Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεδρίαση με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων

Την Αστυνομία κάλεσε η πλειοψηφία, επειδή μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν όταν δεν τους δόθηκε ο λόγος να τοποθετηθούν σε θέμα που αφορούσε την έκδοση άδειας εργασίας

Πολυάριθμη αστυνομική δύναμη εισήλθε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, μετά από κάλεσμα της πλειοψηφίας του Σώματος στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης όπου συζητούνταν το πρόβλημα με τις άδειες παραμονής αλλοδαπών εργαζομένων - προσφύγων. Αμέσως οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης (ΝΑΣΘ) κατήγγειλαν την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου για την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου η Νομαρχία Θεσσαλονίκης δεν εκδίδει άδειες εργασίας για τους πρόσφυγες της πόλης, παρά το γεγονός ότι άλλες νομαρχίες παραχωρούν τέτοιες άδειες. Ο νομάρχης, σε προηγούμενη συνεδρίαση, δεσμεύθηκε ότι αν οι άλλες νομαρχίες συνεχίζουν να εκδίδουν άδειες, το ίδιο θα κάνει και αυτός. Ομως, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες ολοκλήρωσαν τις αναγκαίες διαδικασίες, ο νομάρχης συνέχισε να μην υπογράφει τις άδειες! Στην προχθεσινή συνεδρίαση, οι πρόσφυγες άρχισαν να διαμαρτύρονται, όταν απορρίφθηκε το αίτημα να τους δοθεί ο λόγος και στη συνέχεια κλήθηκε η Αστυνομία από την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της ΝΑΣΘ σχημάτισαν, με άλλους συνάδελφους τους της αντιπολίτευσης, ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τους πρόσφυγες για να τους προστατέψουν από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν περιζώσει τη Νομαρχία και εισέρχονταν στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, η ΝΑΣΘ θεωρεί απαράδεκτη αντιδημοκρατική εξέλιξη την παρουσία δυνάμεων καταστολής στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, εξέλιξη που στοχεύει στον εκφοβισμό και την υλοποίηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο συζητήθηκε και το θέμα σχετικά με την άδεια εργασίας αλλοδαπών εργαζομένων της εργολαβικής εταιρείας ΑΘΗΝΑ, οι οποίοι θα κατασκευάσουν δεξαμενές για λογαριασμό των ΕΛΠΕ και θα αμείβονται με μισθούς της Λιθουανίας, ενώ θα ασφαλίζονται στη χώρα τους. Οι εκπρόσωποι της ΝΑΣΘ Μιχάλης Σπυριδάκης και Γιάννης Ζιώγας κατήγγειλαν τη στάση όχι μόνο της παράταξης του νομάρχη, αλλά και των άλλων παρατάξεων, που κάνουν πως δεν γνωρίζουν και τώρα ανακαλύπτουν την περιβόητη οδηγία Μπολκενστάιν της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατήγγειλαν την Ευρωπαϊκή Ενωση ως «τη μήτρα που γεννά τα μέτρα για την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τα δουλεμπορικά γραφεία, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των αλλοδαπών εργαζομένων στην εργολαβική εταιρεία ΑΘΗΝΑ». Επίσης, κατήγγειλαν τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που οι ευρωβουλευτές τους ψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την οδηγία Μπολκενστάιν.

  • Κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα την Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΘ Γιάννης Ζιώγας κατήγγειλε την ιδιωτικοποίησή της, που προωθήθηκε με τη συμβολή της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, με τη μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρεία και την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Ακόμη, εξέφρασε την αντίθεση της παράταξης στην ιδέα να περιέλθει η ΕΥΑΘ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ζήτησαν οι άλλες παρατάξεις, γεγονός που θα σημάνει την ιδιωτικοποίησή της με άλλα μέσα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ