινητοποιήσεις

Σε κινητοποιήσεις θα προβεί ο δικηγορικός κόσμος της χώρας, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην επαναφορά της περιύβρισης της αρχής και την αναγωγή της κουκούλας ως επιβαρυντική περίσταση. Ειδικότερα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, εξουσιοδότησε τη Συντονιστική Επιτροπή και το προεδρείο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος.

Σε ανακοίνωσή της, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων αναφέρει ότι η χρήση της κουκούλας ως επιβαρυντική περίσταση εξυπηρετεί επικοινωνιακές σκοπιμότητες, καθώς είναι μέτρο απρόσφορο στο να δώσει λύσεις στις πράξεις βίας. «Το πρόβλημα, συνεχίζει η Ολομέλεια των Δικηγόρων, θα πρέπει να τεθεί στο επίπεδο της εφαρμογής του υπάρχοντος Δικαίου, όχι σε εκείνο της μεταρρυθμίσεώς του».

Οσον αφορά τη διάταξη για την περιύβριση αρχής, η Ολομέλεια θεωρεί ότι είναι «άστοχη, επικίνδυνη και βαθιά αντιδημοκρατική». Παράλληλα, προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει αυτή η ρύθμιση, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν το συγκεκριμένο αδίκημα ταλαιπώρησε αθώους πολίτες, αλλά και τα ίδια τα ποινικά δικαστήρια. «Η προτεινόμενη ρύθμιση, συνεχίζει η Ολομέλεια, «ενέχει τον κίνδυνο μιας γενικευμένης εφαρμογής και σε άλλες συμπεριφορές» και, επομένως, κάθε σκέψη για επαναφορά της περιύβρισης της αρχής «είναι πλήρως αποδοκιμαστέα».

Τέλος, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων λέει: «Το ερώτημα είναι, ποιος αναχρονιστικός νους, ευρισκόμενος σε κρίση, εισηγείται επαναφορά νομοθετημάτων καταδικασμένων στη συνείδηση του κόσμου, ερήμην της επιστημονικής κοινότητας».

Οι δικηγόροι στην Ολομέλεια κάλεσαν και τον καθηγητή του Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ Ιωάννη Μανωλεδάκη, καθώς και τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Χρ. Αργυρόπουλο, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ο Ι. Μανωλεδάκης για το αδίκημα της περιύβρισης της αρχής είπε ότι υπήρξε κάκιστη εφαρμογή στο παρελθόν από τα δικαστήρια, τα οποία σε ένα ρόλο αυτοπροστασίας ή συντεχνιακής νοοτροπίας, εφάρμοζαν τη διάταξη με απολύτως καταχρηστικό τρόπο και πως ο καθένας που προσβάλλεται από κάποιον μπορεί να υποβάλει έγκληση.

  • Συνάντηση, κατά την οποία υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το θεσμικό ρόλο της Αστυνομίας, αλλά και για καλύτερη συνεργασία προς την ...επιβολή της νομιμότητας «όπως τη θέλει η ελληνική κοινωνία», είχαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, με το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ