Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Τα πάντα στο βωμό του κέρδους των ιδιωτών
  • Αύξηση κερδών 2.250% προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη πενταετία
  • Οι  μικρομεσαίοι τελικά θα είναι οι πρώτοι που θα  πληρώσουν τα  σπασμένα της απελευθέρωσης της αγοράς

Το περίγραμμα της απεμπόλησης όλων των κοινωνικών χαρακτηριστικών της ΔΕΗ, προκειμένου στα πλαίσια παράδοσής της στο ιδιωτικό κεφάλαιο να επιδοθεί στο ανεξέλεγκτο κυνήγι του κέρδους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον ελληνικό λαό, όσο και για τους εργαζόμενους της επιχείρησης, ανακοίνωσαν χτες από κοινού ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης και η διοίκηση της ΔΕΗ. Αλλωστε, η ανακοίνωση του στόχου ότι μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια, η κερδοφορία της Επιχείρησης, θα πρέπει να έχει αυξηθεί κατά 2.250% (!), αποτελεί όχι απλώς τεκμήριο, αλλά τη «λυδία λίθο» των κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στην πλήρη κατάργηση των όποιων κοινωνικών χαρακτηριστικών διατηρούνται ακόμα στην εταιρία, τις συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων, και - συνακόλουθα - τις περικοπές στα εργασιακά κεκτημένα και δικαιώματα. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ, από 10 δισεκατομμύρια δραχμές που υπολογίζονται για το 2000, σύμφωνα με το πενταετές Επιχειρησιακό Σχέδιο, για το 2005 εκτιμώνται ότι θα φτάσουν στα 235 δισεκατομμύρια!

Είναι φανερό ότι όσο κι αν οι αρμόδιοι αποφεύγουν σ' αυτή τη φάση να λένε τα πράγματα με το όνομά τους για να επιτευχθεί ένα τέτοιο άλμα κερδοφορίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή μιας πολιτικής με έντονα αντιλαϊκά χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τους εργαζόμενους, και για το αν, υπάρξουν απολύσεις ή όχι, ή ακόμα και κίνητρα για «εθελούσια έξοδο» από την επιχείρηση, μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης να ήταν «κατηγορηματικός» ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει, ωστόσο, κάποια βασικά σημεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου (2001-2005) το αναφέρουν έμμεσα. Αμεσα όμως έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο θα μειώνεται το προσωπικό κατά 1.150 εργαζόμενους με «φυσιολογικές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης», ενώ οι προσλήψεις θα γίνονται στη βάση των 10 αποχωρήσεων μία πρόσληψη.

Τα τιμολόγια

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των οικιακών τιμολογίων, όπου αποφεύχθηκε να γίνει αναφορά για τις μελλοντικές τσουχτερές ανατιμήσεις που αναμένονται, προέκυψε ότι γρήγορα γρήγορα τη «νύφη» θα κληθούν να την πληρώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες της επικείμενης απελευθέρωσης. Η εφαρμογή των πολυζωνικών τιμολογίων που ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Ανάπτυξης, επειδή δεν μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί για όλους τους οικιακούς καταναλωτές διότι το κόστος αλλαγής των μετρητών είναι τεράστιο, θα ισχύσει σε πρώτη φάση στους μικρούς καταναλωτές, που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, όπως αποσαφηνίστηκε, στις εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις.

Η εφαρμογή των πολυζωνικών τιμολογίων στις μικρές επιχειρήσεις, καταστήματα κλπ., είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για την επιβίωσή τους, και αυτό διότι τα «ευεργετικά» αποτελέσματα των πολυζωνικών τιμολογίων έρχονται μετά τα... μεσάνυχτα, οπότε η κατανάλωση της ηλεκτρική ενέργειας είναι χαμηλότερη από ό,τι τη διάρκεια της ημέρας. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της μέρας (ώρες αιχμής) που λειτουργούν αυτές οι επιχειρήσεις, το ρεύμα θα είναι πανάκριβο, ενώ το βράδυ (ώρες μη αιχμής) που θα είναι κλειστές, το ρεύμα θα είναι φθηνότερο!

Το προφίλ της ΔΕΗ

Σήμερα η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, διαθέτει 32 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεμένο σύστημα (Ηπειρωτική χώρα, εκτός νησιών). Εχει εγκαταστημένη ισχύ 10268MW (μεγαβάτ). Διαθέτει 10.000 χιλιόμετρα δίκτυο μεταφοράς και 180.000 χιλιόμετρα δίκτυα διανομής. Παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε 6.528.000 πελάτες, και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην ΕΕ (το 62% της συνολικής παραγωγής ενέργειας προέρχεται από την καύση λιγνίτη που είναι εγχώριας προέλευσης). Οι πωλήσεις για φέτος ανέρχονται στις 44.520 γιγαβατώρες, τα έσοδα από πωλήσεις ανέρχονται στα 957 δισεκατομμύρια δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ