Σάββατο 28 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «ΙΣΟΤΗΤΑ» ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΕΕ
Ραμμένη στα μέτρα των μονοπωλίων

Την απόλυτη αφοσίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων επιβεβαιώνει η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο όνομα της «ισότητας» ανδρών και γυναικών. Επεκτείνοντας την κατάργηση της πενταετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση των γυναικών για όσες δουλεύουν στο Δημόσιο και ασφαλίστηκαν πριν την 1/1/1993, η Ευρωπαϊκή Ενωση υπηρετεί την προώθηση μιας ψευδεπίγραφης ισότητας, της «ισότητας» που είναι κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έρχεται να υπηρετήσει τους στόχους της Συνθήκης της Λισαβόνας (παράταση του εργάσιμου βίου, αύξηση της απασχόλησης κλπ.) για τους οποίους, κατακτήσεις όπως το δικαίωμα των γυναικών να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τους άνδρες συναδέλφους τους, στέκονται εμπόδιο. Αυτές τις συνθήκες στήριξαν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οπως διευκρινίζεται στην απόφαση, η εξίσωση αφορά μέτρα που χρειάζονται για «να βελτιώνουν την ικανότητα των γυναικών να ανταγωνίζονται τους άνδρες στην αγορά εργασίας και να ακολουθούν σταδιοδρομία υπό συνθήκες ισότητας με αυτούς». Για να ανταγωνίζονται, δηλαδή, άνδρες και γυναίκες για το ποιος θα πουλήσει την εργατική δύναμη φτηνότερα στο κεφάλαιο...

Η «ισότητα» που επικαλείται η ΕΕ δεν έχει καμία σχέση με την ισότητα που ωφελεί τις εργαζόμενες γυναίκες. Συνειδητά διαγράφει τις ανάγκες που έχουν οι εργαζόμενες με βάση τα ιδιαίτερα βιολογικά τους χαρακτηριστικά, π.χ. τις συνέπειες που έχει για το γυναικείο οργανισμό η απόκτηση παιδιών. Ούτε την επιβάρυνση που δέχεται η γυναίκα στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που διατηρεί τις ανισότιμες σχέσεις των δύο φύλων και μετακυλίει την ευθύνη της Πρόνοιας, της Υγείας, της Παιδείας στην οικογένεια, επιφορτίζοντας τις γυναίκες με πολλαπλές ευθύνες.

Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους, ρυθμίσεις όπως η πενταετής διαφορά στη συνταξιοδότηση ανδρών - γυναικών, όχι μόνο δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται «προνόμια», αλλά αποτελούν ελάχιστα μέτρα για την αντιστάθμιση των αρνητικών συνεπειών που έχει για τον οργανισμό της εργαζόμενης γυναίκας η πολιτική που εφαρμόζουν ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Κι όλ' αυτά, την ώρα που τέτοια μέτρα είναι ακόμα πιο απαραίτητα για τις νέες γενιές των εργαζομένων γυναικών, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, την κατάργηση κατακτήσεων όπως η απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία, την ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας που στο όνομα της μείωσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού «κόστους» απολύει εγκύους, προσλαμβάνει κοπέλες μόνο αν υπογράψουν ότι δε θα αποκτήσουν παιδί κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ