Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Παζάρια για τον ανασχεδιασμό των κρατικών ενισχύσων

Συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με τις διοικήσεις των τραπεζών. Για έγκριση στην ΕΕ οι κυοφορούμενες «αλλαγές»

«Ευήκοα ώτα» έχει στήσει η κυβέρνηση στις νέες αξιώσεις του τραπεζικού κεφαλαίου που αφορούν στον ανασχεδιασμό του πακέτου των κρατικών ενισχύσεων με τα 28 δισ. ευρώ. Το ζήτημα έπεσε στο τραπέζι της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου με τις διοικήσεις των 5 μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων (Εθνική, Αλφα, Γιούρομπανκ, Πειραιώς, Αγροτική) που ζητούν νέες διευκολύνσεις. Συγκεκριμένα, αξιώνουν τη μεταφορά των προβλεπόμενων ενισχύσεων από το σκέλος των κρατικών εγγυήσεων πάνω στο διατραπεζικό δανεισμό στο σκέλος της άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσής τους πάντα με κρατικό χρήμα. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, η κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρύθμιση προβλέπει 5 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών (προνομιούχες μετοχές) και ακόμη 23 δισ. ευρώ για τις κάθε είδους και μορφής κρατικές εγγυήσεις. Μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν πάρει 3,8 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους και ακόμη 5,5 δισ. ευρώ από το κομμάτι των κρατικών εγγυήσεων. Οι αξιώσεις τους έχουν να κάνουν με τη σχετική βελτίωση που εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα στις χρηματαγορές (αύξηση στην ροή κεφαλαίων, πτώση επιτοκίων), αλλά και στην ενίσχυση των «αναγκών» τους με φτηνή ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα της ΕΕ.

Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση που αφορά στον τρόπο της λογιστικής αποτίμησης των κρατικών ομολόγων με τα οποία έχει συνεισφέρει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Ο κυοφορούμενος ανασχεδιασμός του πακέτου θα περάσει πρώτα για έγκριση από την ΕΕ που έχει το γενικό πρόσταγμα στην εφαρμογή των αντίστοιχων ρυθμίσεων που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη - μέλη. Στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τους τραπεζίτες εξετάστηκε και η παρουσία των τραπεζών στα Βαλκάνια. Κοινή εκτίμησή τους είναι ότι η κατάσταση στα γειτονικά κράτη εμφανίζει «σημάδια βελτίωσης» και πως δεν υπάρχουν λόγοι ιδιαίτερης ανησυχίας για την επιχειρηματική δράση και παρουσία τους σε αυτές τις περιοχές.

Τόσο η κυβερνητική προπαγάνδα όσο και οι τραπεζίτες επιχειρούν να εστιάσουν στους ρυθμούς μετάγγισης των κρατικών ενισχύσεων σε αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «πραγματική οικονομία». Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες μοσχοπουλάνε το παρεχόμενο φτηνό χρήμα στα μόνιμα θύματά τους, στα καταχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Πλέον σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες και τα νέα δεδομένα ο πήχης για το ρυθμό αύξησης για τα κάθε είδους τραπεζικά δάνεια μέσα στο 12μηνο του 2009 πέφτει από το 10% στο επίπεδο του 8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ