Σάββατο 18 Απρίλη 2009 - Κυριακή 19 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πογκρόμ» απολύσεων σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ρωσία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εργοδότες, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν και μεθοδεύουν, να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι. Το βαρύτερο τίμημα είναι οι απολύσεις.

Παρά τα «πακέτα βοήθειας» ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και ευρώ, ένα νέο κύμα απολύσεων απειλεί την Ευρώπη και όχι μόνο, με τις απολύσεις διεθνώς από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να αγγίζουν το μισό εκατομμύριο μόνο φέτος.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσίασε το πρακτορείο Ρόιτερς, από τις αρχές Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν 475.806 απολύσεις από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Μόνο στην Ευρώπη από τις αρχές του έτους έχουν ανακοινωθεί 137.264 απολύσεις και άλλες 272.000 σε ΗΠΑ, Καναδά. Πρέπει να σημειωθεί ότι στις απολύσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στα στοιχεία αυτά ήρθε να προστεθεί η πρόβλεψη της οικονομικής συμβούλου του Λευκού Οίκου, Κριστίνα Ρόμερ, η οποία δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι «θα συνεχιστεί η καταστροφή θέσεων εργασίας και η μείωση του ΑΕΠ για αρκετούς ακόμη μήνες», προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για νέα δυσάρεστα μαντάτα. Τον Μάρτιο χάθηκαν στις ΗΠΑ 663.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία εκτινάχθηκε στο 8,5%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 1983.

Οι προοπτικές όσον αφορά τους εργαζόμενους διεθνώς προδιαγράφονται όλο και πιο δυσοίωνες, καθώς μακραίνει ο κατάλογος των επικείμενων απολύσεων. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε:

Η γερμανική θυγατρική της βρετανικής αλυσίδας Woolworth υπέβαλε χτες και αυτή αίτηση πτώχευσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν 9.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία. Η μητρική Woolworth χρεοκόπησε στις 5 Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να χαθούν 27.000 θέσεις εργασίας.

Η ελβετική τράπεζα UBS ανακοίνωσε, επίσης, την κατάργηση 240 θέσεων εργασίας, το 3% του εργατικού της δυναμικού στην Ασία. Οι απολύσεις αυτές θεωρούνται προάγγελος νέου εργασιακού πογκρόμ που ετοιμάζει η ελβετική τράπεζα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ελβετικών εφημερίδων, η UBS θα προχωρήσει σε άλλες 5.000 - 10.000 απολύσεις, πέραν των 11.000 απολύσεων που έχει ανακοινώσει για φέτος.

Η ολλανδική βιομηχανία ηλεκτρικών Philips έχει ανακοινώσει 6.000 απολύσεις για το 2009 και εικάζεται ότι ίσως προβεί σε νέες απολύσεις μετά τις ζημιές 57 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο.

Στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ δήλωσε βαθιά ανήσυχος για την καλπάζουσα ανεργία, με 2.400.000 Ρώσους να έχουν χάσει τη δουλειά τους από τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, η αντιπολίτευση εκτιμά ότι ο αριθμός των ανέργων θα φτάσει στα 10 - 12 εκατ. φέτος. Η ανεργία στη Ρωσία ανέρχεται επισήμως στο 8,5% (6.400.000 άνεργοι). Την προηγούμενη Πέμπτη η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων, που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη Ρωσία, ανακοίνωσε την απόλυση 53.700 εργαζομένων, έχοντας απολύσει ήδη άλλους 19.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ