Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Παραίτηση της κυβέρνησης

ΠΡΑΓΑ.--

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μίρεκ Τοπολάνεκ, υπέβαλε χτες επίσημα την παραίτησή του, την οποία αποδέχτηκε ο Πρόεδρος της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους, δύο μόλις μέρες μετά την αποτυχία της τρικομματικής κυβέρνησής του να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κάτω Βουλή, λαμβάνοντας 101 ψήφους κατά σε σύνολο 200. Την πρόταση μομφής έκανε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και στήριξαν το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία) και 4 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση πέφτει εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, η οποία έχει αρχίσει να χτυπάει τα λαϊκά κυρίως στρώματα. Η κυβέρνηση αυτή πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό στην ΕΕ και στις ιδιωτικοποιήσεις όσων κρατικών επιχειρήσεων έχουν απομείνει. Ο Μ. Τοπολάνεκ έσπευσε να κινδυνολογήσει ότι το κόμμα του θα πρέπει να ηγηθεί οποιασδήποτε νέας κυβέρνησης, γιατί σε αντίθετη περίπτωση αυτή ...«θα αφήσει το δρόμο ανοιχτό στους κομμουνιστές άμεσα ή έμμεσα να μπουν στην κυβέρνηση».

Ο Β. Κλάους έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να παραμείνει μέχρι να διοριστεί νέα κυβέρνηση, ενώ ζήτησε ουσιαστικά μια «γρήγορη λύση» στο συγκεκριμένο πρόβλημα παίρνοντας υπόψη την οικονομική κρίση αλλά και τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα καθώς ασκεί την προεδρία της ΕΕ. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να ζητήσει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, και σε περίπτωση που οι τρεις προσπάθειες αποβούν άκαρπες τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Από τη μεριά τους, οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας στήριξαν την πρόταση μομφής, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία αξιοπιστία στο λαό ενώ τα κοινωνικά προβλήματα διογκώνονται, και αντιπρότειναν τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων πως έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στο ότι η Τσεχία θα εκπληρώσει τα καθήκοντά της στην προεδρία της ΕΕ, είναι φανερή η ανησυχία που επικρατεί κυρίως σε ό,τι αφορά στη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας.

  • Διαδικασία ανάκλησης της αναγνώρισης της «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου θα αρχίσει σύντομα η Τσεχία, ανήγγειλε χτες ο αντιπρόεδρος της τσεχικής Βουλής, Βόιτεκ Φίλιπ, λέγοντας ότι αυτό είναι πιθανό διότι, έως και την πρόσφατη πτώση της κυβέρνησης, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης του προτεκτοράτου απ' το Κοινοβούλιο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ