Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ
Δε φτάνει μόνο το παράδειγμα του Ζάμιτ

Το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής και η ανάγκη να αυξηθεί και στην Ελλάδα η δωρεά οργάνων αναδείχτηκαν χτες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο του Ολιβερ Ζάμιτ, πατέρα του αδικοχαμένου Ντουζόν, ο οποίος πέρσι το καλοκαίρι συγκλόνισε το πανελλήνιο δωρίζοντας την καρδιά του γιου για τη σωτηρία ενός ανθρώπου που ζούσε με τεχνητή καρδιά.

Ο Ο. Ζάμιτ συναντήθηκε με τους ασθενείς του Ωνάσειου που ζουν με τεχνητή καρδιά περιμένοντας το πολύτιμο δώρο που θα τους χαρίσει τη ζωή. «Σκεπτόμενος την πιθανότητα να χρειαστείς κάποιο όργανο για δικό σου άνθρωπο είσαι ηθικά υποχρεωμένος κι εσύ να δωρίσεις το όργανο κάποιου δικού σου ανθρώπου σ' ένα συνάνθρωπό σου που το χρειάζεται», δήλωσε ο Ο. Ζάμιτ, ο οποίος επισήμανε ότι «η δωρεά οργάνων απαιτεί συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης».

Η διοίκηση και οι γιατροί του Ωνάσειου ευχαρίστησαν για μια ακόμα φορά τον Ο. Ζάμιτ για την ευγενική του προσφορά, τονίζοντας ότι η δωρεά οργάνων αποτελεί την ύψιστη πράξη αγάπης προς το συνάνθρωπο. Υπογράμμισαν τη διπλή σημασία της πράξης του Ο. Ζάμιτ: Αφ' ενός, σώθηκε ένας άνθρωπος και αφ' ετέρου η προσφορά αυτή συνέβαλε στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για την προσφορά οργάνων, που στη χώρα μας παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση. Η διοίκηση του Ωνάσειου επέδωσε στον πατέρα συμβολικό δώρο στη μνήμη του παιδιού του.

Τη γενναιόψυχη προσφορά του κ. Ζάμιτ επαίνεσε ο καρδιοχειρουργός Πέτρος Αλιβιζάτος, ο οποίος τόνισε ότι η πράξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό των μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο το 2008. «Ελπίζουμε ότι η παρουσία του Oλιβερ Ζάμιτ θα αναζωπυρώσει και πάλι την προσφορά οργάνων ώστε να λάβουν το δώρο ζωής οι 21 ασθενείς που περιμένουν μόσχευμα καρδιάς ή πνεύμονα και βρίσκονται στη λίστα του Ωνάσειου», είπε. Ο καρδιοχειρουργός Πέτρος Σφυράκης υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση ότι από ένα δότη ωφελούνται μερικές φορές 8 ή 10 ασθενείς.

Μέχρι σήμερα στο Ωνάσειο έχουν πραγματοποιηθεί 73 μεταμοσχεύσεις καρδιάς και στη ζωή βρίσκονται 65 ασθενείς. Το 2008 πραγματοποιήθηκαν 19 μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός αυτός δεν υπερέβαινε τις 6-8 μεταμοσχεύσεις. Σήμερα βρίσκονται σε αναμονή μοσχεύματος καρδιάς 13 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ