Τρίτη 14 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Θέλουν το Πολυτεχνείο «εκθεσιακό χώρο»

Τη διαφωνία της με την πρόταση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εξέφρασε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Τη μετατροπή του ιστορικού κτιρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στην Πατησίων σε «σύγχρονο συνεδριακό και εκθεσιακό χώρο» πρότεινε στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης. Πρόταση που είχε την ολόπλευρη στήριξη της πλειοψηφούσας παράταξης της ΝΔ. Η πρόταση αυτή γίνεται με πρόσχημα «τα φαινόμενα βίας στο κέντρο της πόλης», όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή του Κ. Σκανδαλίδη, που ζητά να σταματήσει η λειτουργία του ΕΜΠ ως πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Πατησίων και να ενοποιηθεί ο χώρος του, με αυτόν του Μουσείου σε ένα ενιαίο πάρκο.

Στην ουσία, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας προβοκατόρικες δράσεις των λεγόμενων γνωστών - αγνώστων, επιδιώκουν να δώσουν ένα ακόμη χτύπημα στο μήνυμα του λαϊκού ξεσηκωμού του 1973. Διότι, με αυτόν τον τρόπο, αλλοιώνεται ο χώρος και η λειτουργία του Πολυτεχνείου κάθε χρόνο στον τριήμερο εορτασμό και μετατρέπεται σε «μαυσωλείο», όπως χρόνια τώρα επιδιώκει και η αμερικανική πρεσβεία...

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» διαφώνησε κάθετα με την πρόταση. Αναλυτικά ο επικεφαλής της, Στέλιος Λάμπρου, τόνισε:

«Διαφωνούμε με την πρόταση που προωθούν το ΠΑΣΟΚ με τον Κ. Σκανδαλίδη και η ΝΔ με τον Ν. Κακλαμάνη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, να σταματήσει να υπάρχει και να λειτουργεί το Πολυτεχνείο της Αθήνας. Ο Κ. Σκανδαλίδης μάλιστα προωθεί τη μετατροπή του Πολυτεχνείου από πανεπιστημιακό ίδρυμα σε "σύγχρονο συνεδριακό και εκθεσιακό χώρο" και θέλει να αξιοποιήσει και τη λεγόμενη Κοινωνία των Πολιτών.

Στο Πολυτεχνείο στεγάζεται σήμερα η σχολή της Αρχιτεκτονικής, δηλαδή το κτίριο έχει λειτουργία πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Στο σημερινό Πολυτεχνείο επίσης θα μπορούσε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει μόνιμος χώρος που να προβάλλει τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και την αντιδικτατορική πάλη του λαού. Η αξιοποίηση του κτιρίου του ΕΜΠ χωρίς να αλλάζει την πανεπιστημιακή λειτουργία του, προϋποθέτει μια ολοκληρωμένη συζήτηση που χρειάζεται να γίνει με τους αρμόδιους φορείς. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να επιστρέψει άμεσα τη σημαία του Πολυτεχνείου που έχει αφαιρέσει, στην πρυτανεία του Πολυτεχνείου.

Τέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης λέει πως η πρότασή του γίνεται τάχα για την αντιμετώπιση της βίας και της δράσης των "γνωστών - αγνώστων". Οι δυνάμεις καταστολής, οι πασίγνωστοι προβοκατόρικοι μηχανισμοί και η δράση τους, δεν οφείλονται στο Πολυτεχνείο. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποί τους και στο Δήμο της Αθήνας, έχουν βαριές ευθύνες γιατί με την πρότασή τους για το Πολυτεχνείο επιδιώκουν να αυξήσουν τα μέτρα καταστολής, αστυνομοκρατίας, περιορισμού των συγκεντρώσεων, κατάργησης του ασύλου, χτυπήματος του λαϊκού κινήματος, αξιοποιώντας τις επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής και τη δράση των προβοκατόρικων μηχανισμών.

Απάντηση μπορεί να δώσει μόνο το οργανωμένο και περιφρουρημένο λαϊκό κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ