Κυριακή 12 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
Στόχος το εργατολαϊκό κίνημα

Με αφορμή την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την «ασφάλεια της χώρας και της καθημερινής ζωής των πολιτών», αποκαλύφθηκαν σκέψεις και επιδιώξεις, που παραπέμπουν στην πολιτική του φαινομένου από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ηταν η χρονική στιγμή που η ελληνική αστική τάξη άρχισε να εφαρμόζει το δόγμα της «διείσδυσης» στα Βαλκάνια, ταυτόχρονα με την ανατροπή των Λαϊκών Δημοκρατιών.

Προϋπόθεση διευκόλυνσης αυτής της πολιτικής ήταν η ενθάρρυνση της διάλυσης και εξανδραποδισμού αυτών των γειτονικών λαών, με τη μαζική, ανεξέλεγκτη είσοδό τους στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, επιτύγχανε τη διάλυση της εσωτερικής συνοχής των Ελλήνων και ιδιαίτερα του εργατικού κι ευρύτερου λαϊκού προοδευτικού δημοκρατικού κινήματος. Αποδείκνυε έμπρακτα, και στη βάση των διεθνών σχέσεων της χώρας, τη σύνδεση της εσωτερικής με τη διεθνή εκμετάλλευση.

Η πορεία των γεγονότων είναι άκρως αποκαλυπτική των προθέσεων του ελληνικού καπιταλισμού. Η προσπάθειά του ήταν να ταυτίσει τους εργατολαϊκούς αγώνες με το κοινό έγκλημα. Ενδιάμεσος κρίκος σ' αυτήν τη σύνδεση ήταν ολιγομελής ομάδα κουκουλοφόρων, που επί σειρά ετών έδρασαν ύποπτα σε λαϊκές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, προκαλώντας υλικές ζημιές σε καταστήματα. Ολα τα χρόνια, υπήρξε μια σκανδαλώδης ύποπτη αδυναμία των κατασταλτικών αρχών να εξουδετερώσουν τριάντα κουκουλοφόρους, στους οποίους απέδιδαν σκόπιμα την ιδιότητα μέρους του λαϊκού κινήματος.

Αυτή η κρατική και παρακρατική προβοκάτσια συνεχίστηκε μέχρι το Δεκέμβρη του 2008 με τα γνωστά γεγονότα του πλιάτσικου. Απ' αυτήν τη στιγμή που ξεσηκώθηκαν οι μικρομεσαίοι νοικοκυραίοι μαγαζάτορες, άρχισε η μεγαλοαστική τάξη να καταλαβαίνει ότι η παλιά μέθοδος της προβοκάτσιας γινόταν επικίνδυνη πέραν ελέγχου. Μεσολαβούσης και της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης έρχεται σήμερα, διά των κυβερνητικών της παρατάξεων, να στραφεί εναντίον εκείνου που η ίδια εξέθρεψε. Ομως, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου συνδέεται με τη βίαιη αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών του εργατολαϊκού ευρύτερου προοδευτικού κινήματος ως κοινής απειλής του συστήματος. Μ' αυτόν τον τρόπο, το ευρωατλαντικό δόγμα περί τρομοκρατίας βρίσκει πρακτική εφαρμογή σε εκτεταμένη και θεσμοθετημένη κλίμακα στην Ελλάδα.

Ολη η χρόνια διατεταγμένη δραστηριότητα της κουκούλας και του πλιάτσικου γίνεται ιδεολογικό ένδυμα, για να αλυσοδέσει το εργατικό και ευρύτερο λαϊκό, προοδευτικό και δημοκρατικό κίνημα. Η ελληνική αστική τάξη χρησιμοποιεί την ανασφάλεια και το φόβο του λαού που η ίδια εξέθρεψε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μ' αυτόν τον τρόπο βοήθησε στο σπάσιμο της εσωτερικής συνοχής του εργατολαϊκού κινήματος και στην αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας, του φόβου και της εγκληματικότητας. Ολα αυτά στο βωμό της υπερεκμετάλλευσης, υπερσυσσώρευσης, «διείσδυσης» και καταστροφής των Ελλήνων και των γειτονικών λαών.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ