Πέμπτη 30 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 68 τραυματίστηκαν από την έκρηξη τριών παγιδευμένων αυτοκινήτων με διαφορά λίγων λεπτών σε τρεις κοντινές ανοιχτές πολυσύχναστες αγορές της σιιτικής συνοικίας Σαντρ Σίτι. Οι κάτοικοι της περιοχής ξέσπασαν με πέτρες και μπουκάλια κατά των ιρακινών στρατιωτών που έσπευσαν στην περιοχή, κατηγορώντας τις ιρακινές αρχές ότι δεν τους παρέχουν την προστασία που χρειάζονται. Τις τελευταίες ημέρες σε αλλεπάλληλες επιθέσεις κυρίως κατά σιιτικών πολιτικών στόχων έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 150 άνθρωποι.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ελεύθεροι αφέθηκαν από τις λιβανικές αρχές, μετά από τη γνωμοδότηση του ειδικού εισαγγελέα που έχει ορίσει ο ΟΗΕ, οι τέσσερις ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Λιβάνου που κρατούνταν από το 2005 ως ύποπτοι για εμπλοκή στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Χαρίρι, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, δεν προέκυψαν αδιάσειστα στοιχεία σε βάρος τους.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τ. Ασο. Στη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Γ. Τζιαμπάο, ο τελευταίος δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι από τις σημαντικότερες διμερείς σχέσεις και για τις δύο πλευρές, τονίζοντας την ανάγκη προσπαθειών βελτίωσης των μεταξύ τους δεσμών. Ο Τ. Ασο εξέφρασε την ελπίδα η διήμερη επίσκεψή του στην Κίνα να ωφελήσει την πρόοδο της στρατηγικής τους σχέσης.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Πάνω από 8.000 εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο της Ρουμανίας διαδήλωσαν χτες ενάντια στις 12.000 απολύσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση, πραγματοποιώντας πορεία στο κεντρικό κυβερνητικό κτίριο και απαιτώντας να παρθούν πίσω τα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και αυξήσεις στους μισθούς τους.

ΜΟΣΧΑ.-- Συνάντηση των πρωθυπουργών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Γιούλια Τιμοσένκο και Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποιήθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, όπου η πρώτη υποστήριξε ότι οι εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιλυθεί, ενώ ο δεύτερος σημείωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να εργαστεί για την ανανέωση των σχέσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς δεσμούς.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Σε συμφωνία με την ολλανδική κυβέρνηση για την αγορά 18 μεταχειρισμένων μαχητικών τύπου «F-16», καταβάλλοντας 270 εκατ. δολάρια κατέληξε η κυβέρνηση της Χιλής.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε ποινή κάθειρξης 30 ετών για συνωμοσία με σκοπό την εισαγωγή κοκαΐνης στις ΗΠΑ καταδικάστηκε από δικαστήριο των ΗΠΑ ο Ντιέγκο Μοντόγια, αδελφός του Εουχένιο Μοντόγια Σάντσες, ηγετικού στελέχους του καρτέλ Νόρτε ντελ Βάλε.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τουλάχιστον 7 στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σε μάχες με τμήματα των FARC στην επαρχία Γκουαχίρα, στα βορειοανατολικά της Κολομβίας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

ΝΤΑΡ ΕΛ ΣΑΛΑΜ.-- Ισχυρότατες εκρήξεις από άγνωστη αιτία σημειώθηκαν χτες σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού της Τανζανίας, στην Αρούσα, προκαλώντας - σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες - το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 150 άλλων (εκ των οποίων ορισμένοι σοβαρά και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ