Κυριακή 29 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ
Φωτ.

Ο αγωνιστής κομμουνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ από την ΚΟΞΑΡΕ, φιλόλογος, στέλεχος του ΚΚΕ, από τους πρωτεργάτες της ΕΑΜικής Αντίστασης, σκοτώθηκε σε μάχη αντάρτικης ομάδας του ΕΛΑΣ με Γερμανούς στη θέση Γκιουμπριά, στη Μέση Ρεθύμνου, στις 31 Μάρτη 1944.

Στη μνήμη του, ο γιος του Μανόλης Μαθιουδάκης προσφέρει 200 ευρώ στο ηρωικό ΚΚΕ για τη στέγαση του Αρχείου του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».

***

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συζύγου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ, που πάλεψε μέχρι το τέλος της ζωής του για τα μεγάλα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρουμε 150 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Βυζάντιου Καλαμαριάς.

Ρόδη και Εφη Τριανταφυλλίδη

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αγαπημένων μου γονιών ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και ΣΟΥΜΕΛΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που πάλεψαν μέχρι το τέλος της ζωής τους για τα μεγάλα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρω 50 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ.

Ο γιος τους

* * *

Ο Κερεκλίδης Κωνσταντίνος πρόσφερε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, στη μνήμη του αδελφού του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΕΡΕΚΛΙΔΗ που έπεσε στον αγώνα για τα ιδανικά του Κόμματος, για το σοσιαλισμό.

***

φωτ.

Στις 20/2/2009 και ύστερα από πολύχρονη και ανίατη αρρώστια, σε ηλικία 82 ετών, έφυγε από τη ζωή η ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ. Η Ελ. Φωτεινάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μαραθούσα. Υπήρξε ΕΠΟΝίτισσα και οπαδός του ΚΚΕ. Δραστηριοποιήθηκε ποικιλοτρόπως στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, προσφέροντας μεταξύ άλλων και φιλοξενία σε καταδιωκόμενα παράνομα στελέχη. Στα «πέτρινα χρόνια» δοκίμασε τις συνέπειες του οικονομικού πολέμου που έκαναν σε βάρος του συζύγου της και συντρόφου Δημήτρη Φωτεινάκη. Απτόητη, με το χαμόγελο στα χείλη, ξεπερνούσε τις διάφορες δυσκολίες και νικούσε... ώσπου νικήθηκε από το θάνατο.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
Σήμερα Κυριακή 29/3/2009, στις 11 π.μ. στο νεκροταφείο Μαλακοπής πραγματοποιείται το σαρανταήμερο μνημόσυνό της.

Στη μνήμη της ο σύντροφός της στη ζωή και στον αγώνα Δημήτρης προσφέρει στην ΚΟΘ 200 ευρώ για τη στέγαση του Αρχείου του ΚΚΕ και 50 ευρώ στον «τακτικό σύντροφό» τους, το «Ριζοσπάστη».

Δημήτρης Φωτεινάκης, Θεσσαλονίκη

* * *

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΛΑΛΑ και της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΛΑΛΑ προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εγνατίας Λαγκαδά.

Ο γιος του Νίκος Πλαλάς

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εγνατίας Λαγκαδά.

Μαρίκα Παπαθανάση

* * *

φωτ. 2

Στη μνήμη των γονιών μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗ, ΜΙΧΑΗΛ και ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΠΟΛΥΑΚΙΔΗ, των αδερφών μας ΜΙΧΑΛΗ ΑΔΑΜΙΔΗ, μαχητή του ΔΣΕ, και ΑΝΝΑΣ ΠΟΛΥΑΚΙΔΟΥ, μαχήτριας του ΔΣΕ, που σκοτώθηκαν στα βουνά Κρούσια και Κερδύλλια, προσφέρουμε το ποσό των 200 ευρώ στο ΚΚΕ για την ανέγερση του κτιρίου του Ιστορικού Αρχείου του Κόμματος, μέσω της ΚΟ Προχώματος Θεσσαλονίκης.

Αντώνιος Πολυακίδης και Θεοδώρα Αδαμίδου

* * *

φωτ.

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΙΖΕΛΑΣ ήταν ΕΠΟΝίτης και το 1945 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Ολη του τη ζωή την ταύτισε με τους αγώνες του ΚΚΕ για μια Ελλάδα Ελεύθερη και ανεξάρτητη από τα δεσμά του ξένου παράγοντα. Τον πατέρα του τον σκότωσαν οι Βούλγαροι μαζί με άλλους ΕΑΜίτες. Συνέχεια τον ενοχλούσε η αστυνομία μέχρι που το ΚΚΕ έγινε νόμιμο. Η χούντα τον εξόρισε στη Γυάρο το 1967.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΣΟΥΜΕΛΑ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΣΟΥΜΕΛΑ
Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ στο Κόμμα του, που μέχρι και την τελευταία στιγμή παρέμεινε πιστός, μέλος της ΚΟ Δήμου Πρώτης Σερρών.

Την Κυριακή 15 Μάρτη 2009 τελέστηκε το 40ήμερο μνημόσυνό του.

* * *

ΦΩΤ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΩΤΣΙΟΣ γεννήθηκε το 1916 και πέθανε το Σεπτέμβρη του 2008. Ηταν μέλος του ΚΚΕ στην ΚΟ Καστοριάς. Ο αδελφός του ΑΧΙΛΛΕΑΣ σκοτώθηκε στον Εμφύλιο ως μαχητής του ΔΣΕ.

Στη μνήμη τους η γυναίκα του Δημήτρη, Καλλιρρόη και οι κόρες του, Αργυρούλα και Παρασκευή προσφέρουν στην ΚΟΘ του ΚΚΕ 150 ευρώ.

* * *

Στις 17 Μάρτη συμπληρώνονται δύο χρόνια από το θάνατο της γυναίκας μου ΚΑΤΙΝΑΣ ΜΕΡΜΗΓΚΑ.

Ο σύζυγός της Νίκος Μέρμηγκας πρόσφερε στην οικονομική εξόρμηση 100 ευρώ για το 18ο Συνέδριο.

* * *

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ με την ευκαιρία του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, η γυναίκα του Κατίνα Γεωργίου, τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και τα δισέγγονά τους, προσφέρουν 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Τριανδρίας, στο ΚΚΕ.

* * *

ΦΩΤ. 2

Ο ΣΑΡΗΠΟΥΛΙΟΣ ΝΙΚΟΣ και ο ΤΣΟΧΑΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ είναι τα πρώτα θύματα του Ροδολίβους στο μονόπλευρο Εμφύλιο, που εξαπέλυσε η τότε κυβέρνηση της άρχουσας τάξης με τις πλάτες των Αγγλων και Αμερικάνων. Τον Σαρηπούλιο τον εξαφάνισαν οι «παρακρατικοί» στα περίχωρα της Ελευθερουπόλεως, τον δε Τσοχατζή τον σκότωσαν από ξύλο οι εθνοφύλακες με τη βοήθεια και των «εθνικοφρόνων χωριανών τους». Ηταν 22/5/1945 - αυτό γράφει η ταφόπλακά του.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Στη μνήμη τους οι Βαλουκτσής Ιάκωβος και Μπούμπας Βαγγέλης προσφέρουν 40 ευρώ στο Κόμμα τους, για την πίστη του οποίου έπεσαν, μέσω ΚΟ Ροδολίβους.

* * *

φωτ.

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μας συζύγου, μητέρας και γιαγιάς ΘΕΟΥ ΒΕΡΓΕΝΑΔΑΣ, που έφυγε από κοντά μας πριν από ένα χρόνο, προσφέρουμε στη ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ 50 ευρώ.

Ο σύζυγος Στέφανος Θέος, τα παιδιά Κωνσταντίνα - Βαγγέλης - Ευθύμιος, ο γαμπρός, Δημήτρης Πολυχρόνης, ο εγγονός Θάνος Πολυχρόνης

***

Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος τον Απρίλη, από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΤΙΦΗ, στελέχους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης από το Γοργογύρι Τρικάλων. Ως την τελευταία στιγμή που «έφυγε» από κοντά μας ο Γιώργος Λιατίφης, στάθηκε ένας αταλάντευτος κομμουνιστής ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες για την υλοποίηση των αποφάσεων και των ιδανικών του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού, ως αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης εξορίας του στη δικτατορία, με τη μετέπειτα συνεχή και συνεπή αγωνιστική δράση του. Στη μνήμη του η γυναίκα του Πελαγία και η νύφη του προσφέρουν 30 ευρώ για ενίσχυση του «Ρ».

***

Σήμερα 29 Μάρτη, συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του συντρόφου μας ΓΙΩΡΓΟΥ Ν. ΤΙΓΚΑ, από το Γοργογύρι Τρικάλων, αγωνιστή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και της Εθνικής Αντίστασης. Οι σύντροφοί του από το Γοργογύρι, αντί για στεφάνι, προσφέρουν στον «Ριζοσπάστη» 40 ευρώ.

ΣΑΡΗΠΟΥΛΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΑΡΗΠΟΥΛΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
***

φωτ.

Πριν 10 χρόνια, «έφυγε» αναπάντεχα από τη ζωή ο κομμουνιστής δημοσιογράφος ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΝΘΙΜΟΣ. Η μητέρα του Μαρίκα Παπάνθιμου γράφει: «Πέρασαν πικραμένα χρόνια για μένα από τότε που σταμάτησε η φωνή του Αρη στην εκπομπή της Κυριακής στον "902". Είναι ένα κομμάτι από την ιστορία του Κόμματος και είναι χαρά στους παλιούς βασανισμένους συντρόφους και δύναμη στη νέα γενιά. Τα άρθρα του επί 15 χρόνια στον "Ριζοσπάστη" αληθινά, πραγματικά. Διάβαζε τον παράνομο "Ριζοσπάστη" μέσα στη χούντα και ήταν μόλις 15 χρονών. Εχασε τη ζωή του στο δρόμο, πιστός στο καθήκον του, στην ηλικία των 44 χρόνων».

Η μητέρα του και οι κόρες του Σόνια και Μάσα και η αδελφή του Γεωργία προσφέρουν 150 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» και 150 ευρώ στους «Γιατρούς του κόσμου».

***

Η Σοφία Αθανασιάδου προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Σερβίων, 40 ευρώ στη μνήμη του πατέρα της ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ, που γεννήθηκε στο Ρύμνιο Κοζάνης, και των αδερφών της ΗΛΙΑ, ΧΑΡΙΤΟΥ και ΑΝΔΡΕΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ, που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

***

ΦΩΤ.2

Στη μνήμη των γονιών μας ΓΙΩΡΓΗ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΟΧΥΛΑ προσφέρουμε στο Κόμμα μας 300 ευρώ.

Τα παιδιά και τα εγγόνια

***

ΦΩΤ.

Πέρασαν 3 χρόνια (4/3/2006) από τότε που «έφυγε» ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ, μέλος του Γραφείου της ΝΕ της ΚΟ Γερμανίας. Τρία χρόνια δύσκολα χωρίς τον Κώστα. Αγαπητός σε όλο τον κόσμο της μετανάστευσης, ανεξάρτητα από τι πολιτικό χώρο προερχόταν. Ο λόγος του ήτανε πάντοτε αληθινός, αταλάντευτος. Ακούραστος δουλευτάρης για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, για ένα καλύτερο μέλλον. Ταπεινός, έδινε απλόχερα τη βοήθειά του σε όσους του τη ζητούσαν. Τρυφερός σύζυγος και πατέρας. Απουσιάζει κάθε λεπτό από κοντά μας.

ΚΟΧΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΚΟΧΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Γεννήθηκε στις Σάπες του Νομού Ροδόπης στις 9/6/1946 από γονείς κομμουνιστές. Εξορίστηκε στο Τρίκερι μαζί με τη μητέρα του Δέσποινα, 3 χρονών τότε. Ο πατέρα του Παναγιώτης ήταν εξορία στο Μακρονήσι. Προσπάθησε να σπουδάσει στην Ελλάδα, αλλά λόγω κοινωνικών φρονημάτων δεν μπήκε σε καμιά σχολή. Το 1970 με υπεράνθρωπες προσπάθειες έρχεται στην τότε Δ. Γερμανία. Το 1972 παντρεύεται την σ. Μαίρη. Απέκτησαν 2 παιδιά, τον Παναγιώτη και τη Νικολέτα. Το 1971 μπαίνει στην ΚΝΕ και το 1973 στο ΚΚΕ, μέχρι το γρήγορο τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Μαίρη και τα παιδιά του Νικολέτα και Παναγιώτης προσφέρουν 70 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Γερμανίας.

Την 1/3/2009 πραγματοποιήθηκε πολιτικό μνημόσυνο στο νεκροταφείο της Κολωνίας. Τον τίμησαν η οικογένειά του, οι σύντροφοί του, οι φίλοι του και πολλοί συμπατριώτες.

***

ΦΩΤ.

Σύντροφέ μας, φίλε μας, αδελφέ μας, νουνέ ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ. Πέρασε ένας χρόνος που «έφυγες» από κοντά μας (14/2/2008). Αφησες μεγάλο κενό πίσω σου, στην οικογένειά σου, σε μας όλους, στο Κόμμα σου το ΚΚΕ, που ήσουν μέλος μέχρι το τέλος. Καλόκαρδος, αγαπητός, σε όλο τον κόσμο που είχε την τύχη να σε γνωρίσει. Αληθινός, ήρεμος, όπως πρέπει να είναι ένας πραγματικός κομμουνιστής. Οπου και αν βρισκόσουν έπειθες και δούλευες για το Κόμμα σου το ΚΚΕ. Υποσχόμαστε ότι θα βρισκόμαστε πάντα κοντά στη γυναίκα σου Ελένη και στα παιδιά σου και ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για το σοσιαλισμό.

Η Μαίρη, η Νικολέτα και ο Παναγιώτης Πέτρογλου προσφέρουν 50 ευρώ στη μνήμη του.

***

Η μητέρα και γιαγιά μας ΧΑΪΔΩ ΤΣΙΑΝΤΟΥΛΑ γεννήθηκε το 1920 στον Ευαγγελισμό Ελασσόνας και πέθανε στις 18/2/2009. Η γιαγιά Χάιδω ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Αγωνίστηκε δίπλα στον άντρα της Χρήστο Τσιαντούλα («Πανουργιά»), μαχητή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στον Γράμμο. Στη μνήμη της προσφέρουμε 100 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.


ΠΟΛΥΑΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ
ΠΟΛΥΑΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ

ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ

Αρης Παπάνθιμος
Αρης Παπάνθιμος

ΚΟΧΥΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΟΧΥΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΘΕΟΥ ΒΕΡΓΕΝΑΔΑ
ΘΕΟΥ ΒΕΡΓΕΝΑΔΑ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Νίκος Μπίζελας
Νίκος Μπίζελας

Γιώργος Τσοχατζής
Γιώργος Τσοχατζής

Δημήτριος Λιώτσιος
Δημήτριος Λιώτσιος

Ελένη Φωτεινάκη
Ελένη Φωτεινάκη

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ